Vegansk livsstil

En vegansk livsstil er anderledes end mange andres. Men det er er en levevis, som bliver mere og mere udbredt. Især i Danmark og de vestlige lande. Hver eneste dag bliver det nemmere og nemmere at leve vegansk, netop fordi flere og flere producenter, restauranter, virksomheder mv. tilgodeser den stigende efterspørgsel på veganske produkter.

En vegansk livsstil fokuserer på at være 100% dyrefri. Altså i hvert fald i forhold til døde dyr. Man kan sige, at det er grundessensen, at de levende dyr ikke skal lade livet på bekostning af én selv. Og det er uanset, om det er som fødevarer, tøj, sko og møbler. 

Men det er mere end det.

vegansk livsstil

En vegansk livsstil betyder stort fokus på mærkning

Hvis du har besluttet dig for at leve en 100% vegansk livsstil, så skal du finde brillerne frem. For udover fødevarer, beklædningsdele og møbler, så skal du også være opmærksom på ting som:

  • Skønhedsprodukter
  • Plejeprodukter
  • Rengøringsmidler
  • Hygiejneprodukter
  • Dyner og puder

og alt muligt andet

Der kan være animalske produkter i det hele. Selv din tandpasta eller læbestift kan indeholde stoffer fra dyr. (Se afsnittet om test på dyr nedenfor).

Men nu er det heldigvis sådan, at det i dag er et lovkrav, at alle produkter skal have en varedeklaration. Eller ingrediensliste om du vil. Altså; producenterne skal gøre opmærksom på, hvad hvert produkt præcist indeholder. Det gør det noget nemmere at leve vegansk.

Her har du en liste over vegansk e-numre (og de ikke-veganske og de måske veganske). Så er det nemt og hurtigt at finde hoved og hale i tilsætningsstoffernes /e-numrenes oprindelse. 

Test på dyr!

Mange producenter tester på dyr! Det er dog forbudt for dem at teste på dyr, på de produkter der sælges i EU. Men de tester løs i andre lande – fordi de må.  Bl.a. Colgate (Ajax-rengøringsprodukter), L’oreal, Gillette og Omo. Se en liste hos anima her.

Test på dyr er dyremishandling, og er derfor helt uforlignelig med en vegansk livsstil. Så hvis du kan undgå de produkter/producenter, støtter du ikke dyremishandling i lande uden for EU. 

De færreste hopper ind i en vegansk livsstil fra dag til dag

Det er yderst sjældent, at man skifter levevis fra dag til dag, især når det gælder en vegansk livsstil.

Mange starter ud som vegetarer, for så er overgangen ikke så voldsom. 

Andre igen tager det gradvist. Så man ikke skal køre lædersofaen på losseren eller sende lædervinterstøvlerne med uldfor til genbrug lige med det samme. 

De fleste der ønsker at omlægge til en vegansk livsstil, starter ud med fødevarerne. Det er knap så drastisk. Sådan var det også for mig selv.

Veganer med ikke-vegansk familie og venner

Familie og venner kan godt finde på at ryste lidt på hovedet, når man stolt melder ud, at man vil leve en vegansk livsstil. Men det er jo dit liv, og holder de af dig, så skal de nok respektere det.

For at gøre det nemmere for både dem og dig, så kan du altid sørge for, at have en vegansk snack med i tasken. Så kan du også få en godbid til kaffen, når de andre spiser flødeis eller kager lavet med æg og mælk. 

Der vil stort set altid være en eller anden form for vegansk tilbehør til aftensmad. Om det så er kartofler, salat eller brød – og det gælder også til morgenmaden. Et stykke brød med marmelade kan man jo altid spise. Men så er det nok mere rugbrød frem for franskbrød, hvis man vil være sikker på, at der ikke er smør, mælk og æg i.

Er du ude efter at omvende hele familien? Det kender jeg godt. Men man skal ikke presse, for så stejler de. Vær i stedet oplysende og informativ. Men pas på at det ikke bliver for ‘jeg-ved-bedre-end-dig’-agtigt.

En vegansk livsstil kræver en indsats. En dedikeret indsats – som du nok allerede ved. Og det kan man ikke lægge i, hvis man ikke selv er passioneret for sagen. Så forsøg at omvende folk ved eksempelvis at introducere dem for lækker vegansk mad. Der er masser af lækre opskrifter her på siden. Så kan du også få afmanet myten om, at veganere kun lever af salatblade!

Vegansk livsstil og kost

Når du vil leve (eller lever) vegansk, så skal du være opmærksom på din kostsammensætning.

Selvom der f.eks. står på varedeklarationen, at mungbønner indeholder 23,9 gram protein pr 100 gram, så er det ikke helt ‘rigtigt’. I hvert fald ikke i forhold til proteinkvaliteten, og så er 100 gram rå, ukogte bønner ikke det samme som 100 gram kogte bønner, der har suget en masse vand. Derfor er det vigtigt, at du spiser varieret. Og der er overraskende meget protein i helt almindelige fødevarer (f.eks. rugbrød, havregyn mv.). Så spis varieret i forhold til de proteinrige fødevarer. Det er super nemt. Se en liste med de mest proteinholdige fødevarer (veganske) her >>.

Men du skal også huske vitaminerne. Som veganer er det især B12-vitamin man kan mangle. B12 findes (måske) kun i animalske produkter – så den er værre. Men der er mange producenter af veganske fødevarer, der tilsætter B-12 vitamin (lavet vha kemi) i deres produkter. Og så er der måske nyt på vej ang. vegansk B-12. Prøv at Google ‘water lentils – B-12‘ – og se mere om det hos specialisterne. Andre er ved at undersøge B-12-indholdet i alger – Chlorella og Spirulina-alger. Så måske vi snart har vegansk B-12. Men ellers kan man købe vegansk B-12 som spray  og i pilleform. 

Og så skal du huske, at fedt er godt! Altså de gode, vegetabilske fedtstoffer. Der skal nemlig fedt til, før din krop kan absorbere nogle af de vigtige vitaminer. Især A-vitamin. Så det kan være direkte usundt at leve af en fedtfri kost.  

vegansk livsstil hvordan

Dyrevelfærd og miljøvenlighed er kernen i en vegansk livsstil

Der er slet ingen tvivl om, at det i allerhøjeste grad er for dyrenes skyld, at mange vælger veganismen. Intet dyr har selv valgt, at det skal slagtes, leve under kummerlige vilkår hele livet, fikseres, flåes levende, sparkes, gasses, blendes levende, tvangsfodres eller bures inde. Det er noget, vi mennesker har pålagt det. Og det er der heldigvis flere og flere, der ikke kan leve med. 

Men en vegansk livsstil handler selvfølgelig også om bæredygtighed og miljøvenlighed. For ja, det påvirker miljøet negativt, når vi avler dyr kun for madens (ellers andre deles) skyld. Alt fra opfostring af dyrene til fodring, slagtning, transport og pakning er alt sammen med til at skade vores klima. 

Planter, træer og buske skader slet slet ikke klimaet på samme måde. Det giver nærmere et bedre klima, jo grønnere vi lever.

Fra kødspiser til vegetar til veganer - en personlig forandring

Uanset om du er ved at overveje en vegansk livsstil, eller om du allerede lever vegansk, så giver det en rigtig god fornemmelse i maven. 

Det gør det i hvert tilfælde personligt hos mig. Men jeg havde også ekstremt svært ved at se mig selv i øjnene, og ikke mindst at sluge det, da jeg spiste mine sidste mundfulde af kød. 

Jeg tog det gradvist, og gik over til at spise vegetarisk (øko ost og øko æg) i et par måneder, før jeg heller ikke kunne få mig selv til at spise dét mere.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg stadig har læderstøvler og ikke mindst en jakke med dun hængende. Jeg vil under ingen omstændigheder KØBE mere der er produceret af dyredele, men jeg er heller ikke god til bare at smide ting ud. Når jeg nu har købt det, og dermed har bidraget til dyrelidelser,  er det jo for sent.  

Omvendt ryger tingene nok snart til genbrug, for jeg er faktisk ikke glad for at bruge det mere….

Så det er jo skønt, at der findes masser af 100% veganske alternativer til læderstøvler og dun i jakker (og dyner). 

Jeg håber, at du fik noget ud af artiklen om en vegansk livsstil.

Masser af god vegan-karma til dig

Louise

Opdatering til min veganske livsstil 2020:

Opdatering til min veganske livsstil 2020: Jeg ejer nu hverken læderstøvler, trøjer eller strømper med uld eller andet med animalsk oprindelse. Jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at gå i det, når alt kom til alt. Så det røg til genbrug for et godt stykke tid siden.

Jeg er nu blevet alene – og ja, ærligt; så har det blandt andet været min veganske livsstil, der spillede ind her. Men hellere alene, end at være frustreret over partnerens livsstil og holdninger. 

Det er blevet sværere for mig, i det hele taget at sidde til bords, når der er kød på bordet. Det eneste jeg ser, er grædende, lidende dyr, der har ladet livet for at ende på en tallerken (eller i skraldespanden som madspild). Jeg prøver stadig at bide det i mig – dog med stadigt flere diskussioner omkring etikken i at spise det. Men det vil være rigtig ærgerligt, hvis jeg ikke kan ses med min familie, når der er mad på bordet.

Jeg har travlt med mit Nutty Vegan-projekt, og er fortrøstningsfuld over at se, hvordan veganismen vinder frem over hele Danmark. Det er fantastisk opløftende.

Go vegan 

Er du hooked på en vegansk livsstil?

Så følg med på Facebook, Pinterest og Instagram. Her får du masser af nemme og lækre veganske opskrifter.