Opskrift på vegansk is med kokosmælk og et strejf af vanilje. Super nem at lave og ingen sære ingredienser.
Den kan snildt laves uden ismaskine, det blev i hvert fald en succes her. Og da jeg for nylig fik én ismaskine, er opskriften også blevet testet af i den – også med stor succes.
Den kan laves med en hvilken som helst smagsnuance. Men her er det med vaniljesmag, fordi vanilje går rigtig godt til kokossmagen.
Vegansk is smager super godt. Faktisk vil jeg vove at påstå, at vegansk is kan stå mål med en klassisk flødeis. Denne is smager faktisk lidt som bounty-is, og hvem kan ikke lide det!?
Men det kan du jo selv bedømme 🙂
Opskrift på vegansk is med kokosmælk og vanilje
Tilberedningstid: 5 min.
Røretid: 5 min. (efter isen er sat i fryseren)
Frysetid: Min. 6 timer
- 2 dåser kokosmælk (ikke light) - de skal helst stå i køleskabet i et døgns tid, inden du begynder (ellers er 30 min. i fryseren et alternativ)
- 0,75 dl lys sirup (evt. 0,5 dl lys sirup og 0,25 dl glukosesirup)
- 0,75 dl rørsukker el. almindelig sukker
- 2 spsk vaniljesukker (du kan også undlade vanille og bare lave en plain vegansk is kun med kokos.)
- 1 knsp salt
- TIP: Hvis du vil være mere eller mindre sikker på, at der ikke dukker iskrystaller op under ned- og optøning, så tilsæt ½ tsk xanthangummi el. guargummi. (Det har ikke noget at gøre med gummi, som du kender det 😉 , og bruges i rigtig mange typer færdiglavet is). Begge typer giver også isen en endnu mere cremet fornemmelse.
Tilberedning af vegansk is - uden ismaskine:
- Sæt de to dåser kokosmælk på køl dagen før du skal i gang. Eller giv dem 30 minutter i fryseren. (Pas på at du ikke ryster dem).
- Vælg en form - evt. en brødform eller et serveringsfad - og sæt den i fryseren i 20-30 minutter. Det er bedst, hvis formen er godt kold, når du hælder den veganske is i.
- Hæld alle ingredienserne i en blender - og blend løs, til det har en ensartet konsistens.
- Smag til - måske du ønsker den mere sød, eller måske du vil have mere vaniljesukker i!?
- Hæld det i den afkølede brødform eller anden isform, der kan tåle fryseren.
- Sæt film omkring, så den er lufttæt, og sæt den så i fryseren.
- Hver halve eller hele time tager du hurtigt formen ud og pisker med piskeris (eller håndmixer på lav hastighed), og sætter den tilbage i fryseren. Filmen kan få lidt kondens, når du tager isen ud, så brug et viskestykke og tør det af for kondensvand, inden du sætter den tilbage i fryseren. Så undgår du også iskrystaller.
- Når den veganske is har været i fryseren i ca. 4 timer, bliver det svært at piske. Så nu skal den bare sætte sig.
- Tag isen op ca. 20 minutter før servering - så den bliver mere medgørlig og blød.
FAQ
Vegansk kokosis
Folk spørger tit om:
Vegansk is kan som udgangspunkt holde sig så længe som alt mulig andet is. Men jeg vil anbefale, at du spiser den inden for nogle uger. Den er jo trods alt ikke forseglet, som var den købt i en butik og ikke åbnet.
Du kan sagtens skifte rørsukker ud med almindeligt sukker. No problem.
Vegansk is er populært
Vegansk is bliver mere og mere populært fordi flere og flere vælger den veganske levestil. Og flere og flere bliver bevidste om, at det jo smager super godt. Men det mest væsentlige er, at det jo faktisk smager super godt.
Mange er skeptiske, når man siger det er vegansk is. Så hvis du skal servere isen for ikke-veganere, så bare undlad at sige det, før efter de har smagt på det. Så bliver de helt sikkert positivt overraskede.
Jeg er selv i gang med at teste andre typer vegansk is – bl.a. vegansk is med banan (uden kokosmælk). Og der kommer en en god opskrift på det og flere andre meget snart.
Hvis du er på udkig efter inspiration til at lave hjemmelavet vegansk is på anderledes måder, kan du se på disse spændende (engelske) isopskrifter.