Veganske Sild i karry (veganske karrysild)- Opskrift (se video med fremgangsmåde nedenfor)
Hvis jeg skal sige det selv, er denne opskrift på veganske sild i karry helt genial. Og så er den rigtig nem at lave. En perfekt ret til en vegansk julefrokost eller påskefrokost. Eller bare som vegansk pålæg generelt.
Hvis du har en foodprocessor eller blender og en dampindsats (som man bl.a. kan købe i Ikea til billige penge), så har du udstyret. Og så er der hvedegluten (der også kaldes glutenmel og seitanmel). Det er dette powermel, der giver den gode, faste konsistens i denne opskrift på veganske karrysild.
Hvedegluten giver den perfekte konsistens i veganske sild
Det er egenskaberne i hvedegluten, der gør det til en fuldstændig superb ingrediens, når man laver vegansk ‘kød’ – herunder veganske sild.
Jeg er ny veganer (2019), men har efterhånden været gennem hele møllen af veganske ingredienser til køderstatning. I mange omgange. Ikke mindst fordi jeg jo eksperimenterer med at finde de bedste veganske opskrifter – til dig 😉 Og Nutty Vegan hvedegluten – der indeholder 75 gram protein per 100 gram – er genialt. Også derfor har jeg fået det produceret til mit Nutty Vegan-brand. Læs mere om melets egenskaber i FAQ’en nederst på siden, hvor der også står, hvor du kan finde det.
Det er glutenmelet, der giver de veganske karrysild den perfekte konsistens. Mange bruger aubergine som veganske sild. Men det bliver tit lidt smushy/smattet. Det gør det ikke med hvedegluten. Der er et rigtig godt bid. Men du skal ikke dampe ‘sildene’ for meget, for så bliver det pludseligt til seje veganske sild.
Veganske karrysild til vegansk julefrokost el. påskefrokost
Det er selvfølgelig helt oplagt at servere de veganske karrysild til en vegansk julefrokost el. påskefrokost. Dine venner og din familie vil med garanti blive imponeret. Vores drenge herhjemme (på 11 og snart 14) er pjattede med almindelige karrysild, og de fik store øjne, da de smagte den veganske version. “Det smager jo af karrysild” var bedømmelsen. Og det siger ikke så lidt, for de er ellers meget kræsne – og siger altid deres uforbeholdne mening.
‘Sildene’ er perfekte som en fiskeret til en god omgang vegansk julemad, (vegansk julefrokost) – og selvfølgelig til vegansk påskefrokost.
Krydret vegansk karrydressing der smager himmelsk
Når det nu er veganske karrysild, så er der jo en vegansk karrydressing med i opskriften. Dressingens base er vegansk yoghurt (jeg bruger Alpros – mest fordi jeg ikke kan finde andre veganske naturel-yoghurter… (P.S. Spirs naturel yoghurt smager af vanilje! – så er du advaret). Og så er der vegansk mayonnaise i karrydressingen, for at give den lidt mere fylde og en lækker cremet konsistens. Hvis du vil lave en skøn og nem hjemmelavet mayo – er der en opskrift på det her. Men du kan sagtens bruge færdigkøbt vegansk mayonnaise – det gør jeg også tit selv.
Og så er der eddike, kapers, karry, løg, salt, sukker og lidt plantedrik. Tilsammen udgør ingredienserne en himmelsk vegansk karrydressing. Den giver det sidste touch til en formidabel ‘silde’mad til en hyggelig vegansk julefrokost – eller påskefrokost.
Er det svært?
Det er ikke svært at lave de veganske karrysild – hverken de veganske sild eller den veganske karrydressing. Du skal reelt set blende det hele – og så lige forme ‘sildefileterne’ og skære dem ud. That’s it.
Se i videoen herunder, hvordan jeg gør.
Veganske Sild i karry - opskrift (veganske karrysild)
Arbejdstid: 20 minutter
Dampetid: 40-45 min.
Hviletid: mindst 2 timer
Denne opskrift på veganske sild i karry (veganske karrysild) giver 3-4 veganske ‘sild’ i fileter og ca. 2,5 dl karrydressing.
Ingredienser til vegansk karrydressing:
1½ dl vegansk yoghurt (jeg bruger Milbonas fra Lidl, men du kan sikkert også bruge Jokurt Naturel, der nok giver en mere syrlig smag).
½ dl vegansk mayonnaise
(se evt. opskrift på hjemmelavet vegansk mayo her) (eller find færdiglavet vegansk mayonnaise på shoppen til 20 kr her >>)
1-1½ spsk karry
1-3 spsk plantedrik (jo mere, jo tyndere karrydressing)
1 tsk eddike
½ løg (ca. 40 gram)
1-2 tsk kapers
½ tsk salt
1 spsk sirup el. 2 spsk sukker
Ingredienser til veganske sild:
Ca. 100 gram hvedegluten (kaldes også seitanmel og glutenmel)
Her er brugt mit Nutty Vegan Hvedegluten. Varianterne af hvedegluten kan variere, så du skal muligvis bruge lidt mere, når du skal forme ‘sildene’, hvis du bruger en anden slags.
½ løg (ca. 40 gram)
½ dl kogte kikærter el. 1/4 dl kikærtemel
1 spsk sojasauce el. tamari
1 spsk karry
1 spsk sennep
1 spsk olie
1 tsk vand fra kapers (kapersvand/lagen fra glasset med kapers)
1/4 dl vand
2 tsk eddike
Fremgangsmåde vegansk karrydressing:
Hæld alle ingredienser til vegansk karrydressing i en foodprocessor eller blender. Blend til dressingen er ensartet, hæld det i en skål med låg eller film over, og sæt det på køl.
Fremgangsmåde veganske sild:
Hæld alle ingredienser til de veganske sild – undtaget hvedegluten – i en foodprocessor. Blend til massen er ensartet.
Tilsæt så hvedegluten og blend i ca. 30 sekunder – til det er blevet en klump. Blendes det ikke ensartet, kan du bare ælte det sammen. Jo mere du ælter, jo mere spændstige bliver de veganske sild. (Det er egenskaberne fra hvedegluten, der gør det).
Form 3-4 veganske ‘sild’ /’sildefileter’. Du skal hive lidt i dejen, fordi den er meget spændstig. Brug evt. en kagerulle til at rulle fileterne lidt mere flade. (Se videoen ovenfor, hvis du er i tvivl).
‘Dejen’ til de veganske sild er meget elastisk og spændstig. Det er pga. hvedegluten-melets evne til at give en genial konsistens.
TIP: Er dejen til de veganske ‘sild’ meget våd, ælter du lidt ekstra hvedegluten i.
Find en stor gryde og hæld vand i. Ca. 2-3 cm vand i bunden. Sæt det i kog.
Læg sildefileterne i en dampindsats, hejs den ned i gryden med kogende vand, og læg låg på gryden. Lad dine veganske sild dampe i 35-40 min. (jo tykkere, jo længere tid).
Lad sildene køle af i ca. en halv time, efter de blevet dampet. Skær dem så i mindre stykker (ca. 3 cm brede) og vend dem i karrydressingen.
Lad det trække i mindst et par timer og gerne til dagen efter. Server med løgringe eller purløg.
BEMÆRK: hvis du lader dine veganske karrysild trække i flere dage, vil de suge en del af dressingen. Så jeg vil anbefale, at de spises inden for 3-4 dage.
FAQ
Folk spørger tit om:
Hvad er hvedegluten - og hvor kan man købe det?
Hvedegluten er noget forholdsvist nyt på det danske marked. Det bliver helt bestemt det nye superfood – der er 75 gram protein per 100 gram (af Nutty Vegans Hvedegluten). Og så er det uden tvivl den mest geniale ingrediens, når man vil lave vegansk køderstatning som veganske sild, pølser (se opskrift), pålæg som spegepølse (se opskrift) og veganske bøffer.
Hvedegluten er IKKE hvedemel. Det er lavet ud fra hvedemel. Men det kan slet ikke sammenlignes. Hvedegluten kaldes også seitanmel, glutenmel og på engelsk; vital wheat gluten. Det stammer fra Asien, hvor man kan spore det tilbage til det 6. århundrede. Allerede dengang brugte man meltypen som køderstatning.
Hvad er hvedegluten?
Man fremstiller det ved at vaske al stivelse, farve mv. ud af almindeligt hvedemel. Så er det kun glutendelen, der er tilbage. Og gluten er lig med proteiner!
Mere info – og hvor kan man købe det?
Læs meget mere om hvedegluten på nuttyvegan.dk
Nutty Vegan er et spritnyt dansk vegansk brand, der bl.a. har specialiseret sig i hvedegluten. På Nutty Vegan-shoppen kan du også købe hvedegluten – 500 gram for 34 kr. eller 250 gram for 19 kroner. Det lyder måske dyrt for mel. Men en pose med 500 gram vil omregnet til veganske sild række til ca. 20-22 hele sildefileter! Så det er drøjt i brug, når man anvender det som hovedingrediens til køderstatning.
Bager du tit boller? Så skal jeg lige hilse at sige, at bytter du ca. 100 gram almindeligt mel ud med hvedegluten-mel, får du de mest luftige og bløde boller, du nogensinde har smagt… Prøv eksempelvis de geniale veganske gulerodsboller eller jule-chokoladeboller.
Kan man lave de veganske karrysild flere dage i forvejen?
Du kan sådan set sagtens lave de veganske karrysild et par dage i forvejen. Og så lægge dem på køl. Og også dressingen. Men jeg vil helt klart anbefale, at du så venter med at blande stykkerne ind i karrydressingen. ‘Silde’-stykkerne suger nemlig en hel del af væden fra dressingen. Og det er jo meningen, at der skal være en lækker, cremet dressing, når man laver hjemmelavede veganske karrysild 😉
Kan man bytte hvedegluten ud med almindeligt hvedemel?
Nej. Man kan ikke bytte hvedegluten ud med hvedemel. Som beskrevet i afsnittet ovenfor, har det slet ikke de samme egenskaber som hvedegluten. Desværre. Jeg har prøvet at lave hjemmelavet glutenmel/hvedegluten – ved at vaske hvedemel i vand i mange omgange. Det blev ikke godt. Men det skal efter sigende kunne lade sig gøre, så måske du er bedre og mere tålmodig end mig 😉