Veganske juleboller - opskrift på bløde, luftige og saftige juleboller med chokolade, appelsin og julekrydderier og toppet med perlesukker.
veganske juleboller opskrift

Veganske juleboller opskrift

De bløde, luftige og julede boller er helt perfekte til en lille  hyggestund med venner og familie.

Med den geniale ingrediens; hvedegluten, har du her en opskrift på veganske juleboller, der fuldt ud kan stå mål med bagerens. De er fantastisk lækre med den julede smag af appelsin, kanel, chokolade og kardemomme. 

Spis dem som de er, eller med en gang smør eller vegansk ‘nutella’. 

Veganske juleboller med hvedegluten - det nye sort - og sandsynligvis det nye superfood

Den geniale ingrediens er hvedegluten –  og hvedegluten er ikke kun genial til veganske juleboller, det er meltypen bare også genial til.

Og hvad pokker er hvedegluten!?

Hvedegluten kaldes også seitanmel, vital wheat gluten,  glutenmel og proteinmel. Men det er alt sammen det samme; hvedegluten.

Glutenmelet får bollerne til at hæve afsindigt meget, hvilket gør  dem utroligt luftige. Og så giver det en exceptionel god konsistens. Mit Nutty Vegan hvedegluten indeholder 75 g protein per 100 g. Så du kan sikkert godt regne ud, at det på ingen måde kan sammenlignes med almindeligt hvedemel. 

veganske julekager - bløde juleboller uden æg

Hvor kan man købe hvedegluten?

Det er umuligt at finde hvedegluten i de danske supermarkeder. Et par webshops har det, men der koster det, noget der minder om en arm og et ben. Det var faktisk pga. hvedegluten (og gærflager), at jeg tog sagen i egen hånd for at finde ud af, hvordan man kunne få det billigere i (og til) Danmark. Jeg er ikke jyde for ingenting. Meget lang historie kort; den 1. december 2019 lancerede jeg eget dansk-veganske brand; Nutty Vegan. Og jeg har selvfølgelig fået hvedegluten i sortimentet i min veganske webshop – 250g og 500g og 2,5 kilo poser. Læs mere om hvedegluten og Nutty Vegan i FAQ’en nedenfor. 

Og nu til de veganske juleboller.

veganske juleboller opskrift

Veganske juleboller - opskrift

Arbejdstid: 15 minutter

Hævetid: 1 time + ½ time

Opskriften på veganske juleboller uden æg og mælk giver ca. 12 boller

Ingredienser:

50 gram gær

1 3/4 dl plantedrik + lidt til pensling

1 stor appelsin: heraf skal du bruge 2 tsk revet appelsinskal og 1 dl  appelsinsaft. (Du kan altid spæde op med lidt appelsinjuice, hvis der ikke helt bliver 1 dl).

1 tsk sukker

½ dl olie

2 tsk kardemomme

1½ tsk kanel

75 gram vegansk chokolade – knapper eller hakket i stykker.

Du finder masser af velegnede typer vegansk chokolade på webshoppen >>

100 gram Nutty Vegan hvedegluten

(Det er den vigtigste ingrediens for at få bollerne til at blive super luftige og saftige).

1 tsk salt

500 gram hvedemel

Lidt perlesukker til drys

Fremgangsmåde:

Rør gær ud i appelsinsaft og plantedrik. Rør appelsinskal, sukker, olie, kardemomme og kanel i.

Rør Nutty Vegan hvedegluten i (eller en anden type hvedegluten), og tilsæt hvedemel, salt og hakket vegansk chokolade – eller veganske chokoladeknapper hakket i lidt mindre stykker – til slut. 

Ælt dejen godt sammen – brug gerne nogle minutter. Hvis du har en køkkenmaskine, så lad den gøre arbejdet i 5 minutter. 

Lad dejen hæve tildækket i mindst 1 time ved stuetemperatur. 

For at gøre det nemt for dig selv, så del dejen i 4 og form 3 veganske juleboller af hvert stykke. 12 stk og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Bollerne ser små ud – men de vil hæve rigtig meget. (Endnu mere i ovnen).

Lad dem efterhæve i mindst ½ time. 

Pensl dem med lidt plantedrik og drys perlesukker på toppen af hver julebolle.

Bag dem midt i ovnen ved 190 grader varmluft i ca. 14-15 min.

Bollerne hæver vanvittigt meget i ovnen. De bliver helt spændt ud. Når de kommer ud af ovnen, og sættes til afkøling på en bagerist, falder de ned igen, og så har du de bedste, mest geniale veganske juleboller.  Luftige, bløde, julede og med et spændstigt, langt bid. 

veganske chokoladeboller opskrift
veganske juleboller

Andre opskrifter på vegansk julemad

Er der nogen du kender, der skal have opskriften på de veganske juleboller?

Følg veganske-opskrifter.dk på de sociale medier, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Som nævnt i indledningen ovenfor, blev det en principsag for mig, at få det geniale hvedegluten til Danmark. Så efter korrespondance med forskellige leverandører i Europa (det laves nemlig ikke i Danmark endnu), fik jeg sat en produktion i gang. For det er en ingrediens man simpelthen er nødt til at have som basisvare i køkkenet. Uanset om man er veganer eller ej.

Og vi trykker fast forward – så nu finder du Nutty Vegan hvedegluten på webshoppen – nuttyvegan.dk.

Og udover at du kan bage geniale veganske juleboller og gulerodsboller, er hvedegluten primæringrediensen i exceptionelt gode veganske køderstatningsretter. Og det er altså ikke noget jeg finder på – du bliver simpelthen nødt til at prøve det.

Lav eksempelvis hjemmelavet seitan-steg, møre bøffer med fast konsistens, burgerbøffer, pølser, sild og ikke mindst; en super lækker spegepølse. Det er alt sammen vegansk, og det er alt sammen lavet af hvedegluten. Og det er fuldstændig genialt, når man vil spise kødfrit og æggefrit og stadig spise rigtig lækker mad. 

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter