Det er rigtig nemt at lave sund vegansk bananis – eller bananispinde – der smager helt perfekt.
Kun 4 ingredienser (5 hvis du vil lave dem lidt sødere – se nedenfor).
- Bananer
- Mandeldrik (eller en anden type plantedrik)
- Peanutbutter
- Mørk vegansk chokolade (se liste over vegansk chokolade her).
- Evt. lys sirup el. sødemiddel (så de bliver lidt sødere – men det kan sagtens udelades).
Hvis du laver versionen med veganske bananispinde, skal du selvfølgelig også have isforme klar.
Sukkerfri vegansk bananis - eller ej
Du kan lave det som sukkerfri bananis med lidt sødemiddel. Eller tilføj lidt lys sirup, hvis du ikke har noget imod lidt sukker.
Du behøver ikke at lave opskriften som ispinde. Du kan sagtens bare hælde ismassen i en fryseegnet beholder, og så servere vegansk bananis som du selv vil.
Bananispinde med eller uden ismaskine
Har du en ismaskine, er det super. Men du kan snildt lave vegansk bananis uden ismaskine.
Hvis du laver bananispinde uden ismaskine, skal du bare sørge for, at bananerne er gennemfrosne, inden du går i gang. Formene skal også være frosne/iskolde, når du hælder ismassen i dem. Så en tur i fryseren med dem et par timer før du skal bruge dem.
Og så skal vi ellers i gang med en lækker omgang vegansk bananis – ispinde eller ej.
Se også opskriften og fremgangsmåden i videoen:

Vegansk bananis eller bananispinde - opskrift
Arbejdstid: 15 minutter
Frysetid: 3-4 timer
Opskriften giver ½ liter vegansk bananis eller 6-10 veganske bananispinde, afhængigt af hvor store isforme du bruger. Om du laver sukkerfri bananis eller ej, er op til dig.
- 3 mellemstore og modne bananer (uden ismaskine skal de være frosne)
- 2 dl. mandeldrik (el. anden form for plantedrik)
- ½ dl. peanutbutter
- ½ dl. hakket vegansk chokolade (mørk chokolade er ofte vegansk)
- Sukkerfri bananis: 1-2 tsk flydende sødemiddel (kan udelades)
- Ikke-sukkerfri bananis: 2 spsk. lys sirup (kan udelades)
Fremgangsmåde:
- Hvis du gerne vil have større stykker (chunks) af chokolade i isen, skal du ikke hælde chokoladestykkerne i blenderen. Ikke før du er færdig med at blende, og så vender du chokoladestykkerne i ismassen med en ske.
- Uden ismaskine: (Husk at bruge frosne bananer, og husk at formene skal være iskolde) - Hæld alle ingredienser i en blender, og blend til ismassen er ensartet. Hæld det i formene. Sæt dem i fryseren, og så er der vegansk bananis efter 3-4 timer.
- Med ismaskine: Hæld alle ingredienser i en blender, og blend til massen er jævn. Hæld det i ismaskinen, og lad den køre i ca. 15 min. Hæld det så i formene og stil dem i fryseren. Efter 2-3 timer er der lækre veganske bananispinde.
- TIP: Hvis du laver ispinde, er det nemmere at hælde ismassen i formene, ved at hælde det i en sprøjtepose eller frysepose med hul i. Og så sprøjter du det ned i formene. Sørg for at der ikke er lufthuller i formene ved at presse isen ned med en ske.

FAQ
Folk spørger tit om:
I fryseren kan vegansk bananis sagtens holde sig i flere uger – og endda måneder. Det kommer lidt an på, om du sørger for at enten ispindeforme eller beholder, er lukket helt.
Konsistensen på isen i denne opskrift på veganske bananispinde er super fin. Personligt synes jeg, at de lige så godt kunne komme fra frysedisken hos en isbutik. Så der er ikke noget sært ved konsistensen.
Har de været frosset i mere end et døgn, vil jeg dog tage dem op, 10 minutter før de skal spises. Ellers kan de være lidt hårde. Men sådan er det jo også med ‘almindelig’ is.
Plantedrik i vegansk is
Man kan sagtens bruge plantedrik i vegansk is. Nogle typer er mere fyldige end andre. Og nogle er sødet fra producentens side – eksempelvis sojadrik med vanille. Så du kan også droppe sødemiddel/sirup, hvis du bruger vanille-sojadrik.
Og faktisk er dagligvarebutikkerne også begyndt at sælge (og producere) vegansk is og veganske ispinde. Se bare Lidl’s nye veganske sortiment. Det er super fedt 🙂