Veganske bøffer / steaks

Veganske steaks - opskrift med det geniale hvedegluten (seitanmel). De får en super god konsistens og smag; møre, faste og saftige - helt som en steak af kød.
veganske bøffer opskrift

Veganske bøffer opskrift (seitan-steaks) – se video med fremgangsmåde nedenfor.

Det er overraskende nemt at lave hjemmelavede og helt kødfri steaks/veganske bøffer. Konsistensen er helt som var det en bøf af kød. Og det skyldes det geniale hvedegluten – mere om det nedenfor. Og så er de sprængfyldt af proteiner.

Brug de veganske bøffer/ steaks (seitansteaks) på grillen eller som tilbehør til en god gang sovs og kartofler, eller hvad du lige lyster til en god gang kødfri og vegansk aftensmad.

Se videoen med fremgangsmåden nedenfor.

Veganske bøffer af hvedegluten (seitanmel) - men hvad er det?

Hvedegluten er det nye superfood – især når det gælder veganske retter. Og det er perfekt, når du vil lave hjemmelavede veganske bøffer.

Hvedegluten er nok den mest GENIALE ingrediens til at lave hjemmelavet ‘kød’, fordi det giver den helt rigtige konsistens, 

Det kaldes også seitanmel, glutenmel og på amerikansk; vital wheat gluten – kært barn har mange navne. Og det er egentlig ‘bare’ hvedemel, der er blevet vasket, så al stivelse, farve mv. er vasket ud. Hvedegluten kan spores tilbage til det 6. århundrede, hvor man i Asien – allerede dengang – brugte det som køderstatning. Og nu har vi fået øjnene op for det i Danmark.

Se mere i FAQ’en nederst på siden, hvor der også står hvor du kan købe det.

75 gram protein per 100 gram - og få kulhydrater

Hvedegluten indeholder hele 75 gram protein per 100 gram (almindeligt hvedemel har til sammenligning mellem 8 og 12 gram protein per 100 gram). Og det er det høje protein- (gluten)indhold, der gør det helt genialt.

At det samtidigt kun indeholder 9 gram kulhydrat pr 100 gram – ja, det er jo super fedt. Og perfekt for de, der er på LCHF-kost.

opskrift veganske bøffer - seitansteaks dansk opskrift
veganske steaks opskrift på veganske bøffer

En dampindsats er must til veganske bøffer /steaks og 'kød' af hvedegluten generelt

Hvis du ikke har en, kan du bl.a. købe en dampindsats i Ikea (29 kr), og hos mange isenkræmmere. Ud over at en dampindsats er et must til at få den rette konsistens i de veganske steaks, bruges den også til rigtig mange andre køderstatningsretter af hvedegluten. Bl.a. vegansk spegepølse og veganske pølser. Dampen sørger for, at de veganske steaks eller andet af hvedegluten bliver ‘stegt’/’kogt’, uden at det mister saften. I ovnen bliver det nemlig hurtigt for tørt.

veganske bøffer opskrift

Veganske bøffer- opskrift (seitansteaks)

Arbejdstid: 15 min. 

Dampetid: 30 min. 

Stegetid på pande el. grill: 3-4 min. 

Opskriften giver 4 veganske bøffer /steaks.

Ingredienser:

Hvedegluten (seitanmel) - findes på min Nutty Vegan webshop

2 dl. (ca. 130 gram) hvedegluten + det løse, hvis det er for klistret.

1 lille/mellemstort løg

1 ½ dl. kogte kikærter el. sojabønner/hvide bønner

2 spsk sojasauce

1½ spsk sennep

2½ spsk smoked paprika (eller BBQ-krydderi)

1 spsk olie + olie til pensling/stegning

1 tsk salt

1 spsk vand

½ tsk peber

1 tsk madkulør (kan udelades, men giver den lidt brune farve)

3 spsk gærflager/ nutritional yeast – kan undlades, men giver en ekstra god umami-smag.

Gærflager - findes på min webshop

Fremgangsmåde:

Pil løget, og skær det i både. Hæld så alt – undtaget hvedegluten – i en foodprocessor (eller blender). Blend til det bliver helt ensartet.

Tilsæt hvedegluten og blend igen, til det samler sig i en klump. (Det tager ikke meget mere end ca. 10-20 sek.). Blendes det ikke ensartet, kan du bare ælte det sammen.

NOTE: der er forskel på hvedegluten/seitanmel… Hvis bøfdejen er for våd, ælter du lidt mere hvedegluten i. Det er nemmere at ælte lidt ekstra i, end at køre det videre i foodprocessoren.

Del ‘dejen’ i 4, og form 4 veganske bøffer eller steaks.

Om du vil have dem runde eller aflange, er selvfølgelig dit valg – bare husk, at de skal kunne være i din dampindsats! 

Hæld ca. 1 liter vand i en stor gryde. Læg låg på gryden, og få vandet op og koge.

Når vandet koger, skruer du ned på svag til middel varme, sætter din dampindsats i. (Vandet skal ikke røre/gå helt op til dampindsatsen).

Læg så de 4 veganske bøffer ned i dampindsatsen, og læg låget på gryden igen. (vandet skal ikke bulderkoge – det er dampen, der gør arbejdet).

hjemmelavede veganske bøffer opskrift med hvedegluten

Efter 13-15 minutter vender du de veganske bøffer, så den side der vendte op mod låget, nu vender ned mod dampindsatsen. Låget på igen, og så dampes de 13-15 minutter mere.

Jo tykkere steaks – jo længere tid.

Tag så dampindsats med steaks op af gryden, og lad dem hvile i 20-30 minutter.

Pensl dem så med olie (eller en marinade – eller olie blandet med et presset fed hvidløg) 

De er reelt set færdige, så steg dem ikke mere end 2 minutter på hver side. 

Og så er de veganske bøffer /steaks klar til servering 🙂 

Var det en god opskrift på hjemmelavede veganske bøffer?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Jeg startede ud med at bygge veganske-opskrifter.dk op i foråret 2019 (da jeg selv lige var gået over til vegansk madlavning – mere om mig/det her). Som vestjyde, er det helt naturligt for mig, at også veganske ingredienser skal være til at komme til for penge. Men jeg fandt ud af, at nogle geniale veganske ingredienser er/var ALT for dyre i Danmark. Og så besluttede jeg mig for at undersøge det.

Lang historie kort; Det er nu endt med, at jeg starter eget veganske fødevarebrand; NUTTY VEGAN op. Jeg launchede brand og webshop den 1. december, og det er slet ikke til at fatte. Abonner evt. på mit Nyhedsbrev der udkommer første gang i december. Ud over opskrifter på veganske steaks og andre nye opskrifter på vegansk mad, kommer der sandsynligvis et godt tilbud til dig på veganske produkter i ny og næ.

Hvedegluten er GENIALT til at skabe en kødagtig konsistens. Og her i huset kan vi slet ikke få nok af det.

Hvedegluten er vasket hvedemel, hvor det stort set kun er gluten, der er tilbage. Gluten udgør proteinerne i mel, og er det, der giver en spændstig og elastisk dej. Proteinindholdet i hvedegluten er på hele 75 gram per 100 gram. Så det er en fantastisk proteinkilde. 

Det er desværre umuligt at opdrive hvedegluten i både supermarkeder og helsekostforretninger. Men det har jeg gjort noget ved…. (læs om baggrunden i sektionen ovenfor – Eventyret).

Jeg launchede eget danske, veganske brand (og webshop) Nutty Vegan i december 2019. Og her finder du hvedegluten >>

Og også gærflager >>. Og alle mulige andre veganske fødevarer, slik og chokolade. Alt sammen til fair priser.

Du kan sagtens fryse de veganske bøffer ned. No problem.

Andre opskrifter med hvedegluten:

Veganske pølser opskrift

Veganske pølser

Veganske pølser – opskrift på geniale pølser til hotdogs og grill. En krydret smag og en rigtig god, fast konsistens. Og så er de super nemme at lave.

veganske gulerodsboller

Veganske gulerodsboller

Veganske gulerodsboller – opskrift på GENIALE bløde, luftige og saftige gulerodsboller med den ‘hemmelige’ ingrediens. Bedre end bagerens og med langt bid.

vegansk spegepølse opskrift

Vegansk spegepølse

Hjemmelavet vegansk spegepølse af glutenmel (hvedegluten) med en god konsistens og en dejligt krydret smag. Super nem at lave .

veganske burgerboller opskrift

Veganske burgerboller

Veganske burgerboller – opskrift på super luftige burgerboller. Hurtige at lave og uden æg og mælk. Bag dem med eller uden kerner – alt efter dine præferencer.

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter