Vegansk spegepølse

Hjemmelavet vegansk spegepølse af glutenmel (hvedegluten) med en god konsistens og en dejligt krydret smag. Super nem at lave .
vegansk spegepølse opskrift

En nem opskrift på vegansk spegepølse.

Jeg er selv dybt imponeret over, hvor nemt det er at lave hjemmelavet vegansk ‘spegepølse’. Og nok endnu mere imponeret over, hvor helt fantastisk god den er… 

Spegepølsen får en rigtig god, fast konsistens, og så er den dejligt krydret, så smagen er i topklasse. Selv ikke-veganere tager lige en mad mere med spegepølsen, hvis du serverer den til frokostbordet.

Du skal ikke bage eller koge denne spegepølse – den skal dampes! Så du skal bruge en dampindsats til en gryde for at lave den. 

Hjemmelavet vegansk spegepølse af hvedegluten /glutenmel

Hvedegluten, der også kaldes glutenmel, er hovedingrediensen i denne opskrift på hjemmelavet vegansk spegepølse.

Hvedegluten er nok den mest GENIALE ingrediens, når vi taler om veganske ingredienser, der kan bruges til køderstatning.

Hvis du har kigget lidt på amerikanske veganske opskrifter, har du sikkert bemærket, at de i rigtig mange opskrifter bruger det, der kaldes vital wheat gluten. Og det er hvedegluten!

Og nej, man kan ikke erstatte hvedegluten med almindeligt hvedemel. Hele grundessensen af hvedegluten er det ekstremt høje proteinindhold. Hele 75 gram protein per 100 gram. Så meltypen har nogle helt anderledes egenskaber. Læs mere om hvedegluten/glutenmel i FAQ’en nederst på siden.

Det har hidtil været umuligt at opdrive billig hvedegluten i Danmark, men det har nu ændret sig.

Jeg startede ud med at bygge denne hjemmeside op i foråret 2019 (da jeg selv lige var gået over til vegansk madlavning – mere om mig/det her). Her var jeg hooked på, at det også skal være til at komme til for penge at lave lækker hjemmelavet vegansk mad. Men jeg måtte hurtigt indse, at der er nogle geniale veganske ingredienser, man bare er nødt til at have i køkkenet. Især de proteinholdige og fiberrige af slagsen. Og de var ALT for dyre i Danmark. Og så måtte jeg finde en anden vej, for jeg giver ikke så nemt op.

Jeg undersøgte markedet, og besluttede mig for at starte eget veganske fødevarebrand; NUTTY VEGAN. Og nu har vi endelig fået vores egne varer på hylderne – og de kan købes i vores Nutty Vegan-webshop.

Og ud over at hvedegluten er genial til vegansk spegepølse, er det mindst lige så genialt som hovedingrediens i veganske bøffer, pølser, sild og mock duck/and. 

vegansk spegepølse opskrift

Vegansk spegepølse - opskrift

Arbejdstid: 10 min. 

Dampetid: 90 min. 

Opskriften giver 2 mellemstore veganske spegepølser.

Ingredienser:

2 dl. hvedegluten (vital wheat gluten/glutenmel) – findes i vores Nutty Vegan-shop.

1 lille/mellemstort løg

½ dl. kogte kikærter el. sojabønner/hvide bønner

2 spsk sojasauce

2 spsk tomatpasta

3 spsk sennep

2 spsk smoked paprika

1 spsk olie

2 tsk salt

Til vegansk peber-spegepølse (personlig favorit): 1½ spsk hele peberkorn

3 spsk gærflager/ nutritional yeast – kan undlades, men giver en ekstra god umami-smag. Findes i vores spritnye Nutty Vegan shop.

Fremgangsmåde vegansk spegepølse:

Hak løget groft – evt. bare i både. Find en foodprocessor eller blender og hæld løg, kogte kikærter, smoked paprika, sennep, sojasovs, tomatpasta, salt og gærflager i. Faktisk alt undtaget hvedegluten og peberkorn.

Blend til massen bliver ensartet. Hak så peberkornene i halve/kvarte – det gør ikke noget, hvis nogle korn fortsat er hele.

Tilsæt så hakkede peberkorn og hvedegluten og blend indtil massen bare er en klump, der kører rundt. (Det burde kun tage 10-20 sekunder). Blendes det ikke ensartet, kan du bare ælte det sammen.

NOTE: der er forskel på hvedegluten/glutenmel… så det kan være, at din pølsedej skal bruge lidt mere mel. Hvis dejen føles for klistret, tilsætter du bare lidt mere. Det er nogle gange nemmere at ælte i til sidst, end at blende det sammen. Denne veganske spegepølse -opskrift er baseret på hvedegluten fra NUTTY VEGAN – og så skal du kun bruge 1½ dl).

hjemmelavet vegan krydderspegepølse opskrift

Form 2 pølser.

Dejen til vegansk spegepølse bliver dejligt spændstig pga. egenskaberne i hvedegluten/glutenmel, der jo hovedsageligt består af proteiner. Derfor er det rigtig nemt at arbejde med.

Find en gryde frem. hæld ca. 1 liter vand i og læg dampindsatsen i. (Vandet må ikke røre/gå helt op til dampindsatsen). Læg låg på, og tænd på middelhøj varme.

Find 2 stykker sølvpapir frem – de skal være ca. A4-papirstørrelse.

Læg en spegepølse på hvert stykke sølvpapir, og rul sølvpapiret stramt rundt om hver pølse. Det er vigtigt, at det sidder stramt! Drej hver ende stramt rundt nogle gange, og læg enden ind mod pølsen. 

hjemmelavet vegansk peberspegepølse opskrift

Læg spegepølserne i dampindsatsen i gryden, læg lå på igen, og damp dem i ca. 90 min. ved lav til middel varme. Vandet skal ikke bulder-koge, det skal bare generere damp. 

vegansk spegepølse i dampindsats

Tag dem ud af dampindsatsen, lad dem køle lidt af og læg dem så i køleskabet. De bliver endnu mere faste, når de køles ned.

Og så kan du ellers byde på en lækker mad med vegansk spegepølse. Perfekt som vegansk pålæg og til vegansk tapas eller til frokostbordet.

Var det en god opskrift på hjemmelavet vegansk spegepølse?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Del på facebook
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Man kan sagtens fryse vegansk spregpølse ned. Både i hel form eller i skiver, så du altid lige har vegansk pålæg ved hånden. 

Det kan man desværre ikke. Hvedegluten, der også kaldes glutenmel, seitanmel og vital wheat gluten (kært barn har mange navne), er hele omdrejningspunktet i denne opskrift.

Hvedegluten er GENIALT til at skabe en kødagtig konsistens. Derfor er det også fantastisk til seitan (kaldes jo også seitanmel), veganske steaks og ikke mindst; veganske pølser (til hotdog eller grill). 

Hvedegluten er vasket hvedemel, hvor det stort set kun er gluten, der er tilbage. Gluten i mel giver en formidabel elasticitet og består reelt af proteiner. Derfor er proteinindholdet i hvedegluten på hele 75 gram per 100 gram. Så det er en fantastisk proteinkilde. Og så er det oplagt at bruge det at lave hjemmelavet vegansk spegepølse.

Som forklaret ovenfor, startede jeg mit projekt med veganske-opskrifter.dk i foråret 2019, og blev hurtigt klar over, at nogle af de mest geniale veganske erstatninger, kostede spidsen af en jetjager… Og nu er jeg ikke typen, der bare affinder sig. Så derfor begyndte jeg at undersøge mulighederne for at få det produceret selv, så både du og jeg kan købe billigere hvedegluten/glutenmel. (Der kan bruges til crazy mange andre ting end lige vegansk spegepølse – se opskrifter med hvedegluten her).

Og nu kan vi endelig introducere vores eget danske veganske brand: NUTTY VEGAN, med tilhørende vegansk webshop, hvor der er fødevarer til vegansk madlavning, slik, chokolade og alt muligt andet. Her er priserne langt mere fair, end hvad du finder på markedet nu. 

Andet vegansk pålæg:

veganske falafler opskrift

Veganske falafler

Veganske falafler – opskrift på super sprøde, dejligt krydrede og smagfulde falafler uden æg. Du kan snildt lave dem uden frituregryde.

veganske karrysild opskrift

Veganske Karrysild

Veganske karrysild – en helt genial opskrift på ‘sild’ i karry, hvor ‘sildene’ laves af hvedegluten (glutenmel). Både smag og konsistens er som the real deal!

veggeideller opskrift af sojagranulat

Veggiedeller

Veggiedeller – nem opskrift på lækre veganske frikadeller lavet af sojagranulat. Perfekt som alternativ til kød på en kødfri dag, hvor det godt må gå lidt stærkt.

vegansk postej nem opskrift

Vegansk postej

Vegansk postej – opskrift med kikærter og champignon. Nem og super sund postej, der smager skønt. Ingen sukker og stort set intet fedtstof

veganske opskrifter på vegansk mad
veganske opskrifter og vegetaropskrifter

Find de nyeste opskrifter på de sociale medier:

vegansk slik

Vegansk slik

Vegansk slik kan være helt almindeligt slik, som du finder i supermarkedet. Få hjælp til at finde hoved og hale i vegansk og vegetarisk slik. Her har du lister over begge dele.

Læs mere »

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram.
Her får du masser af nemme og lækre veganske opskrifter.
Og så kan du også følge med i, hvad der lanceres af spritnye veganske produkter i supermarkederne.
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter
Louise
Louise

Jeg er en nysgerrig madentusiast, der er pjattet med at afprøve og lave nye veganske opskrifter.
Ikke mindst at prøve nye veganske produkter og præfabrikerede fødevarer af...
Sidens indhold bliver løbende opdateret - også i forhold til jeres spørgsmål og kommentarer.

Har du kommentarer? Eller har du spørgsmål?
Så giv den gas herunder: