Opskrift på en drønlækker vegansk lagkage.
Med hjemmelavede veganske lagkagebunde, vegansk fyld, kagecreme og flødeskum kan det vidst ikke blive mere veganervenligt 😉
Du kan reelt ikke smage forskel på ‘ordinære’ lagkagebunde og kagecreme i forhold til de veganske alternativer. Så det er slet ikke nødvendigt, at kalde det en vegansk lagkage.
Den er perfekt som vegansk fødselsdagskage – så pynter du jo bare med lidt flag og et par lys.
2 alternativer til vegansk flødeskum
Jeg har selv afprøvet mange forskellige typer vegansk flødeskum. Der er ingen tvivl om, at du får det mest sikre resultat – hver gang – hvis du bruger schlagfix’ veganske piskefløde eller soyapiskefløde.
Det bliver også en super god vegansk lagkage, hvis du bruger kokosmælk som ‘flødeskum’. Så får lagkagen selvfølgelig en kokossmag, men det kan langt de fleste også godt lide. Det kan derimod være vanskeligt, at få kokosmælken (husk at det kun er det tykke, øverste lag af kokosmælken, du skal bruge) til at blive sammenhængende og fluffy. Her kan du med fordel bruge en kokosfløde der er beregnet til piskning (så kan du bruge hele dåsen). Du får et par tips til kokosflødeskum på kokosmælk længere nede på siden. Alternativt er der piskbar havrefløde.
Vegansk lagkage - opskrift
Arbejdstid: 1 time 15 min.
Bagetid: 15 min.
Opskriften giver en vegansk lagkage på 22 cm i diameter med 3 lagkagebunde/lag. Nok til ca. 10-12 personer.
Veganske lagkagebunde ingredienser:
- 250 gram hvedemel
- 100 gram sukker (for sukkerfri erstat med erythritol/Sågger/Sukrin - klik for mere info hvis du ikke kender det)
- 3 + ½ dl plantedrik (soyadrik, havredrik, risdrik eller mandeldrik)
- 1 dl. flydende vegansk plantemargarine (eksempelvis er Becels og AMAs flydende plantemargariner veganske)- eller brug Naturlis bloksmør og giv det 20 sek i mikrooen.
- 3 spsk vaniljesukker
- 3 spsk tapiokamel/-stivelse eller 2 spsk majsstivelse
- 4 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- ½ tsk salt
Vegansk lagkage-fyld ingredienser:
- 80-100 gram vegansk chokolade (afhængigt af hvor chokoladeglad du er 😉 )
- 250 gram friske jordbær - eller den type frugt du foretrækker
- 100 gram friske blåbær eller hindbær - eller den type frugt du foretrækker
Vegansk kagecreme ingredienser:
- 2½ + ½ dl. plantedrik (brug evt. plantedrikmed vaniljesmag)
- 2 spsk sukker (eller ½ tsk flydende sødemiddel)
- 2 spsk vaniljesukker (eller 3 dråber vaniljearoma)
- 3 spsk tapiokamel/-stivelse eller 2 spsk majsstivelse
- 1 knsp salt
Tip: hvis det skal være ekstra nemt og tidsbesparende, kan du finde en helt færdig vegansk kagecreme lavet på kokosnødder på webshoppen.
flødeskum til vegansk lagkage: 2 alternativer:
- Her kan du enten vælge løsningen med vegansk piskefløde. Så skal du bruge ca. 250 ml. + 2 spsk vaniljesukker.
- Eller du kan bruge 2 dåser køleskabskold kokosmælk (ikke light) + ½ dl. flormelis og evt. 2 spsk vaniljesukker. Du skal bruge 3 dåser, hvis du vælger at bruge kokosmælk som kagecreme - mellem lagkagebundene/lagene.
- TIP: jeg har både haft gode og dårlige erfaringer med at bruge kokosmælk til vegansk lagkage som alternativ til almindelig flødeskum. Nogle mener, at det er selve producenten af kokosmælk (mærket), der er afgørende. Andre igen sværger til, at så længe kokosmælken har stået på køl i mindst 12 timer, og både skål og håndmixerkroge har fået en halv time i fryseren inden brug, så går det fint. Men det er altså (uanset metode eller mærke) ikke sikkert, at kokosmælken bliver rigtig stiv, når du pisker det op. Til gengæld kan du altid redde det, så det i det mindste ikke skiller, ved at tilsætte 1/4-1/2 tsk xanthangum-pulver og piske det godt ind. Det binder kokosmælken, så det ikke falder ned langs siderne af din veganske lagkage. (Been there done that)
Ekstra tip: Nature’s Charm laver en super kokosfløde, der er beregnet til piskning – den findes her >
Og nu også en piskbar havrefløde >>
Vi lægger ud med vegansk kagecreme:
- Bland ½ dl plantedrik med tapiokamel el. majsstivelse - pisk/rør til majsstivelsen er opløst.
- Hæld 2 dl. plantedrik + sukker og vaniljesukker i en gryde og varm det op. Når det begynder at småboble, tilsætter du det opløste tapiokamel el. majsstivelse og pisker, imens det simrer i et par minutter.
- Herefter skal det køles helt ned - og stå på køl i minimum 2 timer. Lav det gerne dagen før!
Fremgangsmåde veganske lagkagebunde:
- Du kan sagtens bage de veganske lagkagebunde i forvejen, og så fryse dem ned til du skal bruge dem.
- Hæld ½ dl plantedrik og tapiokamel el. majsstivelse i en skål og pisk det godt igennem, til det er helt opløst.
- Tilsæt så sukker og flydende plantemargarine og pisk det let luftigt.
- Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt det - plus de sidste 3 dl plantedrik - til skålen med sukker og plantemargarine. Pisk til dejen er ensartet.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Smør 3 springforme med plantemargarine (el. vegansk smør) - (diameter ca. 22 cm) eller beklæd dem med bagepapir. Sidstnævnte er bedst, hvis du ligesom mig har svært ved at løsne en kage direkte fra en form - uden at kagebundene går i stykker. Sæt evt. bagepapir rundt om bunden på springformen, inden du 'klapper' formen på.
- Fordel dejen lige i 3 portioner og hæld det så i springformene.
- Bages i ca. 17-20 minutter ved 180 grader varmluft (til de er let gyldne på toppen).
- Skal de bruges samme dag, er det bedst at lade dem køle af i mindst 30 minutter - og gerne mere - da fyldet ellers kan risikere at glide af toppen pga varmen!
Fyld til vegansk lagkage:
- Hak det veganske chokolade - læg lidt til side til at drysse over toppen - resten skal bruges som fyld mellem 2 lagkagebunde.
- Skyl bærrene og fjern toppen/stilken fra jordbærrene. Skær halvdelen af jordbærrene i skiver. Jordbærstykkerne skal bruges mellem 2 lagkagebunde. Resten af jordbærrene er tiltænkt toppen af lagkagen, og her er det op til dig, om du vil bruge hele jordbær, eller om du vil skære dem i skiver. Det kommer nok lidt an på størrelsen, idet store jordbær er lidt svære at håndtere hele, når lagkagen skal skæres ud.
- TIP: Hvis du vil være sikker på, at bærrene ikke glider af toppen, så sørg for at de er (forholdsvist) tørre. Vikl dem evt. forsigtigt ind i et viskestykke, så det meste overskydende væde trækkes ud af bærstykkerne. Jeg har selv prøvet at sætte en vegansk lagkage på køl, taget den ud en time senere, for så at opleve at hele toppen pludselig lå langs siderne... Knap så fedt!
Vegansk flødeskum:
- Vælger du den piskbare soyafløde, så skal det selvfølgelig bare piskes stift sammen med vaniljesukker.
- Vil du lave vegansk flødeskum af kokosmælk, tager du de afkølede dåser kokosmælk, åbner lågene forsigtigt og tager det øverste, faste kokoscreme ud med en ske og op i en skål. (Kokosvandet i dåsen skal du ikke bruge - men gem det - frys det evt. ned - så kan du bruge det til noget andet på et tidspunkt).
- Tilsæt flormelis og vaniljesukker og pisk pisk pisk (med håndmixer eller mixeren i køkkenmaskinen) til du står med en fluffy, vegansk flødeskum af kokosmælk.
- Hvis du er uheldig (som jeg bestemt også har været) så er toppen af kokosmælken i dåsen ikke fast. I stedet står du med en jævn, flydende masse af kokosmælk. Og der kan jeg lige så godt sige med det samme, at det bliver aldrig stift! (Med mindre du snyder med ½ tsk xanthangum-pulver - det kan godt redde det).
Så er det tid til at samle din veganske lagkage:
- Læg den første lagkagebund på et fad, og smør kagecreme (eller soyaflødeskum) på toppen.
- Fordel jordbærskiverne ovenpå, så de stort set dækker overfladen. Og læg så lagkagebund nr. 2 ovenpå jorbærstykkerne.
- Samme fremgangsmåde: fordel kagecreme på toppen af bund nr. 2 og så er det de hakkede stykker af chokolade, der skal ovenpå.
- Og så skal låget/den sidste lagkagebund ovenpå chokoladestykkerne.
- Hvis du har valgt kokosflødeskum, så vil jeg anbefale, at du smører den på - både på toppen og langs siderne - med en kniv.
- Bruger du pisket soyafløde, så kan du godt sprøjte det på siderne med en sprøjtepose (eller en frysepose med hul til en tylle i enden). Start med at smøre toppen, inden du smører eller sprøjter vegansk flødeskum langs siderne.
- Til sidst lægger du jordbær og blåbær (eller hindbær) på toppen, og drysser lidt hakket vegansk chokolade over til slut. Hvis du laver vegansk fødselsdagskage kan du evt. pynte med flag og/eller små lys.
Vegansk lagkage med soyaflødeskum, jordbær og hindbær:
Vegansk lagkage med kokosflødeskum, jordbær og blåbær:
Andre veganske kager:
Sukkerfri vegansk gulerodskage
En nem og super lækker sukkerfri vegansk gulerodskage. Svampet uden at blive klæg – og med erythritol som sukkererstatning.
Veganske Æbleskiver
Veganske æbleskiver – opskrift uden æg og mælk selvfølgelig. En super nem opskrift på hjemmelavede æbleskiver der bliver dejligt sprøde udenpå og perfekt bløde indeni.
Vegansk moussekage
Vegansk moussekage – opskrift på en skøn vegansk tærtebund med vegansk citronmousse. Nem at lave og den skal ikke bages.
Veganske medaljer
Veganske medaljer – opskrift på sprøde mørdejstoppe og -bunde med fyld af vegansk flødeskum, creme og marmelade.
Veganske sukkerfri havregrynskugler
Veganske sukkerfri havregrynskugler – uden smør. Super skønne som en lidt sundere treat. De er lavet med bl.a. Sågger, dadler og peanutbutter.
Veganske æblemuffins
Veganske æblemuffins uden æg og mælk. (eventuelt sukkerfri). Luftige og nemme at lave. En dejligt sød og mildt krydret smag med et hint af syrlighed fra madæbler.
FAQ
Folk spørger tit om:
Du kan købe Alpro’s Soya Piskefløde i stort set alel supermarkeder. Ellers laver tyske Schlagfix en vegansk piskefløde uden soja, der findes på webshoppen her >>
Og Nature’s Charm laver også flere typer vegansk fløde til piskning – se dem her >>
Du kan selvfølgelig sagtens lave den en time eller to i forvejen, og så bare stille den på køl. Men jeg vil ikke anbefale, at du laver den dagen i forvejen. For så kan du ikke helt vide, om bær og/eller vegansk flødeskum ser helt rigtig ud.
Til gengæld er det en rigtig god ide at bage de veganske lagkagebunde i forvejen, og så fryse dem ned. Tag dem op en times tid før du skal lægge kagen sammen.
Og også den veganske kagecreme er god at lave i forvejen. Evt. dagen før, så den bliver godt kold i køleskabet.