Veggiedeller

Veggiedeller - nem opskrift på lækre veganske frikadeller lavet af sojagranulat. Perfekt som alternativ til kød på en kødfri dag, hvor det godt må gå lidt stærkt.
veggeideller opskrift af sojagranulat

Veggiedeller opskrift 

Det er nemt at lave hjemmelavede veganske frikadeller. Og de smager super godt.

Denne opskrift er baseret på sojagranulat (soya fars), der er rig på protein, og har et lavt fedtindhold. 

Oplagt til en god gang vegansk aftensmad. Og er der nogle veggiedeller til overs, er de super som vegansk pålæg i madpakken eller til en ‘frikadelle’sandwich.

Udover at du nu kan finde Veganz’ sojagranulat billigt på min veganske webshop, findes det også i de store supermarkedskæder.

Veggiedeller - frikadeller uden kød og æg

Veggiedeller er frikadeller uden æg og kød.

Normalvis er frikadeller jo lavet af grisekød, men det gælder selvfølgelig ikke veggiedeller. Her er kødet skiftet ud med sojagranulat (tørret soyafars om du vil). Og æg er skiftet ud med tapiokastivelse (Kassavastivelse) blandet med vand. Tapioka er et billigt korn- og glutenfrit stivelsesprodukt (der også kan bruges til bagning). Men du kan godt bruge helt almindelig majsstivelse i stedet, hvis du ikke lige har tapioka ved hånden. 

Server evt. med en grov bulgursalat med spidskål og gulerod

Hvis du vil lave de veganske frikadeller til aftensmaden kan du eventuelt servere dem med en gang lun, grov bulgursalat med spidskål, revet gulerod og løg. Og så måske med en hjemmelavet vegansk champignonsovs eller karrysovs til. 

Fremgangsmåde og opskrift til den grove bulgursalat er nedenfor

Lun Bulgur salat med spidskål og gulerod vegansk aftensmad
veggiedeller opskrift
veggeideller opskrift af sojagranulat

Veggiedeller af sojagranulat - opskrift

Arbejdstid: 20-25 minutter

Hviletid: mindst 20 min. gerne længere

Denne opskrift på veggiedeller er nok til 4 personer.

Ingredienser til veganske frikadeller:

125 gram sojagranulat (tørrede soyastykker/ soya fars)

(500 g sojagranulat 34,95 kr. på shoppen her)

½-1 liter vand til iblødsætning + ½ grøntsagsbouillon 

1 finthakket løg

125 gram revet gulerod eller finthakket kål 

1 dl havregryn

1 dl rasp

1½ spsk smoked paprika (kan erstattes af et andet krydderi – evt. karry eller BBQ)

2 spsk sennep

3 spsk smagsneutral kokosolie (samler dellerne ekstra godt) 

Planteolie til svitsning/stegning (jeg bruger rapsolie)

3 spsk tapiokastivelse/-mel opløses i  4 spsk vand (kan erstattes af majsstivelse)

3 spsk gærflager (det samme som ernæringsgær / nutritional yeast) (kan udelades)

1 tsk salt

Fremgangsmåde:

Brug en skål der kan tåle varme (eller evt. en gryde) og hæld tørret sojagranulat (soya fars) i. Læg ½ grøntsagsbouillonterning på toppen.

Hæld ½-1 liter kogende vand over, og lad det trække i 4-5 minutter.

opskrift med sojagranulat - tilberedning af tørret soya fars

Hak løg og riv gulerødderne (bruger du kål, skal det finthakkes).

Svits løg og revet gulerod (eller kål) af i et par minutter i det smagsneutrale kokosolie.

Dræn vandet fra sojagranulat i en si, og hæld det drænede granulat i en skål. Tilsæt svitset løg og gulerod/kål, paprika, sennep, salt, havregryn, gærflager og rasp.

Find en lille skål (eller en meljævner) og hæld tapioakstivelse (el. majsstivelse) i sammen med 4 spsk vand. Rør/pisk stivelsen ud, så det er helt jævnt.

Hvis du kan vente lidt længere, til sojagranulatet er kølet lidt ned, kan du ælte farsen til veggiedellerne med hænderne. Men ellers kan du bruge håndmixeren med dejkroge. 

Tilsæt stivelsesblandingen til alt det andet, og ælt eller rør det godt sammen.

Stil din veganske fars på køl – mindst 20 min. og gerne længere tid.

Form dine veggiedeller, og steg dem på panden ved middelvarme i ca. 6-8 min. på hver side. Jo tykkere du laver dem, jo længere tid på panden.

veggiedeller opskrift

Grov bulgursalat med spidskål, gulerødder og løg

Til 4 personer: Kog 2½ dl grov bulgur i ca. 25 min. Dræn vandet fra. Hak 300 gram spidskål, hak 1 løg, og skær 3-4 gulerødder i små stykker. Tilsæt lidt olie til en sauterpande eller wok, og svits grøntsagerne af i ca. 10 minutter. Smag til med salt og peber. Tilsæt kogt grov bulgur og så er det klar til servering.

Var det en god opskrift på hjemmelavede veggiedeller?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Du kan købe 500g sojagranulat for 34,95 kr. på min Nutty Vegan wesbhop

sojagranulat til vegansk lasagne

Og du kan også finde det i de større supermarkeder. 

Ud over at det er genialt til veggiedeller, er det superbt til vegansk kødsovs, lasagne og hvad med en om gang veganske karbonader.

Ja, det er super fint at lave farsen til veggiedellerne dagen i forvejen. Så kan den rigtig stå og samle sig, og så bliver dine veggiedeller endnu mere faste i konsistensen, efter de er blevet stegt.

Sojagranulat er lavet af sojabønner. Så det er ganske almindelige sojabønner, der er lavet til granulat. Derfor har det også et stort proteinindhold og næsten ingen fedt.

Du kan sagtens lave en stor portion hjemmelavede veggiedeller og fryse dem ned. Det gør vi også her, for så er der også til madpakker 😉 

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter