Vegansk rabarbertærte opskrift
En herlig vegansk desserttærte der passer perfekt til de sommerlige måneder.
De syrlige rabarber er skønne sammen med den let søde og sprøde tærtebund. Og så foretrækker jeg at servere den med en god portion vegansk ‘fløde’skum. Så bliver det bare ikke bedre.


Vegansk rabarbertærte uden æg og mælk - og med kokossukker
Det er nemt at lave vegansk rabarbertærte – og faktisk alle mulige andre tærter og kager – uden æg og mælk.
Her i en ‘mørdej’ til tærtebunden, skifter du bare almindeligt smør ud med Naturli’s bloksmør og mælken er plantedrik. Super nemt.
Jeg har valgt kokossukker, blandt andet fordi det giver en lækker smag. Det smager sjovt nok ikke af kokos, men både ligner og smager lidt af brun farin. Og så har det et lavere glykæmisk indeks end raffineret hvidt sukker. Hvis du nu er interesseret i den slags. Det er jeg, da min mor er diabetiker. Men du kan også bruge alm sukker.
Fyldet - lav evt. en kombi med bær - og lad tapioka få det til at blive hvor det skal
Nu er det jo en vegansk rabarbertærte, men man kan sagtens lave en kombination, hvor du erstatter nogle af rabarberstykkerne med f.eks. blåbær eller jordbær. Det kommer nok lidt an på, hvor mange rabarber du ligger inde med.
Her er de i haven, og det er super lækkert, at man bare kan gå ud og skære nogle stykker af, når tærte-lysten melder sig.
Nu er jeg jo lidt pjattet med at hente inspiration fra amerikanske opskrifter. Og det var her jeg stødte på det med tapiokamel (som er det samme som tapiokastivelse). Hvis man først laver en rabarberkompot, og lader det køle ned, og så blander et par spsk tapiokamel i, inden du hælder fyldet i tærten, så flyder al saften ikke ud. så undgår du en smattet bund og top, og der flyder ikke saft ud på hele tallerkenen, når du serverer den. For mig er det et rigtig godt tip, når man laver vegansk rabarbertærte. Og generelt i forhold til frugt- og bærtærter, fordi de afgiver så meget saft.
Du finder både kokossukker og tapiokamel på min Nutty vegan webshop. (her kan du også læse meget mere om det).

Vegansk rabarbertærte - opskrift
Tid: Fra start til den skal ud af ovnen: ca. 1½ time
Dejens hviletid og kompottens afkølingstid: 30-45 min.
Bagetid: Bunden 10 min. og hele tærten 25-30 min.
Opskriften giver en vegansk rabarbertærte til ca. 8 personer (tærtefad 28 cm i diameter)
Fyldet:
Ca. 500/600 gram rabarber – eller lav en kombi med f.eks. 400 gram rabarber og 150 gram jordbær eller blåbær
120 gram kokossukker eller 150 gram alm sukker
1½ spsk tapiokamel (skal først i, når kompotten er kølet lidt ned)
Dejen - bund og top:
400 gram hvedemel
175 gram vegansk smør (jeg bruger Naturli’s bloksmør)
1 dl plantedrik – evt med vaniljesmag
50 gram kokossukker eller 70 gram alm sukker
1 tsk salt
Tip: pensl evt. dejstrimlerne på toppen med et mix af 1 spsk plantedrik og 1 tsk sirup for ekstra sprødhed.
Fremgangsmåde fyldet:
Rens rabarberne og skær dem i stykker på ca. ½-1 cm. Hæld stykkerne i en gryde sammen med kokossukkeret, og lad det koge lige så stille op. Lad det så småsimre i 15-20 minutter, så væden begynder at fordampe lidt.
Lad det så køle godt ned – gerne ½ time (lav dejen i mellemtiden) – og rør så tapiokamelet i. Så er fyldet klar til at komme i tærten.
Fremgangsmåde dejen:
Mix hvedemel, kokossukker og salt, og ælt så vegansk smør og plantedrik i.
Del dejen i 2 kugler – hvor den ene er lidt større end den anden.
Stil dejen på køl i mindst ½ time (tildækket – el. pakket ind i film).
Fremgangsmåde samling af vegansk rabarbertærte:
Tænd ovnen på 190 grader alm. ovn
Tag den største klump dej ud af køleskabet og rul den ud, så den passer til din tærteform. (Drys lidt mel på bordet, for den er lidt klistret).
Forbag tærtebunden i ca. 10 minutter. (midterste rille)
Imens bunden forbager, ruller du den anden klump dej ud – også i en cirkel (der passer til størrelsen på tærtefadet).
Så skærer du strimler i den tykkelse du ønsker. Du kan også lægge hele dejen oven på fyldet – men husk så at prikke huller i dejen med en gaffel.
Når bunden er forbagt hælder du din rabarberkompot i, og dækker kompotten med dejstrimler eller låg. (Tip: jeg plejer at tage skiftevis hver anden strimmel og lægge på den ene vej, og så resten den anden vej).
Pensl strimlerne eller låget (kan undlades), og bag tærten i 25-30 minutter på midterste rille.
Lad den køle af i mindst ½ time inden du skærer den ud.
Og jeg skulle hilse at sige, at denne opskrift på vegansk rabarbertærte går super lækkert med piskbar soyafløde el. havrefløde med lidt vaniljesukker i.
Velbekomme.
