En nem opskrift på vegansk champignonsovs.
Der er bare ikke noget som en dejligt cremet sovs til maden. Og denne opskrift på sovs med champignon er lige i skabet.
Den er nem at lave, og kræver bare lidt kærlighed og nogle få ingredienser; løg, champignon, plantedrik med neutral smag, evt. plantefløde til madlavning, olie, mel eller majsstivelse, sojasauce og salt og peber.
En lækker sovs til vegansk aftensmad
Sovsen passer helt perfekt til en god omgang veganske deller eller bøffer. Og tilbehøret kunne være en grov bulgursalat med broccoli (som på billedet).
Grov bulgursalat med broccoli:
Laver du en bulgursalat, skal du bare koge bulguren efter anvisningen på pakken. Skal den være ‘grov’, bruger du selvfølgelig grov bulgur.
Skær broccolien ud i buketter, og kog dem i et par minutter. Der må gerne være bid i, og ved at give broccolien 2 minutter i en gryde med damp, får buketterne en flot grøn farve.
Hæld lidt olie og 1 finthakket løg på panden og svits det af. Tilsæt de småkogte broccolibuketter og det kogte bulgur og smag til med salt og peber…
Server sammen med din veganske champignonsovs.
Vegansk champignonsovs - opskrift
Tilberedningstid: 15 minutter
Opskriften er nok til 4 personer – der bliver ca. ½ liter vegansk champignonsovs.
- 200 gram friske champignon
- 1 lille løg
- 3 dl plantedrik med neutral smag + ½ dl. til jævning
- 2 spsk majsstivelse
- 1 spsk olie eller vegansk smør til svitsning
- 1 spsk sojasauce
- Smag til med salt og peber
- Evt. ½- 1 dl. vegansk madlavningsfløde (bl.a. Cremefine laver én) - kan udelades
- Evt. 2 spsk gærflager/nutritional yeast - kan udelades
Fremgangsmåde:
- Rens champignon'erne og skær dem i skiver.
- Hak løget fint.
- Hæld olie, hakket løg og champignon på en pande. Drys ½ tsk salt over og svits det af til der ikke er ret meget væde tilbage i svampene. Ca. 5 minutter ved middelhøj varme.
- Du kan enten starte på sovsen ved at lave en opbagt sovs. Ellers hælder du bare 3 dl plantedrik i en gryde (+ evt. ½-1 dl. vegansk madlavningsfløde). Kog det op, og hæld så majsstivelse og ½ dl. plantedrik i en meljævner (eller shaker) og ryst det sammen, så der ikke er klumper.
- Hæld jævningen i den let-kogende plantedrik og pisk godt med et piskeris, så der ikke dannes klumper.
- Tilsæt 1 spsk sojasauce (og evt. 2 spsk gærflager /nutritional yeast, hvis du har det)
- Hæld champignon-blandingen fra panden ned i sovsen, og pisk i et par minutter imens det simrer.
- Smag til med salt og peber - og så er din veganske champignonsovs klar til at servere
- Opskriften på grov bulgurslat med broccoli (som på billedet), finder du øverst på denne side.
FAQ
Folk spørger tit om:
Der er ikke noget i vejen for at fryse sovsen ned. Den skal bare piskes godt, når du varmer den op igen.
Nye veganske opskrifter:
Veganske Sild i karry
Veganske karrysild – en helt genial opskrift på ‘sild’ i karry, hvor ‘sildene’ laves af hvedegluten (glutenmel). Både smag og konsistens er som the real deal!
Vegansk kylling (pulled seitan)
Hjemmelavet vegansk kylling (á la pulled chicken / pulled seitan). Du kommer aldrig til at spise almindelig kylling igen. Konsistensen er i særklasse, og smagen er perfekt.
Veganske bøffer / steaks
Veganske steaks – opskrift med det geniale hvedegluten (seitanmel). De får en super god konsistens og smag; møre, faste og saftige – helt som en steak af kød.
Vegansk chokolademousse
Vegansk chokolademousse – opskrift med silken tofu. En super nem opskrift på en cremet vegansk chokolademousse med hvid eller almindelig vegansk chokolade.
Mock duck (vegansk ‘and’)
Mock duck opskrift (vegansk ‘and’). Det er afsindigt nemt at lave hjemmelavet mock duck, der smager af and og julemiddag. Konsistensen er fast, men samtidig mør. Det skal opleves. Se også video med fremgangsmåde.
Veganske klejner
Veganske klejner der smager mindst lige så godt som de traditionelle. Skøn julesmag med en snert af citron og en dejlig konsistens. Så bliver det vegansk jul alligevel.