En nem opskrift på vegansk postej.
Det er super nemt at lave lækkert, hjemmelavet vegansk pålæg, og denne postej er bestemt ingen undtagelse.
Den kan krydres mildt eller meget – afhængigt af hvad du selv foretrækker. Jeg er selv tilhænger af en godt krydret vegansk postej, men det er jo smag og behag.
Grov eller finthakket postej
Hovedingredienserne i denne postej er kikærter og champignon.
Champignonerne skæres i mindre stykker, og svitses af på panden sammen med hakket løg (og eventuelt revet blomkål eller finthakket peberfrugt). Jeg foretrækker en grov postej, så jeg blender ikke svampe, blomkål og løg i foodprocessoren sammen med resten.
Men hvis du ikke er så pjattet med grove stykker champignon, blomkål/peberfrugt og løgstykker i postejen, smider du dem bare i foodprocessoren, så de hverken kan ses eller smages. (De er stadig smagsgivere, men du kan ikke fornemme dem, når du tager en bid).
Let’s get to it:

Vegansk postej - opskrift
Tilberedningstid: 15-20 min.
Bagetid: 30-35 min.
Opskriften giver ca. 500 gram vegansk postej – passer til et lille/mellemstort ovnfast fad.
- 200 gram friske champignon
- 200 gram kogte kikærter
- 100 gram blomkål eller 1 rød peberfrugt - kan udelades
- 1 løg - finthakket
- 1½ dl. plantedrik med neutral smag
- Høfrøæg = ½ dl hørfrø + 1½ dl vand
- 1 dl havregryn
- 1-2 tsk spidskommen
- 2 tsk sennep
- 1-2 tsk smoked paprika (eller anden type paprika eller BBQ-krydderi)
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- Olie til svitsning
Fremgangsmåde:
- Rens champignonerne og skær dem i små tern.
- Hak løget fint.
- Hvis du bruger blomkål, så riv det på et rivejern - eller hak det fint.
- Hvis du bruger rød peberfrugt, så hakker du den fint.
- Hæld olie, hakket løg, blomkål/peberfrugt og champignon på en pande. Drys 1 tsk salt over og svits det af til der ikke er ret meget væde tilbage i svampene. Ca. 5 minutter ved middelhøj varme.
- Mal hørfrøene i en kaffekværn eller blender, så det bliver til mel (du kan også bruge dem hele). Hæld 1½ dl. vand i en gryde og hæld hørfrømel (eller hele hørfrø) i. Kog det op under omrøring i ca. 2 minutter til det er blevet tykt. (Jeg kalder det: hørfrøæg 😉 )
- Tænd ovnen på 185 grader almindelig ovn - over/undervarme.
- Hæld kikærter, plantedrik, krydderier, sennep, havregryn og hørfrøæg i en blender eller foodprocessor og blend det godt sammen.
- Til en grov vegansk postej: rør champignon-blandingen fra panden sammen med resten. Hæld det så i et ovnfast fad.
- Til en finthakket vegansk postej: Hæld champignon-blandingen fra panden over i foodprocessoren og blend det sammen til det er ensartet - og uden større klumper. Hæld det så i et ovnfast fad.
- Bag postejen i den forvarmede ovn (185 grader almindelig ovn) på midterste rille i 30-35 min.


FAQ
Folk spørger tit om:
Jeg har fin succes med at fryse postejen ned, så det kan du sagtens. Den kan fint holde sig i fryseren nogle måneder i en lufttæt, fryseegnet beholder eller tætlukket pose.
En neutral plantedrik (eller plantemælk om du vil) er dem der står ‘usødet’ på. Der findes både sojadrik, havredrik, risdrik og mandeldrik, så du burde snildt kunne finde en liter et sted.Hvis du er ok med en vegansk postej med lidt sødme, så gør det selvfølgelig ikke noget, at drikken er lidt sød. Men hold dig fra dem med vanillesmag. Det bliver bare for mærkeligt i en postej!
Aldi, Lidl og Netto har deres helt egne brands af plantedrikke. Hos Aldi og Lidl koster 1 liter altid 11.95 kr. (med mindre de er på tilbud). Og Nettos Spir plantedrikke koster normalvis 12.95 kr.
Naturli’s plantedrikke kan du få i alle supermarkeder. De er dog lidt dyrere.
Nye veganske opskrifter:

Veganske Sild i karry
Veganske karrysild – en helt genial opskrift på ‘sild’ i karry, hvor ‘sildene’ laves af hvedegluten (glutenmel). Både smag og konsistens er som the real deal!

Vegansk kylling (pulled seitan)
Hjemmelavet vegansk kylling (á la pulled chicken / pulled seitan). Du kommer aldrig til at spise almindelig kylling igen. Konsistensen er i særklasse, og smagen er perfekt.

Veganske bøffer / steaks
Veganske steaks – opskrift med det geniale hvedegluten (seitanmel). De får en super god konsistens og smag; møre, faste og saftige – helt som en steak af kød.

Vegansk chokolademousse
Vegansk chokolademousse – opskrift med silken tofu. En super nem opskrift på en cremet vegansk chokolademousse med hvid eller almindelig vegansk chokolade.

Mock duck (vegansk ‘and’)
Mock duck opskrift (vegansk ‘and’). Det er afsindigt nemt at lave hjemmelavet mock duck, der smager af and og julemiddag. Konsistensen er fast, men samtidig mør. Det skal opleves. Se også video med fremgangsmåde.

Veganske klejner
Veganske klejner der smager mindst lige så godt som de traditionelle. Skøn julesmag med en snert af citron og en dejlig konsistens. Så bliver det vegansk jul alligevel.