Veganske nuggets

Veganske nuggets - opskrift med hvedegluten. Sprøde udenpå og super saftige indeni. God, fast konsistens og en mildt krydret smag. Nem opskrift.
veganske nuggets opskrift-

Veganske nuggets opskrift med hvedegluten

Opdateret 24/4 2021

Her har du en super nem og børnevenlig opskrift på nuggets lavet af hvedegluten (seitanmel/ vital wheat gluten). Sprøde udenpå og dejligt saftige indeni. Og konsistensen er så tæt på de originale nuggets af kylling, at de fleste ikke vil kunne smage eller se forskel. I hvert tilfælde ikke, hvis de er vant til de hjemmelavede.

Hvem havde troet, at det skulle være så nemt at lave hjemmelavede veganske nuggets? Ikke mig. Men det er det skam. I arbejdstid skal du ikke bruge meget mere end 15-20 minutter inkl. stegning på pande eller friturestegning. Nuggets-stykkerne skal dog koge i 2 x 20 minutter, men der kan du jo hygge dig med at lave noget andet. 

Veganske nuggets af hvedegluten

Hvis du følger lidt med her på siden, så er det nok ikke overraskende, at de veganske nuggets er lavet af hvedegluten. Hvedegluten kaldes også seitanmel, glutenmel og vital wheat gluten, og er helt genialt, når du vil lave plantebaseret ‘kød’. Det er sprængfyldt med protein (mit Nutty Vegan Hvedegluten har eksempelvis 75 gram per 100 gram), og så giver det den helt rigtige ‘kød’konsistens. Ud over de hjemmelavede veganske nuggets, kan du f.eks. også bruge hvedegluten til veganske burgerbøffer, veganske pølser og rigtig mange andre køderstatningsretter. (Dog ikke vegansk ‘kød’sovs, hvor jeg altid bruger sojagranulat).

Jeg kunne skrive side op og side ned om det geniale ‘mel’ (der egentlig slet ikke er nyt – bare forholdsvist nyt i Danmark). Hvis du gerne vil vide mere om, hvad det er, hvordan det laves og hvad det koster, så hop over på min webshop nuttyvegan.dk. Her er der masser af info omkring hvedegluten. Og så har jeg selvfølgelig fået det produceret til mit eget Nutty Vegan-brand, for det er ekstremt svært at finde det i Danmark.

Nuggets på pande eller i frituren (eller en alm. gryde)

veganske nuggets opskrift med hvedegluten - seitannuggets
hjemmelavede veganske nuggets af hvedegluten

Jeg har testet lidt frem og tilbage – for nogle vil nok foretrække veganske nuggets, der ikke skal i frituren. Og man kan da godt stege dem i ovnen. Men… de bliver knap så sprøde, hvis du gør. 

I stedet vil jeg anbefale, at du enten tager den traditionelle metode og frituresteger dem (det første billede lige ovenfor denne sektion). Enten i en standard frituregryde eller brug en almindelig gryde med ½-3/4 liter almindelig rapsolie. 

Det fungerer også fint, hvis du bare steger dem på panden (se billedet med panden). Der skal også en god mængde olie til her. Men hey… nuggets må da godt være lidt fedtede.. Så er det bare en god idé, at have en våd klud i nærheden, når du og især ungerne, mæsker sig i de skønne veganske nuggets. 

veganske nuggets opskrift-

Veganske nuggets opskrift

Arbejdstid i alt: 15-20 min. 

Kogetid: 2×20 min 

Stegetid på pande el. i frituregryden: til de er gyldne og sprøde

Opskriften på veganske nuggets af hvedegluten giver ca. 20-24 stk

Ingredienser:

175 ml vand

75 ml tomatpassata (altså det flydende tomatsauce uden tomatklumper – ikke tomatpasta)

2 spsk soya sauce el tamari

1½ spsk løgpulver

1 tsk hvidløgspulver

1 tsk salt

Evt. 2 tsk smoked paprika eller 1 tsk flydende røgaroma. (Kan udelades)

(Du finder nu flydende røgaroma på min webshop – her >>)

Du kan også gå all in og bruge 3 tsk vegansk kyllingekrydderi, så de rigtigt smager af kylling. (så kan du droppen smoked paprika/liquid smoke og hvidløgspulver)

(Du finder Deliciou Chicken Seasoning på webshoppen – her >>)

Rigeligt med vand + 1 grøntsagsbouillonterning til at koge de veganske nuggets i.

Tempuradej opskrift (så raspen vil sidde fast): 

  • 150 gram hvedemel (alm. mel)
  • 220 ml iskoldt danskvand
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk bagepulver

Du kan også købe en færdig vegansk tempuramix, hvor du bare skal tilsætte vand.

Panko rasp

Olie til stegning på pande eller friturestegning i gryde (til friturestegning ca. ½-3/4 liter rapsolie).

Fremgangsmåde:

175 ml vand, tomatpassata, soya sauce, (evt. smoked paprika/flydende røgaroma), løgpulver, hvidløgspulver, gærflager og salt hældes i en skål og piskes godt sammen med et piskeris.

Tilsæt så hvedegluten, og ælt det sammen. Dejen bliver hurtigt meget spændstig og sammenhængende. Det er glutenfibrene i hvedegluten, der er blevet aktiveret. ‘Dejen’ skal være ensartet.

Træk/hiv nuggets-stykkerne af i den størrelse du synes, men husk; de bliver næsten dobbelt så store, når de koges.

Form dem så godt du kan. Der burde blive 20-24 veganske nuggets ud af portionen. 

Hæld godt med vand i en stor gryde (der skal være nok vand til at dække alle nuggets). Tilsæt en grøntsagsbouillonterning, og bring det i kog.

Læg så alle nuggets i gryden med vand. De må gerne ligge oven på hinanden – der skal bare være vand nok.

Læg lå på gryden og lad dem simre i ca. 20 min. 

Efter 20 minutter vender du dem (evt. med en pasta-ske), så den side der vendte op mod låget, nu vender ned mod bunden. 

Låget på igen, og kog dem i ca. 20 minutter mere.

Dræn vandet fra og lad dem dampe lidt af. (Man kan faktisk godt lave dem dagen i forvejen og lægge dem på køl).

Mix alle ingredienser til tempuradejen, og dyp dem så først i dejen og herefter i pankorasp. 

Steg dem så i rigeligt med olie på panden – eller læg dem forsigtigt i en gryde med glohed olie (eller en frituregryde, hvis du har sådan en).

De er færdige, når de er gyldne på begge sider.

veganske nuggets opskrift med hvedegluten seitan nuggets
veganske nuggets opskrift med hvedegluten

Var det en god opskrift på hjemmelavede veganske nuggets?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Jeg startede veganske-opskrifter.dk op i foråret 2019 (da jeg selv lige var gået helt over til vegansk mad – mere om mig/det her). 

Idet jeg ofte henter inspiration fra især amerikanske veganske madblogs, fandt jeg hurtigt ud af, at mange af de mest geniale ingredienser til plantebaseret madlavning, enten ikke fandtes i Danmark. Eller også var de alt for dyre. Det var især hvedegluten og gærflager, der var helt umuligt at finde eller alt for dyrt. Og det synes jeg ikke var fair. Det skal jo hverken være besværligt eller dyrt at lave lækker hjemmelavet og plantebaseret mad. 

For at gøre en lang historie kort; I december 2019 lancerede jeg mit eget veganske brand med tilhørende webshop; NUTTY VEGAN. Og det hele er blevet taget fantastisk godt imod. Derfor bruger jeg stort set al min tid på at få flere nye veganske ingredienser og også færdigvarer, slik og chokolade hjem til webshoppen. Både i eget Nutty vegan-brand, men det er især andre både danske og internationale veganske brands, der findes på webshoppen nu.

Andre opskrifter med hvedegluten:

vegansk burger opskrift med hvedegluten

Vegansk burger version 2.0

Vegansk burger opskrift version 2.0 – saftige og smagfulde veganske burgerbøffer af hvedegluten (nu uden dampindsats)

vegansk madbrød opskrift

Vegansk madbrød

Vegansk madbrød – opskrift på lækre madbrød, der bliver sprøde udenpå og super luftige indeni – med et godt bid.

Veganske pølser opskrift

Veganske pølser

Veganske pølser – opskrift på geniale pølser til hotdogs og grill. En krydret smag og en rigtig god, fast konsistens. Og så er de super nemme at lave.

veganske gulerodsboller

Veganske gulerodsboller

Veganske gulerodsboller – opskrift på GENIALE bløde, luftige og saftige gulerodsboller med den ‘hemmelige’ ingrediens. Bedre end bagerens og med langt bid.

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter