Her har du en nem opskrift på veganske burgerboller uden æg og mælk.
De får en dejlig sprød skorpe og en luftig kerne. Så hvis du vil lave hjemmelavede veganske burgerboller til en omgang vegansk burger, er du home safe med denne opskrift.
Du kan også snildt bruge dem som veganske sandwichboller til madpakken.
Veganske burgerboller uden æg og mælk?
Nogle bliver overraskede over, at man kan lave veganske burgerboller – altså uden æg og mælk. Men egentligt er det faktisk super nemt at bage uden animalske ingredienser.
Førhen var det nemlig også yderst sjældent, at jeg bruge æg og mælk til boller. Uanset typen. Og i lige denne opskrift er der heller ingen fedtstof. For det er slet ikke nødvendigt.

Grove eller knap så grove burgerboller
Hvis du (eller ungerne) ikke er så pjattede med, at der er kerner inde i jeres burgerboller, kan du bare udelade dem. Det er stadig en grov (eller grovere) burgerbolle selv uden kerner, fordi der er grahamsmel i.
Størstedelen af ingredienserne er dog stadig hvedemel.
Hvis man undlod hvedemel ville det blive lidt tricky, at få de veganske burgerboller til at blive luftige nok. De bedste burgerboller er trods alt bedst, når de er dejligt fluffy.. og har en lækker sprød skorpe.
Skal vi gå i gang?

Veganske burgerboller - opskrift uden æg og mælk
Tilberedningstid: 5-10 min.
Hævetid: 1 time + ½ time
Bagetid: 20-25 min.
- 300 gr. hvedemel + det løse (hvis dejen er for klæg, tilsætter du bare lidt mere mel)
- 100 gr. hvedegluten - kan erstattes med almindeligt hvedemel, men de bliver helt geniale, hvis du tilsætter det
- 200 gram grahamsmel
- 1 dl. solsikkekerner (el. andre kerner eller frø) - du kan også helt udelade kernerne.
- Sesamfrø (til drys)
- 400 ml. vand + vand til pensling
- 25-30 gr. gær (ca. ½ pakke)
- 2 spsk olie
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
Så skal du ellers i gang:
Fremgangsmåde:
- Opløs gæren i vandet i en stor skål. Rør rundt til gæren er helt opløst.
- Tilsæt sukker, olie, kerner (eller frø) og grahamsmel og rør rundt. (Herfra bruger jeg tit en køkkenmaskine til at ælte dejen sammen - men du kan selvfølgelig sagtens ælte med håndkraft).
- Tilsæt de 400 gram hvedemel og salt og ælt løs. Jo længere du ælter dejen, jo bedre bliver dine veganske burgerboller. Dejen skal helst slippe, så du tilsætter bare lidt mere mel til den er nem at arbejde med.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 time. Men gerne endnu længere.
- Slå så dejen ned og form burgerbollerne. Jeg plejer at få 6 STORE burgerboller ud af denne portion. Men 7 eller 8 styk er nok mere i stil med størrelsen på en 'normal' burgerbolle.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 30 min.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn.
- Pensl burgerbollerne med vand og drys sesamfrø på toppen.
- TIP: Hvis skorpen skal være ekstra sprød, kan du skære et kryds på toppen af hver burgerboller. Så bliver de mere rustikke i udseende og mere sprøde.
- Bag dine veganske burgerboller på midterste rille i ovnen i ca. 20 minutter - eller til de har fået en sprød skorpe og bund.


Veganske sandwichboller !?
Du kan snildt bruge denne opskrift på veganske burgerboller, som om du i stedet bagte veganske sandwichboller.
De fungerer lige godt til det ene eller andet formål.
Hvis du vil servere dem som vegansk burger, så er der her nogle gode opskrifter på vegansk tilbehør til burger - og ikke mindst; veganske burgerbøffer.
Opskrifter på tilbehør til vegansk burger:
Var det en god opskrift på veganske burgerboller?
FAQ
Folk spørger tit om:
De veganske burgerboller kan holde sig et par dage oppe i en lufttæt pose eller kasse.
Ja da. De kan sagtens fryses ned. Jeg plejer faktisk at lave dobbelt portion, og så kommer de levnede boller i fryseren. Så kan du eventuelt smide dem en tur på brødristeren, når de er tøet op, for at få den gode sprødhed tilbage.
Er du også pjattet med vegansk burger?
Her i huset spiser vi tit vegansk burger flere gange om ugen…
Og ja, det kan godt være, at det nogle gange er fordi, at jeg lige skal teste en ide til en ny vegansk opskrift af… Men der er bestemt ingen der klager 😉
Hvis du også synes, at det er sjovt at prøve nye veganske opskrifter på burger af, så kan jeg anbefale denne amerikanske veganske blog. På siden finder du 11 spændende opskrifter på veganske burgerbøffer. Men ellers finder du nogle af mine opskrifter på burgerbøffer lige her.