Veganske squashfrikadeller opskrift uden æg (eller veganske squashbøffer).
Jeg bliver stadig overrasket over, hvor gode de hjemmelavede plantebaserede kødalternativer kan blive. Og vegansk fars er super nemt at lave selv.
Om du vil lave veganske squashfrikadeller eller veganske squashbøffer af opskriften, ja det kommer an på størrelsen og tykkelsen, når du former dem. Så det er helt op til dig.
Min familie er pjattet med denne opskrift, så jeg er glad for at kunne dele den med dig.


Veganske squashfrikadeller med kikærtemel og sojagranulat
Hovedingredienserne i disse veganske squashfrikadeller er squash (selvfølgelig), sojagranulat og kikærtemel. Og de bliver edderspændt gode, både med smag og konsistens.
Kikærtemel og sojagranulat i kombination, er fantastiske til at lave vegansk fars. Se f.eks. også opskriften på veganske karbonader.
Så er det kun et spørgsmål om lidt andre krydderier og grøntsager, og så kan du nemt lave veganske squashdeller.
Jeg bruger selvfølgelig mit Dragon Superfoods økologisk kikærtemel og Veganz’ sojagranulat. Men du kan snildt bruge andre brands.
Veganske squashbøffer?

Lav nemt veganske squashbøffer til burger – du former bare farsen som en burgerbøf. Det kan jo ikke være nemmere.

Veganske squashfrikadeller - opskrift
Arbejdstid: 25 minutter
Hviletid vegansk fars: mindst 30 min. gerne længere
Denne opskrift på veganske squashfrikadeller giver 8-12 stk – eller 5 store veganske squashbøffer.
Ingredienser til veganske squashdeller:
100 gram sojagranulat + ½ grøntsagsbouillonterning
250 gram revet squash
100 gram kikærtemel
1 mellemstort løg – finthakket
1 spsk loppefrøskaller (kan udelades, men giver ekstra fibre og binder farsen ekstra godt).
2 spsk sojasauce el. tamari
3 spsk smagsneutral kokosolie til indledende stegning
2 spsk planteolie til farsen + olie til stegning, når dellerne er formet (jeg bruger rapsolie)
2-3 tsk karry
2-3 tsk spidskommen el. sød paprika
1½ tsk salt + lidt peber
Fremgangsmåde veganske squashdeller:
Kog ½-1 liter vand og sæt sojagranulat i blød med ½ grøntsagsbouillonterning. Det skal trække i mindst 5 min.

Riv squashen og hak løget. Svits det af på panden sammen med smgasneutral kokosolie, karry og spidskommen (el. paprika).
Dræn vandet fra sojagranulatet i en si. Pres lidt ekstra væde ud med en ske, og hæld så granulatet i panden.
Tilsæt sojasauce/tamari, salt og peber og rør det godt sammen. Lad det køle lidt af.
I en skål blander du kikærtemel med loppefrøskaller.
Hæld indholdet fra panden i skålen sammen med 2 spsk olie, og ælt det hele sammen – ælt evt. med en grydeske eller med håndmixeren med dejkroge. (Farsen er nok stadig lidt varm).
Stil din plantefars til de veganske squashfrikadeller på køl og lad det trække i mindst ½ time. Gerne længere (lav det evt. om morgenen, eller aftenen før det skal bruges).
Form dine veganske squashdeller så store som du vil have dem. Lav dem evt. til veganske squashbøffer (rigtig gode til burger).
Steg dem i olie i 7-8 minutter på hver side. Og velbekomme.

FAQ
Folk spørger tit om:
Hvor kan man købe sojagranulat (soya fars)?
Du finder bl.a. sojagranulat/soya fars på min egen Nutty Vegan webshop – 34,95 kr. for 500 gram.
Men du finder det også i dagligevarebutikker, hvor det ofte kaldes soya fars el. tørret soya. Der er kiloprisen bare betydeligt højere.
Kan man lave farsen til veganske squashdeller dagen før?
Ja, det er super fint at lave farsen til de veganske karbonader dagen før. Så kan den rigtig stå og samle sig, og så bliver de endnu mere faste i konsistensen.
Hvad er sojagranulat lavet af?
Sojagranulat (soya fars) er lavet af sojabønner eller rettere sojabønnemel, der er blevet tekstureret. Så det er ganske naturligt. Sojagranulat har et stort proteinindhold (af kvalitetsprotein), få kulhydrater og godt med kostfibre.
Kan squashdellerne fryses ned?
Du kan sagtens fryse de veganske squashfrikadeller ned. Eller brug dem til madpakken – en god dellesandwich, er der ingen, der kan stå for.