Vegansk bøfsandwich med hele pivtøjet (video med fremgangsmåde nedenfor)
Er du pjattet med snasket (vegansk) mad – måske til en tømmermændsdag, en hyggefredag eller bare fordi det er mandag, så er denne opskrift helt sikkert for dig.
En vegansk bøfsandwich med hele pivtøjet:
- Veganske burgerbøffer (de bedste)
- Vegansk brun sovs (der smager himmelsk)
- Bløde løg
- Ristede løg
- Rå løg
- Syltede agurker
- Måske lidt vegansk remoulade (eller kryddermayo)!?
Løber mundvandet? Det kan jeg godt forstå. Det er blevet en storfavorit herhjemme.
Se videoen med fremgangsmåde på veganske burgerbøffer af hvedegluten og vegansk brun sovs nedenfor.
Vegansk bøfsandwich med de bedste burgerbøffer
Til denne opskrift på vegansk bøfsandwich har jeg egentlig bare flettet et par af de eksisterende opskrifter på siden sammen.
Opskriften på de veganske burgerbøffer er den bedste jeg hidtil har lavet (og der ligger mange forsøg i bagagen), så det kan kun blive godt. Bøfferne får en skøn smag og en rigtig god, fast konsistens. Konsistensen skyldes det geniale hvedegluten, der indeholder hele 75 gram protein pr 100 gram!
Jeg kunne skrive side op og side ned om den formidable melsort (der egentlig slet ikke er ny – bare ny i Danmark). Men jeg undlader det her. Hvis du vil vide mere om, hvad det er, hvordan det laves og hvordan det ellers kan bruges, så hop over på Nutty Vegans infoartikel om melet her. (Der kan du også købe det til en fair pris).
TIP: Hvis du skal servere vegansk bøfsandwich for ikke-veganske børn, der ikke er pjattet med rødt kød, så drop rødbeden i bøfferne, eller tilsæt mere kulør. Så ligner de gennemstegte bøffer i stedet (også når de skærer i den).
Vegansk brun sovs - en naturlig følgesvend
Der skal selvfølgelig masser af (vegansk) brun sovs på en god vegansk bøfsandwich. Det er faktisk helt den samme opskrift på brun sovs, som vi også bruger til eksempelvis mock duck. Sovsen er super lækker, cremet og blød og med en skøn smag.
Server eventuelt dine bøfsandwiches i luftige veganske burgerboller.
En dampindsats er must til vegansk bøfsandwich - og andet med hvedegluten
Du kan bl.a. finde en billig dampindsats i Ikea (29 kr), og også mange isenkræmmere har dem på lager. En dampindsats er et must til at give de veganske burgerbøffer (og mange andre køderstatningsretter med hvedegluten) den rette konsistens. Bl.a. vegansk spegepølse, mock duck og veganske pølser. Dampen fra det kogende vand under indsatsen giver de saftige ‘burgerbøffer’. I ovnen bliver de nemlig hurtigt for tørre.
Vegansk bøfsandwich - opskrift
Arbejdstid burgerbøffer: 15 min.
Brun sovs: 10 min.
Dampetid burgerbøffer: 2×25 min
Stegetid på pande el. grill: ca. 4 min. – Bløde løg: 5 min.
Opskriften på vegansk bøfsandwich er nok til 4 personer. (se evt. videoen ovenfor for fremgangsmåden)
Hvedegluten (seitanmel) - findes i vores Nutty Vegan webshop
Ingredienser veganske burgerbøffer:
170 gram hvedegluten (hvedegluten findes i Nutty Vegan Shoppen her)
150 gram løg – skåret i både
1 dl kogte kikærter
3 spsk sojasauce
2½ spsk tomatpasta
2½ spsk smoked paprika (eller BBQ-krydderi)
3 spsk olie + olie til stegning
4 spsk gærflager – giver en umami- og lidt osteagtig smag (findes i Nutty Vegan shoppen her)
Ca. 40 gram rå rødbede i tern (giver den røde farve)
1 tsk salt
½ tsk peber
1 tsk madkulør (kan udelades, men giver den lidt brune farve)
Ingredienser brun sovs til vegansk bøfsandwich:
5 spsk olie (eller ca. 35 gram vegansk smør)
5 spsk hvedemel
3-4 dl vand
1 grøntsagsbouillonterning
2 dl plantedrik
½ dl plantefløde (kan udelades)
2-3 tsk madkulør (til du har den ønskede brune farve)
1 tsk salt (smag til undervejs)
½-1 tsk peber (smag til undervejs)
1-2 spsk ribsgele (smag til undervejs)
Forslag til tilbehør:
Til vegansk bøfsandwich kan du eksempelvis bruge:
- Bløde løg: Snit 3-4 løg og steg dem i olie eller vegansk smør på panden, til de er gyldne.
- Rå løg
- Ristede løg
- Kryddermayo eller remoulade (Veganz Danish kryddermayo (som i videoen) findes i shoppen her)
- Syltede agurker
Fremgangsmåde bøffer til vegansk bøfsandwich:
Hæld alle ingredienser til de veganske burgerbøffer – undtaget hvedegluten – i en foodprocessor (eller blender). Blend til det bliver helt ensartet.
Tilsæt hvedegluten og blend igen, til det samler sig i en klump. (Det tager ikke meget mere end ca. 10-20 sek.). I en blender kan det godt være, at det ikke bliver ensartet, men så ælter du det bare sammen.
Del ‘dejen’ i 4, og form 4 veganske burgerbøffer.
Har du en bøfformer er det super, men de er meget nemme at forme uden. En ‘bøf’ til vegansk bøfsandwich bliver alligevel dækket af sovsen. Så når alt kommer til alt er det smag og konsistens, der tæller…
Hæld vand i en stor gryde – ca. 2 cm fra bunden – og bring det i kog.
Læg dine 4 veganske burgerbøffer i dampindsatsen, sænk den ned i gryden med kogende vand, og læg låget på gryden igen.
(vandet skal ikke bulderkoge – det er dampen, der gør arbejdet – så svag/middel varme er nok).
Efter ca. 25 min. vender du bøfferne. Den side der vendte op mod låget, skal nu vende ned mod dampindsatsen. Læg låget på igen, og damp dem i 25 minutter mere.
Jo tykkere bøfferne er – jo længere tid skal de dampes.
I mellemtiden kan du gå i gang med den brune sovs.
Steg burgerbøfferne i olie eller vegansk smør på panden i et par minutter på hver side, når de har dampet færdig.
Og så er de ellers klar til en god vegansk bøfsandwich.
Fremgangsmåde brun sovs til vegansk bøfsandwich:
Varm olie eller smør op i en gryde ved middel varme, og pisk melet i med et piskeris.
Tilsæt vandet lidt ad gangen imens du pisker RIGTIG godt til, så du undgår en klumpet sovs. Tag evt. gryden af varmen, imens du pisker det første vand i.
Når du har pisket alt vandet i, smuldrer du grøntsagsbouillonterningen i, og pisker igen til terningen er helt opløst i sovsen.
Tilsæt kulør og pantedrik og lad det koge op under omrøring/piskning.
Tilsæt plantefløde, ribsgele, salt og peber og kog det op igen under omrøring. Er sovsen ikke brun nok, tilsætter du bare lidt mere madkulør.
Smag til med salt, peber og ribsgele til du synes, sovsen er helt perfekt.
Server en vegansk bøfsandwich med eksempelvis bløde løg, rå løg, ristede løg, vegansk kryddermayo eller vegansk remoulade og syltede agurker.
FAQ
Folk spørger tit om:
Hvedegluten er fuldstændig GENIALT til at give en kød-agtig konsistens i bl.a. burgerbøffer til vegansk bøfsandwich, almindelig vegansk burger, veganske pølser, spegepølser og mock ducks (og til at bage super luftige boller – eks. gulerodsboller og burgerboller). Det er sprængfyldt med protein (75 gram pr 100 gram), og er helt sikkert det nye superfood i Danmark.
Læs en hel infoartikel om hvedegluten/glutenmel på Nutty Vegans infoside.
Vi har sørget for at få hvedegluten hjem som et Nutty Vegan-produkt til vores webshop: Hvedegluten 19 kr. (250g) og 35 kr. (500 g)
Vi har også fået gærflager hjem – 100 g 29 kr. der giver en umami-ostesmag til en veganske burgerbøffer og alle de andre køderstatningsretter. Gærflager er også fyldt med protein; 49 gram pr 100 gram og kostfibre: 27 gram – i Nutty Vegans gærflager.
Andre opskrifter med hvedegluten:
Veganske bøffer / steaks
Veganske steaks – opskrift med det geniale hvedegluten (seitanmel). De får en super god konsistens og smag; møre, faste og saftige – helt som en steak af kød.
Veganske pølser
Veganske pølser – opskrift på geniale pølser til hotdogs og grill. En krydret smag og en rigtig god, fast konsistens. Og så er de super nemme at lave.
Veganske gulerodsboller
Veganske gulerodsboller – opskrift på GENIALE bløde, luftige og saftige gulerodsboller med den ‘hemmelige’ ingrediens. Bedre end bagerens og med langt bid.
Vegansk spegepølse
Hjemmelavet vegansk spegepølse af glutenmel (hvedegluten) med en god konsistens og en dejligt krydret smag. Super nem at lave .