Vegansk burger – den bedste

Vegansk burger - opskrift på de bedste veganske burgerbøffer til dato. FANTASTISK konsistens og smag. Et must hvis du ikke har prøvet seitanbøffer før - veganer eller ej.
vegansk burger opskrift - den bedste

Vegansk burger opskrift af hvedegluten (video med fremgangsmåde nedenfor)

Hvis nogen havde fortalt mig for et år siden, at man kan lave hjemmelavede veganske burgerbøffer, der smager SÅ godt, havde jeg ikke troet dem. 

Men heldigvis fandt jeg det geniale hvedegluten i USA i sommeren 2019, og siden er det gået stærkt med at lave forsøg i køkkenet. Og ikke mindst; at finde ud af hvordan vi kunne introducere det i Danmark. 

Hvis du har smagt færdig vegansk burger fra eksempelvis Hälsans Kök eller Next level, er dette deres hjemmelavede pendant. Den er mindst lige så god! Og lige de 2 slags veganske burgerbøffer er efter min mening de bedste, når det gælder færdigkøbte veganske burgerbøffer.

Se videoen med fremgangsmåde på vegansk burger af hvedegluten nedenfor. 

Vegansk burger af hvedegluten - say what?

Hvedegluten er ikke kun genialt til at lave hjemmelavet vegansk burger, det er genialt til alverdens typer af vegansk ‘kød’. Meltypen giver nemlig den faste konsistens, der måske ellers kan mangle lidt, når vi taler om vegansk ‘kød’ lavet af andre planter. Og så er det genialt, hvis man elsker bløde og super luftige boller og brød.

Jeg kunne skrive side op og side ned om den geniale meltype (der egentlig slet ikke er ny – bare ny i Danmark). Så er du interesseret i hvad det kan, hvordan det laves og hvad det koster, så hop over på Nutty Vegans infoartikel om melet her.

Rødbede giver den røde farve i de veganske burgerbøffer

De veganske burgerbøffer er røde, og farven er selvfølgelig bare fra rødbede. 

TIP: Hvis du skal servere vegansk burger for ikke-veganske børn, der ikke er pjattet med rødt kød, så drop rødbeden, eller tilsæt mere madkulør. Så ligner det i stedet en gennemstegt bøf (også når de skærer i den).

Server bøfferne i super luftige veganske burgerboller

vegansk burger opskrift på veganske burgerbøffer
veganske burgerbøffer opskrift

En dampindsats er must til veganske burgerbøffer - og andet med hvedegluten

Hvis du ikke har en dampindsats, kan du bl.a. finde en i Ikea (29 kr), og hos mange isenkræmmere. Den er et must til at få den helt rette konsistens i en vegansk burger (-bøf), og bruges til rigtig mange andre køderstatningsretter af hvedegluten. Bl.a. vegansk spegepølse, mock duck og veganske pølser. Det er dampen, der giver saftige ‘bøffer’, for i ovnen bliver de hurtigt for tørre.

Video med fremgangsmåde for vegansk burger her:

vegansk burger opskrift - den bedste

Vegansk burger opskrift

Arbejdstid: 15 min. 

Dampetid: 2×25 min 

Stegetid på pande el. grill: ca. 4 min. 

Opskriften på vegansk burger af hvedegluten giver 4 store veganske burgerbøffer.

Ingredienser:

Hvedegluten (seitanmel) - findes i vores Nutty Vegan webshop

170 gram hvedegluten (hvedegluten findes i Nutty Vegan Shoppen her)

150 gram løg – skåret i både

1 dl kogte kikærter

3 spsk sojasauce

2½ spsk tomatpasta

2½ spsk smoked paprika (eller BBQ-krydderi)

3 spsk olie + olie til stegning

4 spsk gærflager – giver en umami- og lidt osteagtig smag (findes i Nutty Vegan shoppen her)

Ca. 40 gram rå rødbede i tern (giver den røde farve)

1 tsk salt

½ tsk peber

1 tsk madkulør (kan udelades, men giver den lidt brune farve)

Gærflager - findes i vores Nutty Vegan webshop

Fremgangsmåde veganske burgerbøffer af hvedegluten:

Hæld alle ingredienser til de veganske burgerbøffer – undtaget hvedegluten – i en foodprocessor (eller blender). Blend til det bliver helt ensartet.

Tilsæt hvedegluten og blend igen, til det samler sig i en klump. (Det tager ikke meget mere end ca. 10-20 sek.). I en blender kan det godt være, at det ikke bliver ensartet, men så ælter du det bare sammen.

Del ‘dejen’ i 4, og form 4 veganske burgerbøffer.

Har du en bøfformer er det super, men de er også rigtig nemme at forme uden. En ‘bøf’ til vegansk burger behøver jo ikke være 100% perfekt. Det er smag og konsistens, der tæller…

Hæld vand i en stor gryde – ca. 2 cm fra bunden – og bring det i kog.

Læg dine 4 veganske burgerbøffer i dampindsatsen, sænk den ned i gryden med kogende vand, og læg låget på gryden igen.

(vandet skal ikke bulderkoge – det er dampen, der gør arbejdet – så svag/middel varme er nok).

Efter ca. 25 minutter vender du bøfferne til vegansk burger, så den side der vendte op mod låget, nu vender ned mod dampindsatsen. Låget på igen, og så dampes de i ca. 25  minutter mere.

Jo tykkere burgerbøffer – jo længere tid skal de dampes.

vegansk burger opskrift seitanbøffer af hvedegluten

Steg dem i olie eller vegansk smør på panden i et par minutter på hver side. 

Så er de veganske burgerbøffer klar til servering 🙂

Denne opskrift på vegansk burger er den bedste jeg har lavet til dato.. Og jeg har fiflet med MANGE opskrifter på veganske burgerbøffer, da jeg elsker burger. Så det siger ikke så lidt.

Mangler du vegansk burgerdressing, findes det på shoppen her >>

Hjemmelavet vegansk burger opskrift
hjemmelavet vegansk burger opskrift veganske burgerbøffer

Vegansk burgerdressing

Var det en god opskrift på hjemmelavet vegansk burger?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Jeg startede ud med at lave denne side; veganske-opskrifter.dk i foråret 2019 (da jeg selv lige var gået over til vegansk mad – mere om mig/det her). Som vestjyde, er det helt naturligt for mig, at også veganske ingredienser skal være til at komme til for penge. Men jeg erfarede hurtigt at visse geniale veganske ingredienser er/var ALT for dyre i Danmark. Og det kunne jeg ikke rigtigt leve med. Specielt fordi jeg også gerne vil have flere vestjyder til at se lyset med vegansk mad. Det smager jo super godt, og det skal alle andre også finde ud af. Uden at blive blanket af.

For at gøre en meget lang historie kort; I slutningen af 2019 lancerede jeg eget veganske brand; NUTTY VEGAN. Både brand og webshop gik online den 1. december 2019, og er blevet taget rigtig godt imod.

Og her finder du mit Nutty Vegan hvedegluten >>

Hvedegluten er GENIALT til at skabe en kødagtig konsistens i bl.a. vegansk burger, veganske pølser, spegepølser og mock ducks (og til at bage luftige boller – eks. gulerodsboller og burgerboller) – og så er det fyldt med protein (75 gram pr 100 gram). Og her i huset kan vi slet ikke få nok af det.

Læs en hel infoartikel om det på Nutty Vegans infoside

 

Hvedegluten kan bruges til ekstraordinært mange ting ud over vegansk burger (som du måske læste ovenfor). Men det er desværre umuligt at opdrive vidundermelet i supermarkeder og helsekostforretninger. Men jeg har sørget for at få det hjem som et Nutty Vegan-produkt til webshoppen: Hvedegluten 34 kr. (500 g) og nu hvedegluten i storkøb 2,5 kilo for 149 kr.

Og også gærflager – 150 g 39 kr.  der giver en umami-ostesmag til en vegansk burger.

Og sidst men ikke mindst: vegansk burgerdressing der jo om noget er must til en gedigen vegansk burger. 

Du kan sagtens fryse de veganske burgerbøffer ned. De er også gode i sandwiches og på madpakken.

Andre opskrifter med hvedegluten:

Veganske pølser opskrift

Veganske pølser

Veganske pølser – opskrift på geniale pølser til hotdogs og grill. En krydret smag og en rigtig god, fast konsistens. Og så er de super nemme at lave.

veganske gulerodsboller

Veganske gulerodsboller

Veganske gulerodsboller – opskrift på GENIALE bløde, luftige og saftige gulerodsboller med den ‘hemmelige’ ingrediens. Bedre end bagerens og med langt bid.

vegansk spegepølse opskrift

Vegansk spegepølse

Hjemmelavet vegansk spegepølse af glutenmel (hvedegluten) med en god konsistens og en dejligt krydret smag. Super nem at lave .

veganske burgerboller opskrift

Veganske burgerboller

Veganske burgerboller – opskrift på super luftige burgerboller. Hurtige at lave og uden æg og mælk. Bag dem med eller uden kerner – alt efter dine præferencer.

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter