Vegansk slik

Vegansk slik kan faktisk godt være helt ‘almindeligt’ slik. Eksempelvis laver både Fazer, Katjes og Panda slik, der er vegansk. Men generelt er det svært, at finde vegansk slik på hylderne i supermarkederne.

Der findes super meget vegetarisk slik. Bl.a. Haribo laver vegetarisk slik. Men det er desværre ikke vegansk. 

De fleste typer vegansk slik jeg har fundet frem til, kan købes i almindelige supermarkeder og dagligvarebutikker. Eksempelvis Bilka, Føtex, Kvickly, Netto mv. Andre kan købes online i danske veganske webshops.

Hop/spring evt. ned til den slik-kategori du er mest interesseret i. Med mindre du lige vil læse indledningen om, hvilke ingredienser der gør slik ‘ikke’-vegansk’.:

vegansk slik
Vegansk slik

Hvordan kan slik være vegansk?

Når jeg skriver, at slik er vegansk, mener jeg at det er lavet uden gelatine fra svin og uden mælk – og uden bivoks.

Det er de 3 ingredienser, der oftest udgør det ikke-veganske i slik. Men faktisk indeholder nogle farvestoffer også animalske ingredienser, og det er der nogle slikproducenter, der bruger til slikfarven. Derfor kan det være lidt af en kamp, at finde chokolade, vingummi, skum og lakrids, hvis det skal være vegansk. 

For selvom eksempelvis noget af Haribos slik ikke som sådan indeholder ingredienser fra dyr (svinegelatine og mælk), så bruger slikproducenterne for det meste bivoks til at smøre slikformene med. Og så er der pludselig ikke tale om vegansk slik, men derimod vegetarisk slik. Så er du vegetar, kan du scrolle ned til listen over vegetarisk slik.

Når alt det er sagt, så er det altså ikke umuligt at finde vegansk slik i Danmark.

Vegansk chokolade

Vegansk chokolade er heller ikke umuligt at opdrive i supermarkederne. Slet ikke. Men nej, du kan ikke købe mælkechokolade – for som navnet jo indikerer, så er der mælk i. Og så er det ikke vegansk chokolade.

En god tommelfingerregel er, at mørk chokolade med et kakaoindhold på 70% og derover for det meste er vegansk. Men tjek lige deklarationen for at være helt sikker. 

Se en liste med vegansk chokolade nedenfor. (Og se evt. udvalget af vegansk chokolade (over 150 varianter) på min webshop her)

vegansk chokolade

Katjes - vegansk slik:

Katjes gør meget ud af at reklamere med, at alt deres slik er vegetarisk. Altså det er slik uden svinegelatine. Og det er super godt. Men ikke al Katjes slik er vegansk. For der er selvfølgelig en vis forskel på vegetarisk og vegansk slik.

Her er, hvad jeg foreløbigt har fundet af vegansk slik fra Katjes. MEN vær opmærksom på, at Katjes på alle slikposer skriver, at produkterne kan indeholde spor af mælk (og hvede). Dog er jeg overbevist om, at det bare er noget, de er nødt til at skrive… for jeg tror nu ikke, at de har sat slikmaskinerne lige op og ned af en mejeribeholder.

Katjes Vegansk Slik:

NYT: KATJES HAR GJORT ALLE DERES VARIANTER VEGANSKE. MEN TJEK ALLIGEVEL POSEN, FOR DER KAN VÆRE ‘GAMLE’ SLAGS TILBAGE.

Panda lakrids - vegansk slik:

Panda lakrids kan også betegnes som vegansk slik. I hvert fald er meget af deres sortiment vegansk. Panda lakrids indeholder ingen kunstige farvestoffer, og der er ikke brugt animalske ingredienser. Men nogle gange bruger de mælk. Derfor er Panda lakrids enten vegetarisk eller 100% vegansk. 

Her har du de 100% veganske slikprodukter fra Panda:

Fazer - laver også veganske slikprodukter:

Fazer laver også veganske slikprodukter. Vidste du f.eks. at Tyrkisk Peber er vegansk? Det gjorde jeg heller ikke. Ikke før jeg begyndte at researche emnet om vegansk slik. Man bliver nogle gange positivt overrasket ved at grave lidt.

Her har du Fazers veganske slikprodukter:

Malaco - vegansk slik:

Toms - vegansk slik:

Producenter af vegansk vingummi:

Veganske skumfiduser.:

De økologiske veganske skumfiduser fra Ökovital findes kun på min webshop. Du finder alle Nutty Vegans typer af veganske skumfiduser her >>

Veganske Slikkepinde:

Besøg min Nutty Vegan webshop med DK's største udvalg af vegansk slik, vingummi, skumfiduser, karameller, chokolade, kage og cookies

Vegansk chokolade

Herunder har du en liste med vegansk chokolade. Desværre er det kun nogle, du kan købe i supermarkeder og fysiske helsekostbutikker. Andre af de forskellige typer vegansk chokolade bliver du nødt til at bestille hjem online. 

Men er du veganer, og elsker du chokolade, så er det jo ligemeget, hvor du køber det… ikke?

Og som nævnt ovenfor, er meget mørk chokolade med 70% kakaoindhold (og derover) vegansk. Bare tjek ingredienserne på pakkerne.

Vegansk 'nutella'

Man kan næsten kalde nutella for vegansk slik – hvis originalen da var vegansk. Men nu går alle chokoladesmørepålæg jo under beskrivelsen ‘Nutella’, selvom det jo egentlig er et brand.

Her er nogle af de varianter af vegansk nutella, du finder i DK:

Andre veganske chokolader - og andet vegansk slik?

Vegetarisk slik

Herunder har du en liste med vegetarisk slik fra Haribo og Katjes. Det betyder, at slikket ikke indeholder svinegelatine og mælk. Men det indeholder bivoks (som formene smøres med), og derfor er det ikke vegansk.

Haribo vegetarisk slik:

Her har du nogle af de varianter fra Haribo, der kan kaldes vegetarisk slik. (Ud fra de kriterier, at de ikke indeholder mælk eller svinegelatine).

Vegetarisk slik fra Katjes

Her behøver vi egentligt ikke lave en liste, for alt slik fra Katjes er vegetarisk (og nogle typer er veganske – se ovenfor). Katjes bruger ikke svinegelatine eller andre deciderede animalske ingredienser. Og al farven i deres slik er naturlig. Så her kan du ikke gå galt i byen, hvis du søger vegetarisk slik.

Var artiklen interessant?

Så del den med dine venner på Facebook.

Andre artikler om en vegansk livsstil:

Hvad er aquafaba - vegansk erstatning for æggehvider og æg

Hvad er aquafaba

Hvad er aquafaba? Det er enten kikærtevand eller vand fra bønner. Det er en genial vegansk erstatning for æggehvider og æg. Hvordan laver man aquafaba?

Læs mere »

Er du hooked på en vegansk livsstil?

Så følg med på Facebook og Instagram. Her får du masser af nemme og lækre veganske opskrifter. Og samtidig kan du også følge med i, hvad der lanceres af spritnye veganske produkter i supermarkederne.