Hvad er aquafaba? Det er enten kikærtevand eller vand fra bønner. Det er en genial vegansk erstatning for æggehvider og æg. Hvordan laver man aquafaba?

Aquafaba
- den geniale veganske erstatning for æggehvider

Aquafaba er en fantastisk vegansk erstatning for æg og især æggehvider til piskning.

Det består af kogevandet fra kikærter eller bønner (eks. sojabønner) – generelt fra bælgplanter. 

Aquafaba kan bl.a. bruges til at lave:

  • Vegansk flødeskum
  • Vegansk guf til is
  • Vegansk marengs
  • Vegansk mousse
  • Veganske kager og macarons
  • Vegansk mayo
  • Vegansk smør

og alt muligt andet.

Hvad er aquafaba - vegansk erstatning for æggehvider og æg

Hvordan laver man hjemmelavet aquafaba?

Ud over at du selvfølgelig bare kan købe en dåse kikærter, og bruge vandet derfra, så kan du lave hjemmelavet aquafaba. 

Opskrift på aquafaba:

Til ca. 200 ml aquafaba af kikærter skal du bruge:

Fremgangsmåde:

Du kan gemme din hjemmelavede aquafaba på køl i 3-4 dage. Ellers kan du sagtens fryse det ned. Det gør jeg altid, når jeg har kogt kikærter, sojabønner eller andre bælgfrugter. (Og ja, man kan få vandet fra det hele, til at blive til aquafaba. Men de fleste garvede veganere, har mest succes med kikærter).

Opskrifter med aquafaba:

Aquafaba (kikærtevand)
- en genial erstatning for æggehvider

Du kan bruge aquafaba til alt muligt. Og der kommer stadig nye opskrifter med aquafaba til.

Jeg er selv i fuld gang med at teste alle mulige ting, og jeg sætter løbende de succesfulde opskrifter med aquafaba ind.

Aquafabaens oprindelse
hvem 'opfandt' det?

Aquafabas oprindelse er lidt af en lang historie. Men skal vi ikke bare sige, at vi nøjes med den korte udgave. Den hvor det drejer sig om oprindelsen af aquafaba fra kikærtevand – og hvad man kan bruge den til.

I december 2014 var en franskmand ved navn Joël Röessel i gang med at udforske veganske alternativer til æg – og æggehvide. Gennem systematisk at prøve sig frem med alle mulige væsker og skum-arter, prøvede han mange ting. Men hans skum blev ikke stift nok. Han postede sine forsøg på en blog

Nogle ukendte franskmænd tog teten op, og lavede en video, hvor de piskede kikærtevand til ganache. Goose Wohlt – en ingeniør fra USA –  så videoen. Han begyndte nysgerrigt at afprøve kikærtevandet.

Og dét førte så til opdagelsen af, at kikærtevand kan bruges som en fantastisk god vegansk æggehvide. Og generelt som æggeerstatning. 

Pyh.. sikke en historie. Men det viser, at det betaler sig at blive ved med at prøve… Du kan læse endnu mere om baggrunden for aquafaba som æggehvide-erstatning her (på engelsk)

Og du kan følge med på den meget kendte veganske aquafabagruppes side på Facebook: Aquafaba (Vegan Meringue – Hits and Misses!)

Hvad er aquafaba - vegansk erstatning for æggehvider og æg

Var artiklen interessant?

Så kan du jo dele din nye viden med dine venner på Facebook.
Del på facebook

Er du interesseret i nye veganske opskrifter?

Følg Veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram.

Her kommer der løbende nye veganske opskrifter og updates, når nye veganske produkter kommer på markedet i Danmark.