Hjem » Hvad er aquafaba
Aquafaba
- den geniale veganske erstatning for æggehvider
Aquafaba er en fantastisk vegansk erstatning for æg og især æggehvider til piskning.
Det består af kogevandet fra kikærter eller bønner (eks. sojabønner) – generelt fra bælgplanter.
Aquafaba kan bl.a. bruges til at lave:
- Vegansk flødeskum
- Vegansk guf til is
- Vegansk marengs
- Vegansk mousse
- Veganske kager og macarons
- Vegansk mayo
- Vegansk smør
og alt muligt andet.

Hvordan laver man hjemmelavet aquafaba?
Ud over at du selvfølgelig bare kan købe en dåse kikærter, og bruge vandet derfra, så kan du lave hjemmelavet aquafaba.
Opskrift på aquafaba:
Til ca. 200 ml aquafaba af kikærter skal du bruge:
- 2½ dl. tørrede kikærter
- ½ liter vand + vand til iblødsætning
- ½ tsk. salt
Fremgangsmåde:
- Sæt kikærterne i blød i vand - de skal dækkes af RIGELIGT med vand. For de vokser til næsten dobbelt størrelse. De skal stå i blød i mindst 6 timer ved stuetemperatur.
- Dræn vandet fra kikærterne. Det skal bare hældes ud. Find en passende gryde med låg, og hæld kikærter, salt og ½ liter frisk vand i gryden.
- Bring gryden i kog med låg på. Låget skal blive på under hele opvarmningsprocessen. Når det først koger godt op, så lad dem koge videre ved medium varme. Så de stadig koger, men så det ikke koger over.
- Lad kikærterne småkoge i ca. 40 minutter.
- Når de 40 minutter er gået, slukker du for varmen, og lader kikærterne blive i vandet, imens det køler ned.
- Efter det er kølet ned, skulle vandet meget gerne være blevet tykt. Og det er dette halvtykke kikærtevand, der kaldes aquafaba.
- Er vandet blevet tykt, kan du si kikærterne fra, og så står du tilbage med det herlige aquafaba.
- Det skal helst køle lidt ned, inden du bruger det som erstatning for æggehvide.
- TIP: hvis vandet er for tyndt (hvilket også sker for mig indimellem) - næsten som var det almindeligt vand - så lad det stå sammen med kikærterne i en lufttæt beholder på køl i et døgns tid. Så kan du si kikærterne fra, og lade kikærtevandet (aquafabaen) stå et døgn eller 2 (eller 3). For det blivier faktisk mere og mere tykt, jo længere det står på køl.
- Det er en god ide, at lade din hjemmelavede aquafaba stå på køl et døgns tid, inden du bruger det. Især hvis du skal bruge det til marengs el. lignende.
Du kan gemme din hjemmelavede aquafaba på køl i 3-4 dage. Ellers kan du sagtens fryse det ned. Det gør jeg altid, når jeg har kogt kikærter, sojabønner eller andre bælgfrugter. (Og ja, man kan få vandet fra det hele, til at blive til aquafaba. Men de fleste garvede veganere, har mest succes med kikærter).
Opskrifter med aquafaba:

Aquafaba (kikærtevand)
- en genial erstatning for æggehvider
Du kan bruge aquafaba til alt muligt. Og der kommer stadig nye opskrifter med aquafaba til.
Jeg er selv i fuld gang med at teste alle mulige ting, og jeg sætter løbende de succesfulde opskrifter med aquafaba ind.
Aquafabaens oprindelse
hvem 'opfandt' det?
Aquafabas oprindelse er lidt af en lang historie. Men skal vi ikke bare sige, at vi nøjes med den korte udgave. Den hvor det drejer sig om oprindelsen af aquafaba fra kikærtevand – og hvad man kan bruge den til.
I december 2014 var en franskmand ved navn Joël Röessel i gang med at udforske veganske alternativer til æg – og æggehvide. Gennem systematisk at prøve sig frem med alle mulige væsker og skum-arter, prøvede han mange ting. Men hans skum blev ikke stift nok. Han postede sine forsøg på en blog.
Nogle ukendte franskmænd tog teten op, og lavede en video, hvor de piskede kikærtevand til ganache. Goose Wohlt – en ingeniør fra USA – så videoen. Han begyndte nysgerrigt at afprøve kikærtevandet.
Og dét førte så til opdagelsen af, at kikærtevand kan bruges som en fantastisk god vegansk æggehvide. Og generelt som æggeerstatning.
Pyh.. sikke en historie. Men det viser, at det betaler sig at blive ved med at prøve… Du kan læse endnu mere om baggrunden for aquafaba som æggehvide-erstatning her (på engelsk).
Og du kan følge med på den meget kendte veganske aquafabagruppes side på Facebook: Aquafaba (Vegan Meringue – Hits and Misses!)

Var artiklen interessant?
Så kan du jo dele din nye viden med dine venner på Facebook.
Er du interesseret i nye veganske opskrifter?
Følg Veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram.
Her kommer der løbende nye veganske opskrifter og updates, når nye veganske produkter kommer på markedet i Danmark.