Veganske brunkager

Veganske brunkager - opskrift på sprøde brunkager med en helt perfekt brunkagesmag. Et must for de fleste i den søde juletid.
veganske brunkager opskrift a la lagkagehuset

Opskrift på veganske Brunkager

Hvis der er noget, alle vi danskere forbinder med jul, må det da være brunkagerne. Bare duften af de nybagte julesmåkager får hele huset til at emme af julehygge.

Og hvem kan stå for en en lille, sprød og smagfuld hjemmebagt brunkage. Både store og små elsker de indbydende julesmåkager – uanset om de er veganske eller ej.

Veganske brunkager - altså uden almindeligt smør

Det er super nemt at bage veganske brunkager. Du skal egentlig bare finde din yndlings brunkageopskrift, og så bytte det almindelige smør ud med vegansk smør. Ta daa… veganske brunkager 😉 

Men hvis du nu ikke har en yndlingsopskrift, så kan jeg (og familien) varmt anbefale denne. 

Lav brunkagedejen dagen før - eller ugen før

Du får det bedste resultat med de veganske brunkager (og alle andre typer brunkager), hvis du lader brunkagedejen hvile og sætte sig i køleskabet (eller fryseren) i en rum tid, inden du skærer småkager. Brunkagedejen er nemlig lun at arbejde med, fordi du skal varme sukker, vegansk smør og brun farin op, inden du ælter dejen sammen. Og så er dejen meget smushy/våd. 

Så du får klart det bedste resultat, hvis du laver dejen dagen i forvejen. Alternativt kan du lave den nogle timer før, og så lægge den direkte i fryseren. Så burde den også blive godt fast. 

Laver du den i rigtig god tid (en uge eller flere før), kan du også bare lægge dejen i fryseren.

veganske brunkager opskrift
veganske julekager opskrifter

Skær meget tynde skiver

Uanset om du laver veganske brunkager eller ej, så er det helt essentielt, at du skærer brunkagerne meget tyndt ud. Ellers bliver de mere bløde end sprøde. (Been there done that). Så slib lige kniven en ekstra gang, inden du sætter i gang, for de skal ikke være meget tykkere end ca. 1 mm. 

veganske brunkager opskrift a la lagkagehuset

Veganske Brunkager - opskrift

Arbejdstid: 20 min.

Hviletid: Mindst 5 timer på køl og mindst 2 timer på frost

Bagetid: 6-7 min.

Opskriften på veganske brunkager giver ca. 60 stk – 2 bageplader

Ingredienser:

250 g hvedemel

125 g vegansk smør (jeg bruger Naturli’s Smørbar Blok der fås i alle supermarkeder)

120 g sirup

100 g brun farin

40 gram finthakkede mandler

2 tsk kanel

1 tsk stødt nellike

1 tsk stødt ingefær

1 tsk kardemomme

1 tsk revet appelsinskal

½ tsk allehånde

1 tsk potaske opløst i 1 spsk vand

Fremgangsmåde:

Smelt smør, sirup og brun farin i en gryde ved medium varme. Det skal bare smelte – ikke koge. Tag gryden af varmen. Rør appelsinskal i.

Opløs potasken i vand i en lille skål for sig selv.

Find en større skål og mix alle de tørre ingredienser (inkl. de finthakkede mandler) godt sammen.

Mix så potaske’vandet’ i de tørre ingredienser.

Tilsæt den letafkølede smør/sukkerblanding til skålen og ælt brunkagedejen godt sammen.

Form en aflang rulle af dejen i den størrelse, du ønsker brunkagerne i. Rul den ind i et stykke bagepapir først, og rul den så ind i et stykke husholdningsfilm. Så dejrullen holder sin form. 

Læg rullen i køleskabet i mindst 5 timer (gerne længere) eller på frost i mindst 2 timer.

Med en skarp kniv skærer du meget tynde skiver af dejen, og lægger dem på 2 bageplader beklædt med bagepapir.

veganske julekager opskrifter

Bag de veganske brunkager ved 180 grader varmluft i 6-7 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.

TIP: bager din ovn lidt skævt (nogle steder mere varme end andre), så bag én plade ad gangen. Så er det nemmere at bedømme om alle brunkagerne har fået nok.

Og HUSK; brunkager er altid bløde, lige når de kommer ud af ovnen. (Som de fleste andre småkager). De sætter sig, når de køler af. Så du skal endelig ikke vente på, at de bliver hårde, inden du tager dem ud. For så knækker du eller ungerne tænderne….

veganske brunkager opskrift

Var det en god opskrift på veganske brunkager?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Der er mange slags julede krydderier i lige denne opskrift på veganske brunkager. Du kan da sikkert få et godt resultat, hvis du lige mangler én ingrediens. Men potasken er vigtig, fordi det er den ingrediens, der giver den gode sprødhed.

Du behøver ikke nødvendigvis at bruge Naturli’s Smørbar Blok.

Men idet den er noget mere fast i konsistensen end eksempelvis vegansk plantemargarine, ligger det lige for at vælge den til de veganske brunkager. Men du kan også få et godt resultat med eksempelvis COOP’s Fri Plantemargarine. 

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter