Vegansk hovedret – Nytår 2019 – seitansteg med vegansk bearnaisesauce
En vegansk nytårsmenu er hverken kedelig, proteinfattig eller smagsløs. Tværtimod.
Efter mange overvejelser og opskriftstests er vi kommet frem til, at en (børnevenlig) vegansk hovedret til nytår anno 2019 (på vores nytårsbord) kommer til at bestå af:
- Seitansteg i sprød butterdej fyldt med stegte svampe, peberfrugt, løg, hvidløg og krydderier.
- Hjemmelavet og selvfølgelig vegansk bearnaisesauce. (Du kan også vælge en færdig vegansk bearnaise sauce – kan købes her >>)
- Grove fritter.
- Lidt grønt bagt i ovnen el. dampet (f.eks. peberfrugt og grønne bønner).
Det er både lækkert, og nemt at lave – så måske det også bliver en vegansk hovedret på dit nytårsbord!?
Tilbehøret er bare forslag. Du sagtens lave en lækker vegansk nytårsmenu med seitansteg med noget helt andet tilbehør; grøn salat eller ovnbagte kartofler, quinoa eller hvad du nu foretrækker.


En vegansk hovedret med seitansteg i butterdej?
Du kiggede måske en ekstra gang, da du så, at jeg kalder det en vegansk hovedret med seitansteg i butterdej…. Men tro det eller ej, butterdej er stort set altid lavet af planteolier og andre vegetabilske ingredienser. Så frygt ej, brug gerne butterdej 🙂
Jeg ved, at eksempelvis Coop’s (TC Brøds og Wewalkas) og Bilkas (Vores) er 100% veganske. Så det er slet ikke noget issue, hvis du bruger denne opskrift til en vegansk hovedret til nytår.
Hjemmelavet vegansk bearnaisesauce
Det er nemt at lave en god og cremet vegansk bearnaisesauce. Med en flaske af Beauvais’ bearnaise-essens, lidt tørret estragon, vegansk smør, mel, kogevand, plantedrik , salt, peber og et skvæt plantefløde har du hurtigt en super lækker hjemmelavet og vegansk bearnaisesauce.
Men er du ikke så glad for at lave opbagte saucer, er der en skøn færdiglavet vegansk bearnaise sauce på shoppen her >>.

Vegansk hovedret - opskrift på seitansteg i butterdej

Arbejdstid: i alt ca. 40 min.
Bagetid/dampetid i ovn: 1 time + 20 min.
Vegansk hovedret til 4 personer:
Ingredienser til seitansteg i butterdej
Til selve seitanrullen
130 gram hvedegluten (findes i vores Nutty Vegan shop her)
130 gram løg i både
1 dl kogte kikærter
4 spsk gærflager (findes i Nutty Vegan shoppen her)
2 spsk sojasauce
2 spsk olie
1 tsk salt
½ tsk peber
½ tsk madkulør
Til fyldet:
200 gram svampe (man kan eksempelvis købe bakker med blandede svampe i supermarkederne)
3 fed hvidløg
1 mellemstort løg
½ rød peberfrugt
1 spsk revet peberrod
Olie til svitsning
Butterdej:
4 plader butterdej
Vegansk smør – til at smøre udenpå (for at gøre den ekstra sprød) – og også udenpå selve seitanrullen (under butterdejen). Jeg bruger Naturli’s Smørbar Blok.
Fremgangsmåde vegansk hovedret - seitansteg - 1.del:
Blend alle ingredienser til seitanrullen – undtaget hvedegluten i en foodprocessor el. blender; til det er en ensartet masse.
Tilsæt hvedegluten og blend igen – ca. 20 sekunder (til det kører rundt som en klump). Bliver det ikke blendet sammen, ælter du det bare sammen i stedet.
Rul ‘dejen’ til seitanstegen ud med en kagerulle – ca. 25 x 30 cm.

Fremgangsmåde seitansteg fyldet - 2.del:
Rens svampene og skær dem i tern eller skiver.
Pil løget og hak det fint.
Rens peberfrugten for kerner og pulp, og hak den fint el. groft.
Pil hvidløgsfedene og hak dem fint.
Svits det på panden i olie i 3-4 minutter. (Peberroden skal bare i rå).

Fremgangsmåde vegansk hovedret - 3.del:
Forvarm ovnen til 160 grader alm. ovn – og sæt en stor bradepande med ca. 2 liter vand i bunden af ovnen.
Læg den udrullede seitandej på et stykke bagepapir. Fordel det svitsede fyld + revet peberrod – som på billedet.

Rul den stramt sammen – brug evt. bagepapiret så du kan stramme godt til.

Bag/damp stegen i 4 etaper i en time i ovnen (over bradepanden med vand) på en bagerist; vend rullen en kvart omgang for hvert kvarter.


Lad den køle af i ca. ½-1 time (lav den gerne nogle timer før – eller om formiddagen) – skær enderne af, så de bliver fine.
Tag 4 plader butterdej op fra fryseren, og lad dem tø op i ca. 10-15 minutter.
Læg pladerne 2 og 2 op ad hinanden og rul dem med en kagerulle, så det bliver til én stor butterdejsplade.

Smør den forbagte seitansteg ind i vegansk smør – for at gøre den ekstra juicy.
Læg stegen i midten af butterdejspladen, og skær tykke ‘striber’ langs siderne (se billedet). Fold skiftevis hver stribe butterdej over stegen.

Når du er kommet hertil, kan du faktisk bare sætte den på køl til ca. ½ time før du skal servere den. Så lav den endelig i god tid, så du også selv har tid til at klæde om og pynte op til nytår.
Hvis du vil have en ekstra sprød seitansteg i butterdej, så smører du den lige ind i lidt vegansk smør igen, inden du sætter den i ovnen. Bag den ved 200 grader i ca. 20-25 min. til den er gylden – som på billedet.

Vegansk bearnaisesauce - opskrift

Arbejdstid: ca. 10 min.
Opskriften giver rigeligt vegansk bearnaisesauce, hvis du serverer en vegansk hovedret til 4 personer.
Ingredienser vegansk bearnaisesauce:
4 spsk olie (eller ca. 30 gram vegansk smør)
4 spsk hvedemel
3½ dl vand (brug evt. dampevandet i bradepanden fra seitanstegen)
2 dl plantedrik (vi bruger havredrik)
½-1 dl plantefløde (findes i mange supermarkeder)
1 grøntsagsbouillonterning
2-3 tsk bearnaise-essens – smag til undervejs (findes bl.a. i Bilka og Kvickly til ca. 21 kr.)
1-2 spsk tørret estragon – smag til undervejs
Du kan også gøre det ekstra nemt og købe en færdig vegansk bearnaise sauce og varme den op >>
Fremgangsmåde:
Varm olie eller smør op i en gryde ved middel varme, og pisk melet i med et piskeris.
Tilsæt vandet lidt efter lidt, imens du pisker RIGTIG godt til, så du undgår klumper i sovsen. Tag evt. gryden af varmen, imens du pisker de første par deciliter vand i.
Når du har pisket alt vandet i, tilsætter du grøntsagsbouillon, plantedrik, salt og peber, og lader det koge op under omrøring/piskning. Bouillonterningen skal opløses.
Tilsæt så 2 tsk bearnaise-essens, 1 spsk tørret estragon og plantefløde, og kog saucen op igen.
Smag til – evt. med lidt mere essens, estragon eller salt og peber.
Vegansk bearnaisesauce skal naturligvis være dejlig cremet og tyk, så er saucen ikke helt tyk nok, kan du røre 1-2 spsk majstivelse ud i 3 spsk vand (el. brug en meljævner) og piske det ind i saucen, når den er ved at være klar til servering. Lad den lige koge op igen.
Og så er der super lækker hjemmelavet vegansk bearnaisesauce klar til at servere til en skøn vegansk hovedret.

Tilbehør til en vegansk hovedret til nytår - forslag:

Når du skal i gang med forberedelserne til en lækker vegansk hovedret til nytår, så spiller tilbehøret selvfølgelig også en stor rolle.
Vi vælger den børnevenlige version i år, hvor vi laver grove fritter i acti-fry’en og serverer lidt bagte, røde peberfrugter og blancherede grønne bønner til (for at få farve og vitaminer på tallerkenen 😉 ).
Andre forslag til tilbehør til en vegansk hovedret:
- Hasselback kartofler bagt i ovn
- Grove kartoffelbåde bagt i ovn
- Quinoasalat
- Blancherede broccoli og dampede gulerødder
- En klassisk grøn salat
Og ja, jeg kunne blive ved, men du ved sikkert bedst selv, hvad du og dine gæster er mest til.