Vegansk forret – Nytår 2019
Det er super nemt at lave en rigtig lækker vegansk forret og en god vegansk nytårsmenu. Og intet er smagsløst eller kedeligt.
I år vil vi servere et stort fad med grøntsager i tempuradej stegt i rapsolie, veganske butterdejspirogger med fyld af ‘kød’-sovs (sojagranulat med krydderier) og en god krydret dressing til at dippe i.
Du kan lave både butterdejspirogger og dressing på forhånd. Så du ikke skal stå med det hele på én gang.


En børnevenlig vegansk forret
Det er første gang, at vi holder vegansk nytår, så hele nytårsmenuen er lavet ud fra, at den skal være børnevenlig.
Derfor har vi også inkluderet butterdejspiroggerne, for ungerne her i huset, er helt pjattede med vegansk ‘kød’sovs af sojagranulat (opskrift på en stor omgang vegansk ‘kød’sovs her). Og med en sprød butterdejsskorpe, er ungerne helt på bølgelængde med, at vi serverer en vegansk forret (og hovedret og dessert.)
Det meste butterdej man finder i supermarkederne er faktisk vegansk. Mærkeligt nok. Bl.a. har Kvickly og Bilka veganske butterdejsplader i frysedisken.

Tempuradej uden æg!?
Det er ingen sag at lave en rigtig god tempuradej uden æg, så det behøver du ikke bekymre dig om.
De rå og uvaskede grøntsager dippes i tempuradejen, og så en tur i en gloende varm gryde med rapsolie – aka den gyldne brønd. Det er på ingen måde nødvendigt med en frituregryde. Det fungerer rigtig fint i en almindelig gryde.
Men lad være med at vaske grøntsagerne først! Vand og olie er en usandsynligt dårlig kombi. (Det glohede olie sprutter og sprøjter, hvis det kommer sammen med vand). Og skulle der være bakterier på de rå grøntsager, så bliver de helt stegt væk, når de lander i den ekstremt varme olie.
Vegansk forret - butterdejspirogger

Arbejdstid: ca. 15 min.
Bagetid: 10 min.
Vegansk forret; ingredienser til butterdejspirogger – nok til 4 personer (når de kombineres med resten af forretten) – 4 stk (kan laves i forvejen) :
Ingredienser:
1 plade butterdej
25-30 gram sojagranulat (findes i vores Nutty vegan shop her)
½ liter kogende vand + ½ grøntsagsbouillonterning til iblødsætning
½ tsk salt
½ dl tomatsauce el. tomatpassata
1/4 finthakket løg
1 spsk olie
Lidt peber
1 tsk smoked paprika
½-1 tsk madkulør
Fremgangsmåde butterdejspirogger:
Sæt sojagranulat i blød i kogende vand med ½ grøntsagsbuillonterning. Lad det trække i ca. 5 minutter.
Tag 1 plade butterdej op af fryseren. Den skal tø i 10-15 minutter, inden du kan rulle den ud.
Svits løg og krydderier af i olie i en lille gryde. Tilsæt tomatsauce/-passata og madkulør og rør det sammen.
Dræn vandet fra sojagranulatet fra i en si og hæld granulatet i gryden. Rør rundt – og så er det faktisk klar.
Rul pladen med butterdej tyndere – rul det til en kvadratisk plade.
Skær 4 firkanter (ca. 10×10 cm) og læg ca. 1 god spsk ‘kød’sovs på hver – midt på firkanten.
Træk en spids af butterdejen over på den modsatte spids, så du har en trekant med fyld af kød’sovs. Brug en gaffel til at lukke kanten – hele vejen rundt.

Så kan du enten vælge at bage dem med det samme – 200 grader varmluft i ca. 10 minutter (til de er let gyldne). Eller lav dem på forhånd så de bare skal i ovnen, lige inden I skal servere vegansk forret.
Vegansk tempuradej - uden æg selvfølgelig - opskrift


Arbejdstid: I alt ca. 5 min.
Opskriften giver rigeligt vegansk tempuradej til en vegansk forret til 4 personer.
Ingredienser til tempuradej:
130 gram hvedemel
200 ml. iskoldt danskvand (el. champagne/cremant 😉 )
1 tsk salt
½ tsk bagepulver
Forslag til grøntsager:
6-8 buketter af broccoli.
6-8 buketter af blomkål.
1 stor rød peberfrugt – Skæres i 4 stykker (fjern stilk og indmad).
1 løg i 4 både
Husk at du ikke skal skylle (eller koge) grøntsagerne, inden de dyppes i tempuradejen og sænkes ned i den varme olie. Det vil give sprut og sprøjt til alle sider. Og olien er gloende varm!
Olie til 'friture'-stegning:
1 liter rapsolie – du kan også bruge andre planteolier, men rapsolie er rigtig godt.
Genbrug evt. olien efterfølgende; når den er kølet helt ned, kan du hælde den på flasken igen, og måske lave hjemmelavede falafler en af de kommende dage.)
Fremgangsmåde:
Hæld olien i en mellemstor gryde og skru op på høj varme.
Bland de tørre ingredienser til tempuradejen, og pisk så iskold danskvand i.
Pisk til det bliver en ensartet dej.
(Boblerne giver noget helt særligt, så du kan desværre ikke lave tempuradejen på forhånd, for så forsvinder de).
Find en tallerken frem og dæk den med køkkenrulle – så det kan suge lidt af olien, når grøntsagerne er stegt færdig.
Når olien er varm nok (stik et trægrillspyd i og se om det syder omkring det), dypper du grøntsagerne i tempuradejen (dæk dem med dej) og sænker dem forsigtigt ned i den varme olie. (Brug evt. en pastaske af metal til at sænke dem i og tage dem op med).
Det går stærkt, så hold godt øje. De skal ikke have meget mere end 30-40 sekunder – til de er gyldne.
Og så er der ellers super sprøde og kanonlækre tempurastegte grøntsager klar til en vegansk forret.
Du kan godt lave dem lidt før, og så give dem et shot i nogle minutter i ovnen, inden de serveres.



Vegansk dressing /dip til forretten:

Arbejdstid: I alt ca. 5 min.
Opskriften giver ca. 2½ dl vegansk dressing/dip
Ingredienser:
2 dl vegansk yoghurt el. hjemmelavet creme fraiche
(jeg bruger plantepushernes opskrift på vegansk creme fraiche (se den her), men ellers kan du bruge Alpro’s naturel sojayoghurt)
1 rød peberfrugt – ca. 80 gram uden ‘indmad’.
2-3 fed hvidløg
2 tsk løgpulver
½ tsk salt
1 knsp peber
Fremgangsmåde:
Det kan faktisk ikke blive nemmere; det hele i en blender el. foodprocessor – blend til det bliver ensartet.
Du kan snildt lave dressingen i forvejen. Så skal den bare på køl i mellemtiden.