Vegansk røræg er super nemt at lave selv. Om du kalder det røræg eller veganske scrambled eggs, ja det er jo helt op til dig. For det er jo 100% det samme.
Vegansk røræg - uden tofu - med kikærtemel
Denne opskrift på vegansk røræg er uden tofu. Og ja, du kan snildt lave lækker veganske scrambled eggs uden tofu. (Du kan også lave det med).
Her bruger jeg kikærtemel. Og det kan du lave selv ved at blende tørrede kikærter i en blender. Med en pose kikærter i hånden, har du grundingrediensen til vegansk røræg. Men du skal lige huske at si skallerne fra.
OPDATERING: Hvis du foretrækker det færdigkøbte, så har jeg netop fået øko kikærtemel hjem til min Nutty Vegan-webshop. Du finder kikærtemel i shoppen her.
Smager veganske scrambled eggs som almindelig røræg?
Du kommer ikke meget nærmere almindelige røræg med denne opskrift på veganske scrambled eggs. (Det skulle da lige være opskriften med tofu som scrambled eggs)
Du kan med fordel lave det meste af tilberedningen aftenen før, og lade det stå i køleskabet natten over. Så samler det sig ekstra godt. Konsistensen er stort set den samme som almindelig æg, og smagen er spot on, når du bruger sort salt (kala namak).
Vegansk røræg med sort salt - hvad er det?
Hvis du ikke har prøvet at lave vegansk røræg med sort salt (kala namak) endnu, så er du simpelthen nødt til at prøve.
Det geniale sorte salt fra Himalaya, giver en HEFTIG ægge/svovlduft, lige når det blandes sammen med våde ingredienser. Men den forsvinder næsten igen, og så har du både smag og duft af æg.
Da jeg jo er ærkejyde, fandt jeg hurtigt ud af, at sort salt var ALT for dyrt i Danmark. Så nu hvor jeg lige har åbnet min veganske webshop, har jeg sørget for, at du kan få det til en spotpris. Du finder sort salt på shoppen her – hvor du også kan læse meget mere om, hvad det er.
Vegansk røræg - med kikærtemel
Tilberedningstid: 10 min.
Hviletid: 20 + 15 minutter
Stegetid: 5 + 5 minutter
- 65 gram kikærtemel (som du selv kan lave ud af tørrede kikærter - eller find det i shoppen her >>)
- 120 ml vand + 200 ml vand
- ½ grøntsagsbuillonterning + 3 spsk. varmt vand
- 1 tsk. sort salt (giver æggesmag og duft) findes billigt i shoppen her >>
- 1-2 tsk. gurkemeje (for farven)
- 1 tsk. smoked paprika eller spidskommen
- 2-3 spsk gærflager /nutritional yeast (kan sagtens undlades - det giver en oste/nøddeagtig smag) - findes billigt i shoppen her >>
- 1 spsk. loppefrøskaller - kan udelades
- 20 gram finthakket løg - kan udelades.
Veganz har gjort det super nemt: hæld posens indhold i en skål, fyld posen med vand til markeringen (ca. 200 ml), hæld det i blandingen og pisk. Så er du klar til at gå i gang med at lave rør’æggene’ på panden.
Du kan også sagtens bruge indholdet til omelet.
Tilberedning:
- Bland kikærtemel (som du selv kan lave ved at blende tørrede kikærter, og si det for skaller efterfølgende), gurkemeje, smoked paprika, gærflager (kan udelades) og loppefrøskaller (kan udelades). Hæld 120 ml. vand i blandingen og rør det sammen til en pasta. Det udgør grunddelen i vegansk røræg.
- Hæld 200 ml. vand i en gryde med 1 tsk. sort salt og få det til at koge.
- Hæld kikærtemel i gryden med vand og rør godt rundt i ca. 3-4 minutter, imens det simrer. (Du skal lige passe på, at det ikke hænger ved i bunden, så rør i blandingen konstant). Brug evt. et piskeris hvis det klumper for meget sammen.
- Tag det af varmen, hæld det i en skål - eller på den pande du skal bruge senere, og lad det køle af (gerne i køleskabet) i ca. 15-30 minutter. Gerne længere - og du kan med fordel lave det aftenen før.
- Mos ½ bouillonterning (grøntsagsbouillon) med 3 spsk. varmt vand. Jeg bruger en alm. spiseske til at mose det ud.
- Efter afkøling hælder du blandingen til veganske scrambled eggs/ røræg på en pande. Og så tilsætter du bouillonblanding og evt. finthakket løg (hvis du vil have løg i).
- Mos blandingen ud, som var det almindelige røræg, imens du lader det absorbere bouillonblandingen. Det tager ca. 5 minutter.
- Tag det af varmen, og lad det stå og trække endnu mere sammen i 5-10 minutter.
- Så er du klar til at servere vegansk røræg. Pynt evt. med lidt frisk purløg eller basilikum.
Andre opskrifter til vegansk brunch eller vegansk morgenmad:
Var det en god opskrift på vegansk røræg?
FAQ
Veganske scrambled eggs
Folk spørger tit om:
De veganske scrambled eggs kan snildt holde sig i køleskabet i en uges tid. Jeg har endnu ikke prøvet at fryse det ned, men jeg opdaterer siden her, når jeg har lavet forsøget.
Du behøver selvfølgelig ikke at bruge sort salt til vegansk røræg. Det smager glimrende uden. Men der er ingen tvivl om, at det er ‘the finishing touch’. For det både dufter og smager af æg – og det er jo lidt meningen, når man laver vegansk scramble.
Det er slet ikke så dyrt, som du måske tror – ikke hos os. 250 gram sort salt (kala namak) for 29 kr. Og det holder i rigtig lang tid. Tænk over hvor længe en standard pakke salt på 500 gram holder.