Veganske hvidløgsbrød (eller hvidløgsflutes om du vil) er nemme at lave selv. Og de bliver SUPER gode.
Hvidløgsbrødene får en dejlig sprød skorpe og bliver perfekt luftige indeni, hvor hvidløgsmarinaden giver det sidste touch.
De veganske hvidløgsbrød er helt oplagte at servere som tilbehør til vegansk aftensmad som lasagne, pasta eller grillmad.
Hævetiden er VIGTIG
Hvis dine veganske hvidløgsbrød skal være helt perfekte, er det super vigtigt, at du lader dejen hæve længe. Dejen skal hæve i minimum 2 timer (og helst 3 timer), inden du slår den ned, ælter igen og deler dejen i to. Herefter skal de 2 dejklumper efterhæve i ½ time. Og så kan de rulles ud.
Veganske hvidløgsbrød /hvidløgsflutes er selvfølgelig uden æg, mælk og smør
Det giver jo sig selv, at denne opskrift på veganske hvidløgsbrød /hvidløgsflutes laves uden æg, mælk og smør.
Generelt er det faktisk nemt at bage vegansk brød uden æg og mælk. Det er alligevel sjældent, at der skal æg i brød, og mælken skiftes bare ud med vand eller plantedrik. I denne opskrift er det bare vand.
Smør er endnu nemmere, for når en opskrift kræver smør erstatter man bare med olie, vegansk smør eller vegansk plantemargarine. Vi har lavet denne opskrift med hvidløgsmarinade af hvidløg og olie.
Og du kan godt glæde dig. Vi er selv helt pjattede med brødene.
Vegansk hvidløgsbrød /hvidløgsflutes - opskrift
Arbejdstid: 20 minutter
Hævetid i alt: Mindst 2½ time
Bagetid: 15-20 min.
Opskriften giver 2 veganske hvidløgsflutes. Nok til 8 personer (og du kan snildt fryse dem ned, hvis der bliver lidt til overs).
- 25 gram gær
- 4 dl. vand
- 550 gram hvedemel (vælg gerne en mel med mindst 12 gram protein per 100 gram. Så bliver hvidløgsbrødene mere luftige)
- 150 gram durummel (almindelig eller fuldkornsdurummel - det er helt op til dig)
- 1½ tsk salt
- 2 tsk sukker
- 1 tsk citronsaft
- Olie til pensling + evt. flagesalt til toppen - begge kan sagtens udelades
- Til hvidløgsmarinaden: 4 fed pressede hvidløg blandes med ½ dl. olie
Fremgangsmåde:
- Rør gær ud i vandet.
- Tilsæt salt sukker og citronsaft - rør til gær, salt og sukker er helt opløst.
- Bland durummel og hvedemel og hæld det i lidt efter lidt, imens du begynder at ælte det sammen - eller lad køkkenmaskinen klare arbejdet.
- Jo mere og jo længere du ælter, jo luftigere bliver brødene.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i mindst 2 timer - gerne 3 timer.
- Drys lidt mel på køkkenbordet og ælt dejen godt igennem igen.
- Del den i 2 lige store portioner og lad dejklumperne efterhæve ½ time.
- I mellemtiden kan du lave hvidløgsmarinaden - pres hvidløgene og bland dem med olien i en lille skål.
- Forvarm ovnen til 275 grader varmluft (eller højeste temperatur på din ovn).
- Drys lidt mel på bordet og rul så de to dejklumper ud i rektangulære plader med en kagerulle. Ca. 3-5 mm tykke.
- Pensl hvidløgsmarinaden på den nederste halvdel af hvert stykke dej.
- Fold dejen sammen med 3-4 cm af gangen, til du har en lang pølse. Og gør det med den anden.
- Nip enden langs pølsen sammen - også i enderne. Tjek at der ikke er nogen åbninger. Samme procedure for det andet stykke dej.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og læg de to veganske hvidløgsbrød på pladen med samlingen nedad.
- Skær små snit på tværs af brødene og pensl med olie.
- Drys lidt flagesalt på toppen (hvis du lige har det ved hånden, ellers kan det sagtens udelades).
- Sæt brødene i den forvarmede ovn og skru ned på 225 grader.
- Efter 15-20 minutter har du super sprøde og luftige veganske hvidløgsbrød. Om det er 15 minutter eller 20 minutter, kommer lidt an på din ovn. For ovne kan være lidt lunefulde 😉 Men når de er sprøde, er de klar til at komme ud.
FAQ
Folk spørger tit om:
Hvidløgsbrødene kan sagtens fryses. Så er det bare på brødristeren, grillen eller i ovnen, inden du serverer dem igen.
Meltypen gør forskellen
Når jeg skriver, at du helst skal bruge hvedemel med et højt proteinindhold, er det fordi, det giver en bedre hæveevne. Og det gør så brødet mere luftigt.
Jo højere proteinindhold, jo stærkere glutenfibre. Melets hæveegenskaber afhænger af melets evne til at udvikle gluten. Det er hvedens proteiner, der danner gluten.
Det koster faktisk ikke meget mere end 3-4 kroner mere for 2 kilo hvedemel med et højt proteinindhold frem for det billigste hvedemel. Du kan eksempelvis købe Bagerens Hvedemel på 2 kilo til fast lavpris i Netto til 10,95 kr. Og det har et proteinindhold på 12 gram per 100 gram.