Vegansk nytårsdessert opskrift
Når du skal i gang med en vegansk nytårsmenu, er det rart, når meget af det, kan laves i forvejen. Så skal du bare arrangere det fint, inden det serveres. Og det tager ikke mange minutter.
Lige denne opskrift på en vegansk nytåsdessert er meget børnevenlig.
Med karameliserede veganske nøddekurve, hjemmelavet (eller købt) vegansk vaniljeis og friske bær, kan de fleste børn være med.
Vegansk nytårsdessert med nøddekurve og chokoladeganache
En vegansk nytårsdessert og veganske desserter generelt smager fuldt ud lige så godt som en dessert lavet på traditionel vis. Også selvom man ikke bruger almindeligt smør, chokolade og is.
Du kan lave nøddekurvene med en cremet bund af chokoladeganache, der er super nem at lave. Personligt er jeg stor fan, for det ligefrem smelter på tungen. Men det har en forholdsvist intens smag af kakao, der ikke altid rammer plet hos børnene (been there done that). Så du kan også bare servere nøddekurvene som de er.
Er det så en børnevenlig vegansk nytårsdessert, når man bruger nøddekurve?
Hvis du (også) har et problem med, at ungerne ikke vil spise nødder, så kalder du bare kurvene for karamelkurve 😉 Nødderne blendes nemlig til mel, så ingen kan se dem.
Købt eller hjemmelavet vaniljeis
Nu er der jo heldigvis kommet en række lækre veganske is-varianter på markedet – bl.a. har Naturli et fint udvalg og du finder mangois fra Spir i Netto. Men det tager nu ikke mange minutter at lave en lækker og cremet vegansk is selv. Helt uden ismaskine.
Med vegansk piskefløde (findes i mange supermarkeder), glukosesirup (findes også i mange supermarkeder), lys sirup og vaniljeessens eller -aroma, har du en fantastisk vegansk vaniljeis på nul komma fem. Eller deromkring.
Glukosesiruppen gør, at isen ikke krystalliserer. Har du xanthangummi, så vil en kvart tsk sikre, at isen bliver endnu mere cremet. Men du kan også sagtens udelade det.
Vegansk nytårsdessert - opskrift
Arbejdstid i alt til hele desserten: ca. 1 time og 15 min.
Hviletider/frysetid: I alt ca. 6 timer
Vegansk nytårsdessert til 4 personer:
Vegansk vaniljeis - 1/4 liter
250 ml vegansk piskefløde (Alpro’s findes i bl.a. Bilka, Kvickly og Menu)
1 spsk glukosesirup
2 spsk lys sirup
3-4 dråber vaniljeessens
Evt. 1/4 tsk xanthangummi
Fremgangsmåde vaniljeis:
Beklæd en firkantet form med film, og sæt den i fryseren. Der bliver ca. en kvart liter is, og om du vil skære isen i stave (som på billedet) eller forme kugler, er helt op til dig.
Blend alle ingredienserne godt sammen i en blender. Det skal ikke blive så tykt som flødeskum, det skal bare blive lidt tykkere end udgangspunktet.
Hæld ismassen i den afkølede film-beklædte form og dæk isen med film. Lad filmen slutte helt tæt om isen i formen, så der ikke er luft.
Lad isen fryse i mindst 6 timer. Skær den i stave eller lav kugler af den, når det er tid til at servere vegansk nytårsdessert.
Vegansk nytårsdessert; veganske nøddekurve
Arbejdstid og bagetid for veganske nøddekurve: I alt ca. 30 min.
Nu er det jo vegansk nytårsdessert til 4 personer, men du kan faktisk godt få 6 nøddekurve ud af opskriften her. Eller 4 godt store.
Ingredienser veganske nøddekurve:
40 gram hasselnødder
50 gram sukker
25 gram vegansk smør
2 spsk glukosesirup
Fremgangsmåde:
Rist hasselnødderne i ovnen ved 150 grader varmluft i ca. 10 min.
Et par minutter efter de er kommet ud af ovnen, kan du nulre/gnide skallerne af.
Lad ovnen være tændt og sæt den op på 180 grader.
Blend de afskallede hasselnødder så de bliver til fint mel.
Hæld resten af ingredienserne i blenderen, og blend til det er ensartet.
Form 6 el. 4 kugler og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav god plads mellem kuglerne, for de flyder meget ud.
Bag dem i ca. 12-14 minutter – til de er let gyldne.
Stil 4 eller 6 glas frem med bunden i vejret. Når nødde’cirklerne’ er kølet lidt af i ca. 2-4 minutter, lægger du en cirkel over hvert glas, og former dem som kurve ned omkring glassene. De størkner hurtigt, så form dem med det samme.
Vegansk chokoladeganache:
Arbejdstid vegansk chokoladeganache: Ca. 5 min.
Hvis du skal servere en vegansk nytårsdessert for chokoladeelskere, er du næsten nødt til at fylde bunden på nøddekurvene med en cremet vegansk chokoladeganache, der smager intenst af kakao.
70 gram vegansk overtrækschokolade /kogechokoalde (findes i Nutty Vegan webshoppen som overtræksknapper og som blok)
40 ml vegansk piskefløde
Fremgangsmåde vegansk chokoladeganache:
Varm fløden i mikroovnen i 10-20 sekunder – det skal bare være lunkent. (Eller varm det lidt op i en gryde).
Smelt den veganske kogechokolade /overtræksknapperne over vandbad. Evt. i en glas- eller metalskål over en kasserolle.
Vend piskefløden i den smeltede chokolade – stille og roligt.
Lad ganachen køle ned i ca. 15 minutter, så det sætter sig lidt, og hæld det så i bunden af hver nøddekurv. (Brug evt. en ske).
Er der et par små huller i bunden af nøddekurvene, er det helt ok. Hvis ganachen har sat sig lidt, flyder det ikke ud.
Lad chokoladeganachen sætte sig i kurvene.
Og så er kurvene ellers klar til at fylde med is og bær, og hvad du ellers ønsker, når det er tid til at servere vegansk nytårsdessert.
Vegansk nytårsdessert - ideer til toppings
Det er helt op til dig og dine gæsters smagsløg, hvad I foretrækker som topping.
- Friske bær giver en dejlig syrlighed til den ellers meget søde veganske nytårsdessert. Brug eksempelvis blåbær, ribs eller brombær.
- Du kan også drysse lidt hakkede nødder eller saltede peanuts på som topping.
- Og ungerne elsker selvfølgelig karamelsauce (som på billedet). Opskrift her:
Vegansk karamelsauce (færdig)
Hvis du ikke lige har tid til at lave en hjemmelavet vegansk karamelsauce (opskrift nedenfor), er der hjælp at hente hos Nature’s Charm.
Du finder en formidabel færdiglavet vegansk karamelsauce på shoppen her >>
Vegansk karamelsauce opskrift
45 gram kokossukker (findes bl.a. i Nutty Vegan webshoppen her)
25 gram vegansk smør
30 ml vegansk piskefløde
15 ml glukosesirup (ca. 1½ spsk)
2 spsk vand
1 knsp groft salt
Fremgansgmåde:
Varm fløde og smør op (sammen) i mikroovnen i en glasskål – ca. 30 sekunder.
Varm vand op i en gryde. Tilsæt glukosesirup og kokossukker. Rør til det er smeltet. Læg evt. låg på i ca. 30 sek. for at sikre at alt kokossukker er helt opløst. Massen skal være ca. 160 grader varmt (brug evt. et stegetermometer).
Når det er smeltet helt, rører du blandingen med smør og ‘fløde’ i – lidt efter lidt. Lad det koge op under omrøring til karamelsaucen får en gyldenbrun farve – og til det har en temperatur på ca. 115 grader – ikke varmere.
Sæt på køl i nogle timer, så det er kølet helt ned, når du hælder det over isen.