Vegansk ost

Vegansk ost - opskrift med gærflager (ostesmag), cashews (den cremede konsistens) og agar agar, der er vegansk gelatine. Lækker og cremet vegansk smøreost.
vegansk ost opskrift med cashewnødder

Vegansk ost opskrift

På bare 10-15 minutter kan du have en cremet og lækker vegansk smøreost klar. Dog med lidt nedkølningstid efterfølgende.

Det er super nemt, og den smager skøøønt. Perfekt til morgenbordet, brunch eller et vegansk ostebord. Eller bare på et stykke knækbrød som snack.

Gærflagerne giver den veganske ostesmag. Og jeg har selvfølgelig brugt mine egne Nutty Vegan gærflager / nutritional yeast (surprise). (Opdatering: du finder nu også økologiske gærflager i mit Nutty Vegan brand). For at lave hjemmelavet vegansk ost, er de et must.

Vegansk ost med ostesmag fra gærflager

For at lave hjemmelavet vegansk ost, er det essentielt at bruge gærflager. Det fandt jeg hurtigt ud af, og det er også derfor, at vi har fået det produceret til vores eget Nutty Vegan-brand. Ellers er det temmelig svært at finde noget, der kan smage af ost. Uden at det rent faktisk er ost.

Jeg har eksperimenteret med mange forskellige typer af vegansk ost. Jeg har blandt andet prøvet med at lave en fast skæreost. Men indtil videre er det altså kun denne opskrift, jeg vil dele. For den smager fantastisk. Og ja, det er en smøreost, for de faste oste har jeg svært ved at få til at få en god konsistens og smag. 

Men hvordan bliver konsistensen rigtig i hjemmelavet ost?

ost af gærflager nutty vegan nutritional yeast
vegansk ost opskrift med gærflager nutritional yeast

Agar agar fungerer som vegansk gelatine

For at få en fast konsistens i en opskrift på vegansk ost, bruger man agar agar. Det er en algetype (der både er smags- og duftneutral), der fungerer som en slags vegansk gelatine.

Netop fordi det er et must, når man skal bruge det til at lave bl.a. ost, vegansk kødpølse mv., så har vi også fået det hjem til webshoppen. Du finder agar agar her >> hvor du også kan læse meget mere om det.

Det fungerer sådan, at når agar-pulver koges op med væske, og det får lov at sætte sig, så bliver det fast. Men pas på. For hvis du (som jeg) tror, at en masse agar agar-pulver i en vegansk ost, kan frembringe en fast skæreost, så tager man fejl. Det kommer til at få en gummiagtig konsistens, hvis du bare pøser pulveret i. Og det smager rent ud sagt også som gummi så. Så so far, er det altså en smøreost, du må nøjes med her på siden. Men den smager til gengæld også helt fantastisk. 

 

vegansk ost opskrift med cashewnødder

Vegansk ost - opskrift

Arbejdstid: 10-15 min.

Køletid: mindst 2 timer

OPskriften giver ca. 700 gram vegansk ost - brug én stor skål eller 2 mindre som osteforme.

150 gram usaltede cashewnødder

50 g Nutty Vegan gærflager (ca. 2 dl) – eller andet mærke

(glutenfri gærflager (nutritional yeast) findes på shoppen her >> og økologiske gærflager her >>

80 ml vand

5 spsk citronsaft

2 spsk kokosolie

60 g tahin

30 gram gulerod

2½ tsk salt

½ tsk paprikakrydderi

1 knsp cayennepeber

1 tsk løgpulver

Olie til at smøre formen med

1 spsk (Nutty Vegan) agar agar pulver (med top) (eller et andet andet mærke) + 240 ml vand

(Agar agar (vegansk gelatine) findes på shoppen her >>)

Fremgangsmåde:

Smør en stor glasskål el. porcelænsskål (el. 2 mellemstore skåle) med olie. 

Find en blender eller foodprocessor, og tilsæt cashewnødder, gærflager, 80 ml vand, citronsaft, kokosolie, tahin, gulerod, salt, paprika, cayenne peber og løgpulver.

Blend til ostemassen er ensartet.

Varm de 240 ml vand op i en gryde, og tilsæt agar agar-pulveret. Lad det koge op i 1 minut under omrøring.

Hæld agarmassen over i blenderen/foodprocessoren og blend massen til vegansk ost i 10-15 sekunder.

Hæld ostemassen i skålen og lad det køle ned.

Dæk med film eller en tallerken ovenpå skålen, og sæt på køl et par timer eller til dagen efter.

Når osten er helt kølet ned, kan du vende den ud på et fad eller en tallerken. (Hvis den sidder godt fast, kan du bruge en dejskraber til at løsne den i siderne).

Så er der vegansk ost klar til servering.

Osten kan sagtens holde sig tildækket eller i en beholder i  køleskabet i et par uger.

ost af gærflager nutty vegan nutritional yeast
vegansk ost opskrift

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter