Her har du en nem opskrift på vegansk mornay sauce, der smager som the real deal. (Se evt. video med fremgangsmåde nedenfor)
Vi har eksperimenteret en del med vegansk mornay sauce, for drengene er pjattede med lasagne.
Denne opskrift er selvfølgelig uden almindelig ost, æg, mælk og alt det andet ikke-veganske.
Muskatnød giver det ekstra pift i vegansk mornay sauce
Der er slet ingen tvivl om, at det er muskatnød, der giver den særlige smag til vegansk mornay sauce. Og også mornay sauce generelt.
Om du bruger revet muskatnød eller malet muskatnød spiller ingen rolle. Det skal bare være der! Ellers står du med en vegansk mornay sauce, der ikke smager af meget.
Med mindre du tilsætter gærflager (nutritional yeast).
Nu er hele grundidéen med den veganske madblog, at det ikke skal koste spidsen af en jetjager at lave lækker hjemmelavet vegansk mad. Og det skal også være nemt. Derfor har jeg ikke været super glad for at nævne ordet gærflager, der på engelsk hedder nutritional yeast. Men hvis du som jeg, har studeret mange amerikanske veganske opskrifter, så ved du, hvad jeg mener. I USA bruger de usandsynligt meget nutritional yeast/gærflager i deres veganske opskrifter. Og gærflager er pænt dyrt at købe herhjemme. Eller rettere; det har været dyrt. For det besluttede jeg mig for at gøre noget ved…
Nutty Vegan gærflager
I december 2019 startede jeg et nyt dansk vegansk brand – Nutty Vegan – der også er en vegansk webshop. Her kan du købe alverdens veganske ingredienser, slik og meget andet. Til fair priser. Heriblandt gærflager. Og det til en yderst fair pris.
Vegansk mornay sauce med eller uden gærflager
I denne opskrift på vegansk mornay sauce kan du enten bruge vegansk revet ost eller gærflager som ostesmagsgiveren.
Se fremgangsmåden for vegansk mornay sauce i videoen her:
Vegansk mornay sauce - opskrift
Tilberedningstid: ca. 5 min.
- 100 gram vegansk revet ost - kan udelades hvis du bruger gærflager
- 12 gram gærflager (ca. ½ dl) (nutritional yeast) - det giver en ostesmag, og er rigtig sundt.
- 4 dl. sojadrik (neutral smag) eller en anden type plantebaseret 'mælke'-drik
- 3 spsk. olie
- 2 spsk. hvedemel
- ½ tsk. revet eller knust muskatnød
- ½ tsk. hvid peber
- Smages til med salt
Så skal du ellers i gang:
Fremgangsmåde vegansk mornay sauce:
- Find en gryde og tænd på middelhøj varme. Hæld de 3 spsk. olie i og varm det op. Tilsæt så 2 spsk. mel og pisk det sammen.
- Tilsæt stille og roligt de 4 dl. plantemælk, imens du pisker godt.
- Når al plantemælken er rørt i, og det begynder at koge, tilsætter du det veganske ost - eller gærflagerne - og pisker det godt sammen.
- Tilsæt muskatnød, 1 tsk. salt, og ½ tsk. hvid peber, og pisk det ind i saucen.
- Lad det simre i et par minutter, og smag så til med lidt mere salt og/eller hvid peber, hvis du synes, at det mangler.
- Synes du den er for tyk, så tilføjer du bare lidt ekstra plantedrik.
Server evt. den veganske mornay sauce til veggiedeller eller stegt tofu. Og så kan du selvfølgelig bruge den i vegansk lasagne.
Var det en god opskrift på vegansk mornay sauce?
FAQ
Folk spørger tit om:
Det har jeg faktisk ikke prøvet. Men hvorfor ikke. Hvis du tøer den op, pisker den grundigt igennem og koger den op på ny, kan jeg ikke se noget problem i at fryse saucen ned.