Vegansk knækbrød – opskrift
Her har du en super nem opskrift på veganske knækbrød / paleo knækbrød.
De er både glutenfri og selvfølgelig uden æg. De får en fantastisk sprødhed og smag, og er oplagte som et lille mellemmåltid, eller som ekstra brød til morgenbordet og brunch.
Det er en ekstremt nem opskrift på vegansk knækbrød, der kun tager 5 minutter af din tid – rent arbejdsmæssigt.
Kan man kalde det vegansk knækbrød?
Vegansk knækbrød skal selvfølgelig være uden æg og mælk. Så ja, man kan vel i princippet godt kalde dem veganske.
Men… de fleste knækbrød er veganske alligevel. Der skal nemlig som regel ikke mælk og æg i ‘almindeligt’ knækbrød. Så du behøver ikke gå rundt og prale med, at de er veganske. Pral i stedet af, at du selv har bagt dem, og at de smager fantastisk 😉
Hvis du vil kalde dem noget andet, kan du både kalde dem for paleo knækbrød eller glutenfri.
Glutenfri knækbrød uden mel og olie
Det er måske mest oplagt at kalde dem glutenfri knækbrød. For der skal ikke mel i. Og det er også knækbrød uden olie.
De frø og kerner der skal i, lægger du i blød i en halv times tid, inden ‘dejen’ er klar. Og det er den lage, frø og kerner helt automatisk genererer, der får det hele til at hænge sammen.
Frø og vand = æggeerstatning
Når man blander frø og vand, får man en helt naturlig form for æggeerstatning. Vandet bliver godt klæbrigt, og det er denne klæbrighed, der får knækbrødene til at hænge sammen.
Læs evt. mere om vegansk æg/æggeerstatning her.
Nok plidder pladder – du er her jo for at lave veganske knækbrød. Så lad os komme i gang.
Vegansk knækbrød - opskrift uden hvedemel og æg
Tilberedningstid: 5 min.
Iblødsætning: ca. 30 min.
Bagetid: ca. 35 minutter
- 2 dl. hørfrø
- 1½ dl. solsikkekerner
- 1 ½ dl. chiafrø (eller anden frøtype -evt. sesamfrø)
- 1 dl. græskarkerner
- 4 dl. vand
- 1 tsk. salt
Fremgangsmåde veganske knækbrød:
- Alle ingredienser hældes i en skål. Og så skal det ellers bare stå i blød i ca. 30 minutter.
- Beklæd 2 bageplader med bagepapir.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Hæld halvdelen af den nu klistrede masse/dej på den ene bageplade og den anden halvdel på den anden.
- Læg et stykke bagepapir ovenpå massen, så du kan fordele det godt med en kagerulle - eller bare med hænderne.
- Det skal være et tyndt lag - men der skal helst ikke være 'huller' i. Hvis der er huller, har knækbrødene svært ved at hænge sammen.
- Brug en pizzaskærer (et pizzahjul) eller en kniv og skær ud horisontalt og vertikalt i den størrelse knækbrød du ønsker. Eller vent til knækbrødet er bagt, og bræk det i stedet i rustikke stykker.
- Bag knækbrødet i den forvarmede ovn i ca. 30-35 minutter.
- De er ikke 100% sprøde, lige når du tager dem ud af ovnen. Men ligger du dem på en bagerist til afkøling, vil de blive super sprøde. Husk: Hvis knækbrødene er tykke, så skal de måske have lidt længere ovntid.
- Når er kølet af i 10 minutters tid, er de klar til servering.
En sund vegansk snack til den lille sult
Her i huset bruger vi især vegansk knækbrød som en lille snack eller et mellemmåltid. Frøene og kernerne smager jo super godt i sig selv, så smørelse er slet ikke nødvendigt.
Ellers er det jo en lækker ekstra ting til morgenbordet eller til brunch.
Er du interesseret i andre opskrifter med veganske snacks, er der flere her på siden, hvor du finder alverdens veganske opskrifter.
Opskrifter på andre veganske brød:
FAQ
Vegansk knækbrød
Folk spørger tit om:
Knækbrødene kan sagtens holde sig i flere uger, hvis du opbevarer dem i en lufttæt beholder.
Jeg har selvfølgelig ikke lige prøvet alle kombinationer, men du kan sagtens erstatte frø og kerner med andre tilsvarende ingredienser. Eller bruge mere af én slags, end hvad opskriften lige lyder på. Eksempelvis kan du undlade græskarkerner og kun bruge solsikkekerner i de veganske knækbrød. Eller bruge chiafrø i stedet for hørfrø osv.
Det er HELT op til dig og din smag 😉