Vegansk kødsovs opskrift (video med fremgangsmåde nedenfor)
Hvis du leder efter en hjemmelavet vegansk kødsovs, der smager fuldstændig som almindelig kødsovs af oksekød, så er dette opskriften for dig. At det også er overordentligt nemt at lave, gør det jo endnu bedre.
Hovedingrediensen er sojagranulat, der også kaldes tørret soya fars. Det er netop de vidunderlige små granulatstykker, der giver samme konsistens som almindeligt hakket oksekød/oksefars.
Det er (hvis jeg selv skal sige det) en fuldstændig genial ingrediens til vegansk kødsovs, lasagne (opskrift) og er perfekt som vegansk fars til bl.a. veggiedeller og -bøffer. Og så er det selvfølgelig oplagt at lave hjemmelavet vegansk spaghetti til kødsovsen – hvis du har tid. Hvis du ikke har tid, så har vi mange typer vegansk pasta og spaghetti til shoppen – bl.a. kikærtepasta, linsepasta og linsespaghetti.
Opskriften på vegansk kødsovs er super nem og hurtig at lave. Ca. 10 minutter. Og så har du en god gang velsmagende og sund ‘kød’sovs, som ingen kan smage er vegansk.
Hvis du ikke lige ved, hvor man kan finde sojagranulat, har jeg fået det produceret til mit brand. Så du finder det selvfølgelig på min Nutty Vegan webshop – 500 gram 34,95 kr. Så er der også til 4 gange vegansk ‘kød’sovs ud fra opskriften nedenfor.
Vegansk kødsovs af sojagranulat er det nye sort
Jeg er crazy pjattet med sojagranulat (der også kaldes soya fars) – især i forhold til vegansk kødsovs. Det er et fantastisk kødalternativ, der med krydderier får både smag og konsistens som helt almindelig kødsovs af oksekød. Og det er altså ikke noget, jeg bare finder på.
Samtidig er det også proteinrigt og fedtfattigt. Win win.
Drengene kan ikke smage forskel
Ud over at vi ikke selv kan smage forskel på denne opskrift på vegansk kødsovs og almindelig kødsovs… Så kan drengene på 10 og 13 år heller ikke.. De fik ikke at vide, at det var anderledes kødsovs end normalt.. Og de troede ikke på os, da vi sagde det var lavet af soya fars (sojagranulat).
For mig er det en KÆMPE succes, når de to skønne (men ekstremt kræsne) drenge, ikke kan smage forskel på noget der er vegansk, og noget der ikke er. Og det er tilfældet med denne opskrift på vegansk kødsovs.
Den bedste, billigste og nemmeste opskrift
Ingen her i huset er i tvivl – det er den klart bedste opskrift på vegansk kødsovs – EVER. Det både smager af almindelig kødsovs af oksefars, og så ligner det også.. Og så er den super nem at lave.
Tricket til at få det ellers meget lyse soya fars til at blive mørkt er kulør.
Jeps; helt almindelig madlavningskulør giver den velkendte brune farve, og ifølge ungerne er det et must. Man kan da ikke spise sandfarvet kødsovs… puhhha da.. Eller noget 😉
Men nu hvor drengene alligevel ved at det er vegansk ‘kød’sovs, så bruger vi ikke kulør mere. Og så bliver kødsovsen også mere tomatrød (som på billedet).
Se evt. videoen her, så du kan se, hvor nemt det er at lave:
Vegansk kødsovs - den bedste opskrift
Tilberedningstid: 10-15 minutter
Denne opskrift på vegansk kødsovs af sojagranulat er nok til 4 personer.
- 125 gram sojagranulat (tørret soya fars) (500g sojagranulat 34,95 kr på shoppen her >>)
- Vand til iblødsætning + ½ grøntsagsbouillonterning
- 1 finthakket løg
- 1 fed hvidløg (kan udelades)
- 1 dåse/brik hakkede tomater eller tomatpassata
- Evt. 1-2 spsk tomatpasta (det i den lille dåse eller tube)
- Krydderier efter smag (jeg bruger næsten altid 1 spsk smoked paprika, 1 tsk spidskommen og 2 spsk Nutty Vegan gærflager)
- 2 spsk olie til svitsning
- 1 tsk madlavningskulør (det kan du selvfølgelig udelade, hvis din veganske kødsovs godt må være lysere end almindelig kødsovs. Det har intet at gøre med smag eller konsistens. Det er bare for at snyde øjet og hjernen - og ungerne ;-))
- Smag til med salt og peber
- TIP: Hvis du alligevel plejer at spæde almindelig okse-kødsovs op med revet gulerod, majs eller andre grøntsager, så skal du endelig bare gøre det. Det gør jeg også - for det meste.
Fremgangsmåde vegansk kødsovs:
- Find en skål der kan tåle varme (eller brug en gryde) og hæld tørret soya fars (sojagranulat) i. Læg ½ grøntsagsbouillon-terning på toppen.
- Hæld ca. 1 liter kogende vand over, og lad det trække i mindst 5 minutter.
- I mellemtiden kan du hakke løget fint (og rive gulerødder hvis du vil have det i).
- Find en gryde og hæld olie, hakkede løg og krydderier i (og evt. revet gulerod og presset hvidløg) - og svits det af i nogle minutter.
- Tilsæt de hakkede tomater eller tomatpassataen og bring det i kog, imens du rører rundt.
- Dræn vandet fra sojagranulatet, der nu er vokset til over dobbelt størrelse. Brug en almindelig si.
- Hæld det drænede sojagranulat i gryden, og rør det ind i saucen.
- Tilsæt madkulør og rør det ind i. (Nu kan du virkelig se, at det ligener helt almindelig kødsovs).
- Smag til med salt og peber - og så er det ellers klar til servering.
Du kan evt. servere med hjemmelavet vegansk pasta (opskrift her >) – eller prøv de proteinrige typer af kikærtepasta eller linsepasta – eller gå den kaloriefattige vej med shirataki nudler / konjac nudler.
Se alle typer vegansk pasta og spaghetti på min veganske webshop her >>
FAQ
Folk spørger tit om:
Du kan sagtens fryse kødsovsen. Den kan snildt holde sig nogle måneder i fryseren i en frysepose eller fryseegnet beholder. Så du kan bare give den gas og lave dobbelt portion. Så har du altid en portion vegansk kødsovs ved hånden – lige til at varme hurtigt op.
Du kan købe sojagranulat/ tørret soya fars på min webshop; Veganz’ Sojagranulat – 500 gram 34,95 kr.:
Ellers kan du finde det i eksempelvis Bilka, Føtex, Kvickly og Superbrugsen. Og helt sikkert også i Irma.
Det koster et sted mellem 18 og 35 kroner for mellem 125 og 175 gram i supermarkederne.
Soya fars er lavet af sojabønner. Det er tekstureret sojabønnemel. Så det er 100% tørrede sojabønner, der er lavet til granulat. Derfor er der også vanvittigt mange proteiner i, næsten ingen fedt og godt med kostfibre.
I vores Veganz’ sojagranulat er der eksempelvis 50 gram protein i per 100 gram.
100 gram tørret sojagranulat/ soya fars giver ca. 350 gram ‘hakket kød’, når granulatet har stået i blød i nogle minutter i kogende vand.
Så vil der ca. være 12-14 gram protein i per 100 gram færdiglavet vegansk kødsovs ud fra opskriften ovenfor. Proteinindholdet kommer også lidt an på de andre ingredienser, du tilsætter sovsen.