Vegansk pasta er super nemt at lave selv. Og så smager det meget bedre, end det man kan købe i butikkerne.
Hvilken variant man vil lave, er kun op til fantasien. Den grønne farve (på billedet) stammer fra spinat. Men det kan du sagtens udelade.
Det er helt oplagt at servere vegansk pasta til vegansk kødsovs (aka vegansk spaghetti/kødsovs). Og du kan også bruge opskriften til lasagneplader til vegansk lasagne.
Vegansk pasta - uden æg naturligvis
Det giver jo sig selv, at denne opskrift på vegansk pasta er lavet uden æg. Æggene kan nemt erstattes af olie og vand, uden at det går ud over smag eller konsistens.
Det er faktisk super nemt at lave, og så er det oven i købet sjovt. Selv ungerne elsker at være med i køkkenet, når der skal laves pasta…… og det sker ellers ikke så tit.
Grundopskrift – kan laves i forskellige versioner
Denne opskrift er en grundopskrift på selve pastadejen. Og ligesom det friske pasta du finder i butikkerne, kan du selvfølgelig også tilsætte den smag (eller naturlige farve), der er din personlige favorit. Finthakket spinat, revet gulerod, revet squash – kun fantasien sætter grænser.
Vegansk spaghetti med kødboller eller kødsovs?
Hvis du vil lave en nem omgang vegansk spaghetti med kødboller eller vegansk pasta med vegansk kødsovs, så kan du lave denne opskrift på hjemmelavet vegansk kødsovs af sojagranulat. Det er super nemt, og kødsovsen smager 100% som almindelig okskødsovs. Hvis du vil gøre det endnu nemmere, og servere vegansk spaghetti med færdigkøbte veganske kødboller, kan jeg kun anbefale Anamma Vegobullar. Se anmeldelsen af dem her.

Vegansk Pasta - opskrift:
Arbejdstid: ca. 20 minutter
Hviletid: Mindst 1 time
Kogetid: 2-3 min.
Opskriften giver nok pasta til ca. 4-5 personer.
- 300 gr. durummel
- 300 gr. tipo 00 hvedemel
- Tipo 00 hvedemel er mere hvid i farven, og finere formalet end almindelig hvedemel. Tipo 00 hvedemel giver en rigtig god konsistens i pastaen.
- Disse meltyper er ikke så dyre, som du måske tror - de kan ofte købes på tilbud til 10 kr/kg i bl.a. Netto og Rema1000.
- 6 spsk. olie
- 2 dl. vand
- 2 tsk. salt
- Vegansk spinatpasta: 3 kugler frossen spinat - drænet for vand (pres al vandet ud).
Fremgangsmåde:
- Bland durummel og hvedemel i en skål.
- Hæld melblandingen ud på bordet og saml det i en bunke.
- Lav en fordybning i melet og hæld olie og vand i fordybningen.
- Tilsæt olie og vand lidt af gangen, så er det nemmere at styre.
- Til vegansk spinatpasta: dræn al vandet fra spinaten. Pres det ud med fingre/hænder - og tilsæt inden du ælter pastadejen sammen.
- Ælt pastadejen grundigt, indtil dejen er fast.
- Sæt pastadejen i køleskabet i minimum 1 time.
- Efter afkøling deles pastadejen i mindre portioner, og rulles ud til en tykkelse på ca. 0,1-0.2 cm/ 1-2 mm.
- Hvis du har en pastamaskine, er det selvfølgelig det nemmeste (og sjoveste). Men det kan nemt lade sig gøre med en kagerulle. Hvis du bruger en pastamaskine, så start på den tykkeste indstilling og gør den gradvist tyndere og tyndere.

- Når dejen har den ønskede tykkelse, skæres dejen ud til tagliolini, fettuccine, lasganeplader eller hvordan man nu ønsker sin veganske pasta.

- Kog pastaen i rigeligt med vand tilsat ca. ½-1 tsk salt og ca. 1 spsk olie. Kogetid ca. 2-3 minutter (det går stærkt!)
- Ved at tilsætte lidt olie i vandet, minimerer du risikoen for at pastaen klumper sammen.
- Dræn vandet fra pastaen i en si eller lignende og server den friske pasta straks.
FAQ
Folk spørger tit om:
Du kan sagtens lave pastedejen dagen i forvejen, og så gemme det i film i køleskabet. Hvis du vil skære pastaen ud inden (i forvejen), så sørg for, at der er drysset godt med mel ud over pastastykkerne. Ellers klistrer de sammen.
Meltypen er vigtig
Du tænker måske, at tipo 00-mel er dyrt, men sådan er det slet ikke. Som nævnt kan du ofte købe det til 10 kr/kg i Netto og Rema1000. Og du kan endda være heldig at finde manitoba-mel til 10 kr for 2 kilo, og det virker lige så godt som tipo 00 hvedemel.