Det er faktisk nemt at lave veganske brownies, der smager super godt.
Æg er slet ikke nødvendigt, og du får den samme gode klæge konsistens, og selvfølgelig den intense chokoladesmag.
Lige denne version er lavet på kikærter, så du kan også kalde dem veganske kikærtebrownies. Men hvis du vil servere dem for ikke-veganere, så lad være med at nævne det med kikærterne. For så kan nogle finde på at dømme på forhånd (har jeg erfaret). Og ungerne vil slet ikke smage dem… Så lad os bare kalde dem veganske brownies 😉
Sukkerfri veganske brownies
Ud over at der ikke er æg og mælk i, er det også en opskrift på sukkerfri veganske brownies. Så det er da om noget en sundhedskage.
Jeg bruger enten sukrin (naturligt og kaloriefrit sødestof) eller flydende sødemiddel som alternativ til sukker. Der er ingen kalorier i, og du får samme smag som med sukker. Jeg bager tit sukkerfri kager, da min kære mor har diabetes, og hun skal da ikke snydes for de veganske brownies.
Hvis du er helt ligeglad med, om dine kikærtebrownies er sukkerfri, kan du bare erstatte med 90 gram sukker i opskriften.
Kikærtebrownies med eller uden nødder
Vil du gerne have hasselnødder eller valnødder i dine veganske kikærtebrownies? Så skal du da have det.
Jeg har bare valgt den børnevenlige udgave lige her.
Tilsæt evt. ½ dl. grofthakkede nødder, så der kommer nøddesmag og lidt ekstra crunch. Tilsæt dem til sidst – sammen med det hakkede chokolade.
Veganske brownies - opskrift
Tilberedningstid: 10 minutter
Bagetid: 30-35 min.
Totaltid: 40-45 min.
Opskriften på veganske brownies er nok til ca. 6 personer. Jeg bruger en brødform på 1,5 liter, så lav dobbelt portion, hvis der skal være nok til en lille bradepande.
- Ca. 135 gram kogte kikærter
- ½ dl. hvedemel
- ½ dl. havregryn
- ½ dl. kokosolie
- ½ dl. peanutbutter
- Har du kun kokosolie eller peanutbutter, kan du bare bruge det ene eller det andet. Så er det selvfølgelig bare 1 dl. i stedet for ½.
- ½ dl. plantedrik (soja, mandel, havre) - (alm. vand kan også bruges)
- 1 tsk. citronsaft (gerne fra en flaske)
- Hørfrøæg: Hvis du ikke lige har hørfrølage stående på køl, så kan du male ½ dl. hørfrø (i en minihakker eller kaffekværn) og hælde hørfrømel og 1 dl. vand i en gryde og koge det op i 1 minuts tid, imens du rører rundt. Det skal lige køle lidt ned, inden du bruger det. I alt 1½ dl. hørfrølage/æg.
- 2½ spsk. kakao
- 1½ tsk. bagepulver
- 125 gram Sågger (erythritol/sukrin) eller 1 ½ spsk. flydende sødemiddel (vigtigt - ellers bliver den ikke sød nok.)
- ½ tsk. salt
- 75 gram mørk vegansk chokolade (mange mørke chokolader indeholder ikke mælk).
Glasur til veganske brownies: jeg bruger almindelig glasur, så det er bare flormelis, kakao og vand. Men du kan også lave vegansk chokoladefrosting.
Fremgangsmåde kikærtebrownies:
- Lav hørfrøæg ved at male ½ dl. hørfrø i en kaffekværn eller minihakker, og hæld mel og 1 dl. vand i en gryde. Lad det koge i ca. 1 minuts tid, imens du rører rundt. Lad det så køle af i mindst 15 min.
- I mellemtiden kan du hælde alle ingredienser undtagen den mørke chokolade i en foodprocessor eller blender. Vent med at blende, til hørfrølagen er kølet ned, for så skal den også i.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn.
- Når hørfrølagen/ hørfrøæg er kølet ned, og du har hældt det i blenderen, blender du det hele godt sammen. Til det har en ensformig konsistens.
- Hak chokoladen i den størrelse chunks, du selv foretrækker, og hæld det i dejen. Men blend ikke... Rør i stedet chokoladen ind med en grydeske - ellers bliver det jo bare til pulver..
- Find brødformen på 1,5 liter (eller hvad du nu har af ovnfaste forme på ca. samme størrelse), og beklæd den med bagepapir.
- Hæld dejen til de veganske brownies i, og sæt formen på en rist på næstnederst rille i ovnen.
- Bag den i ca. 30 minutter - eventuelt 35. Det kommer lidt an på din ovn.
- Lad den køle af på en bagerist inden du smører glasur eller frosting på. (Hvis du smører det på, når dine kikærtebrownies er for varme, risikerer du, at det smelter...).
- Så er den klar til at skære ud og servere 🙂
TIP: server din veganske chokoladekage med vegansk is - yummi...
FAQ
Folk spørger tit om:
Jeg foretrækker faktisk selv at tilsætte ½ dl. hakkede hasselnødder eller valnødder til mine kikærtebrownies. Så det kan du sagtens. Der er bare mange børn, der ikke vil have nødder…
Dine kikærtebrownies kan snildt holde sig nogle dage på køl. Jeg vil strække mig og sige en hel uge.
I fryseren kan de holde sig nogle måneder, men så er det ikke anbefalelsesværdigt at smøre frosting på. For det kan blive lidt sært ved nedfrysning.
Det vil jeg ikke anbefale, for kikærter har en noget anden konsistens end bønner.
Skal det være vinterlige og juleagtige veganske brownies? Så tilføj 1-2 tsk. kanel i frostingen eller 3 tsk. i dejen. Du kan evt. også tilsætte 1-2 tsk. appelsinskræl.
Er du pjattet med veganske brownies?
Er du også tosset med veganske brownies, så kommer der snart flere og anderledes her på siden. Følg med på Facebook eller Instagram.
I mellemtiden kan du måske finde inspiration fra én af minde yndlings-inspirationssider. En amerikansk madblog der hedder Minimalist Baker. Her er en opskrift på raw veganske brownies med chokoladeganache. Altså brownies man ikke skal bage. Det lyder ikke helt tosset vel? 😉