Veganske fastelavnsboller

Veganske fastelavnsboller med enten vaniljecreme eller vegansk 'nutella'. Skønne, luftige og bløde boller - med spændstigt bid og sød og cremet fyld.
veganske fastelavnsboller opskrift

Veganske fastelavnsboller opskrift

Ja, så er det jo blevet fastelavnstid, og så er det da på sin plads med en fastelavns-bolle – eller tre.

Jeg har lavet en opskrift, hvor de veganske fastelavnsboller bliver langt mere bløde og luftige, end hvad de traditionelle er. Hvis du har fulgt med herinde, kan du nok regne ud, at det er hvedegluten, der er hemmeligheden bag. En lille mængde hvedegluten får nemlig boller og brød til at blive afsindigt gode. Hvis du da er til luftige, bløde og spændstige boller. 

Veganske fastelavnsboller med creme eller 'nutella'

Jeg har både lavet de veganske fastelavnsboller med creme – og også prøvet med vegansk ‘nutella som fyld. Og begge versioner er super gode. Så om du er til det ene eller det andet – eller begge – så er det selvfølgelig helt op til dig. Er du en chokoladeelsker, er der nok reelt ikke noget at vælge mellem.

Vaniljecremen er hjemmelavet, men ‘nutellaen’ har jeg fra vores Nutty Vegan webshop, hvor man både finder en lys vegansk ‘nutella’ og traditionel vegansk ‘nutella‘. Chokoladecreme-fyld er jo ikke til at stå for, hvis man er pjattet med chokolade.  

veganske fastelavnsboller med vegansk nutella
fastelavnsboller uden æg opskrift

Er det nødvendigt med hvedegluten?

Du kan sagtens bruge opskriften på veganske fastelavnsboller uden at tilsætte hvedegluten. Så bytter du bare mængden ud med almindeligt hvedemel.

Jeg er bare selv tosset med det geniale mel med 75 gram protein per 100 gram, der får boller til at blive ekstremt luftige, bløde og spændstige. Det er noget nyt i Danmark, så måske du skulle prøve det. Vi har fået det produceret i vores eget Nutty Vegan-brand. Både i poser med 250 gram hvedegluten og 500 gram hvedegluten. Læs om hvad det er for noget på varesiden.

veganske fastelavnsboller opskrift

Veganske fastelavnsboller - opskrift

Arbejdstid: Ca. 20 minutter

Bagetid: Ca. 10 minutter

Opskriften giver 14-15 veganske fastelavnsboller.

Ingredienser til dejen:

50 gram gær

1,5 dl plantedrik 

100 gram blød vegansk smør (jeg bruger Naturli’s bloksmør)

3 spsk sukker

1 spsk loppefrøskaller (fungerer som æg)

Du finder økologiske loppefrøskaller i shoppen her >>

40 gram hvedegluten

(kan skiftes ud med hvedemel – info om hvedegluten her eller ovenfor)

1 knsp salt

340 gram hvedemel

Ingredienser til vaniljecreme:

1½ + ½ dl plantedrik

3½ spsk sukker

1 spsk vaniljesukker

1 knsp salt

1½ spsk tapiokamel el 1 spsk majsstivelse

(du finder tapiokamel på shoppen her)

Fremgangsmåde dejen til veganske fastelavnsboller:

Smuldr gær i en stor skål og tilsæt plantedrik og sukker. Pisk/rør til gæren er opløst.

Rør det bløde veganske smør og loppefrøskaller i. Og tilsæt så hvedegluten, salt og hvedemel.

Ælt det rigtig godt sammen.

Lad dejen hæve tildækket i 1-1½ time.

Fremgangsmåde vaniljecreme:

Imens dejen hæver, laver du vaniljecremen (med mindre du vil bruge vegansk ‘nutella’)

Rør tapiokamel (el. majsstivelse) ud i ½ dl plantedrik til det er opløst.

Varm 1½ dl plantedrik, sukker, vaniljesukker og salt op i en gryde.

Når det begynder at koge, tilsætter du blandingen med tapiokamel. 

Rør/pisk i 1 minuts tid, til det bliver en tyk creme.

Lad det køle af.

Fremgangsmåde fortsat:

Når dejen har hævet i første omgang, ælter du den sammen igen, og ruller den så ud med en kagerulle. Dejen skal være ca. ½ cm tyk.

Skær 14-15 stykker/firkanter i den udrullede dej, og placer en klat vaniljecreme eller vegansk ‘nutella’ i midten.

Saml dejen i hjørnerne, og nip/pres så dejen sammen, så creme el. ‘nutella er lukket helt inde. 

Sæt de veganske fastelavnsboller (med den sammenpressede side nedad) på 2 bageplader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i en halv times tid.

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Bag dem i ca. 10 minutter.

Når de veganske fastelavnsboller er kølet af, kan du servere dem med glasur eller smør vegansk ‘nutella’ ovenpå. 

Rigtig god fastelavn 🙂 

veganske fastelavnsboller opskrift uden æg

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter