Veganske madmuffins opskrift
Super yummi veganske og glutenfri madmuffins på base af kikærtemel.
Smagen er en kombination af gærflager, sort salt (jeg forklarer lidt om sort salt nedenfor) og løg. Så faktisk smager de af æg, ost og stegte løg… men de er bare helt uden mejeriprodukter.
Der skal slet ikke noget fedtstof i, så de er SUPER sunde. Dog skal du smøre muffinsformene med olie. Men hey.. lidt fedtstof skal der jo til.
Jeg kan personligt ikke få nok af dem, og bruger dem både som snack på farten, som eftermiddagssnack frem for kage eller søde sager. Derfor sørger jeg for, at der altid ligger nogle i fryseren. For det er da nemt.. Og du kan selvfølgelig også spise dem sammen med aftensmaden eller i madpakken til frokost.
Glutenfri veganske madmuffins af kikærtemel
Lige denne opskrift på glutenfri veganske madmuffins er lavet på en base af kikærtemel. Det er jeg slemt glad for at bruge generelt. Men jeg plejer nu mest at bruge det til plantefars. Det var nok derfor, at jeg tænkte, at det var oplagt, at prøve det som meltypen i madmuffins. Og det fungerer super.
Fordi jeg selv er pjattet med det, fik jeg også lavet kikærtemel i mit Nutty Vegan brand, som du selvfølgelig finder på min webshop.
Kikærtemel er en rigtig god meltype til at binde dej og plantefars sammen med. Derfor er det jo oplagt at bruge det i veganske madmuffins.
Sort salt og gærflager er smagsgiverne
Og så kommer vi til det, for disse glutenfri veganske madmuffins smager både af æg og ost. Og hvordan kan de dog det!?
Æggesmagen kommer fra det geniale Sorte salt (kala namak). Sort salt (kala namak) består hovedsagligt af pink salt fra Himalaya. Men de smarte indere fandt i sin tid ud af, at tilsatte man nogle bestemte urter, der smager (og lugter) af svovl, så havde man pludselig æg. Bare uden æg. Det kan stinke grueligt, lige når man sætter salttypen sammen med væde. Men det fortager sig, og så har man både æggesmagen og duften. Også derfor, at det er helt oplagt at bruge saltet til vegansk omelet eller veganske røræg.
Igen var det for mig en ting, der var ALT for dyrt at få fingrene i her i Danmark, og noget som jeg godt kunne se det geniale i. Så jeg har fået det hjem i Nutty Vegan-brandet, så du finder Nutty Vegan sort salt (kala namak) billigt på min webshop.
Gærflagerne giver ostesmagen, og dem kan du læse meget mere om på webshoppen. For nu begynder det at blive lidt langt her. Du finder både Nutty Vegan glutenfri gærflager (nutritional yeast) og nu også økologiske gærflager på min webshop.
Veganske madmuffins - opskrift
Arbejdstid: 10 min.
Bagetid: 35-40 min.
Opskriften giver ca. 12 glutenfri veganske madmuffins.
Ingredienser:
180 gram Nutty Vegan Kikærtemel (el. en anden type kikærtemel)
(Tip: du kan også bytte ca. 80 gram kikærtemel ud med tapiokamel)
25 gram Nutty Vegan glutenfri gærflager (nutritional yeast) (el. en anden type gærflager)
2 tsk Nutty Vegan sort salt (kala namak)
Vigtigt fordi det tilfører en æggesmag (læs ovenfor) – men du kan bruge alm. salt – så får du bare ikke smagen af æg med.
2 tsk bagepulver
4 dl vand
1 mellemstor rød peberfrugt
1 mellemstort løg
Ca. 100 gram frossen hakket spinat
Evt. 1-2 fed hvidløg el. 2 tsk hvidløgspulver
Lidt olie til at smøre muffinsformene med.
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Tø spinaten op – evt. 1 minuts tid i mikrooen.
Hak løg og peber fint.
Smør muffinsformene med olie.
Mix alle de tørre ingredienser i en skål (kikærtemel, gærflager, sort salt og bagepulver)
Tilsæt alle de andre ingredienser og rør rundt eller pisk dejen sammen.
Det er en forholdsvist tynd dej – men det er sådan den skal være.
Hæld dejen i de smurte muffinsforme – brug evt. en grydeske.
Bag de glutenfri veganske madmuffins på midterste rille i den forvarmede ovn i ca. 35-40 minutter.
Bemærk at de godt kan virke temmelig klæge lige når de kommer ud. Men når de lige har fået en halv times tid (stadig i formene) har de sat sig.
Og de kan sagtens fryses ned.
Andre opskrifter med kikærtemel:
Veganske squashfrikadeller
Veganske squashfrikadeller. Lav nemt super lækre squashdeller uden æg (eller lav veganske squashbøffer til burger).
Vegansk omelet
Vegansk omelet – opskrift på en lækker og luftig vegansk omelet uden æg, der faktisk smager af æg (og ost). Super nem at lave.
Glutenfri pandekager
Glutenfri pandekager – opskrift i 2 versioner; enten som madpandekager el. dessertpandekager. Bløde og saftige veganske pandekager lige til at spise.
Veganske karbonader med vegansk stuvet hvidkål
Veganske karbonader med vegansk stuvet hvidkål – mere dansk bliver det vidst ikke. Og det smager skønt. En god smag og konsistens i karbonaderne og en perfekt cremet hvidkål.
Vegansk røræg – af kikærtemel
Opskrift på vegansk røræg eller veganske scrambled eggs om du vil. Opskriften er uden tofu og baseret på kikærter, som du nemt kan male i en blender.