Veganske medaljer opskrift
Det er slet ikke så svært at lave super lækre veganske flødekager.
Den klassiske medalje bliver lige så skøn på vegansk manér som på den traditionelle måde.
Super sprøde mørdejstoppe og -bunde omkranser et fluffy fyld af vegansk creme, flødeskum og selvfølgelig syltetøj. Og så skal der naturligvis glasur på toppen.
Opskriften er super nem – og du kan gøre den endnu nemmere ved at anvende en færdiglavet vegansk kagecreme (link til webshop). Men den kan du også snildt selv lave (opskrift på hjemmelavet vegansk kagecreme (i lagkage) her >>)
Medaljer uden æg og mælkeprodukter - vegansk mørdej og fyld
At lave medaljer uden æg og mælkeprodukter er easy peasy. Faktisk er æg ikke så vigtig i en mørdej, så der kan f.eks. aquafaba (kikærtevand) nemt erstatte æg. Men man kan reelt også bare helt udelade det (så skal væden fra aquafabaen bare erstattes af en spiseskefuld vand el. lidt mere).
Veganske medaljer har selvfølgelig også et vegansk fyld. Som beskrevet ovenfor, kan cremen købes færdiglavet, eller du kan lave en nem hjemmelavet vegansk kagecreme (opskrift her >>.
Af veganske piskeflødemærker kan især Alpros sojabaserede piskefløde anbefales. Mest fordi den findes i stort set alle supermarkeder. Ellers er der f.eks. også Schlagfix’ veganske piskefløde (link til min webshop) og Nature’s Charm’s kokosfløde til piskning (link til min webshop). Sidstnævnte er skøn, hvis man gerne vil tilføje et lidt eksotisk twist til den ellers så danske flødekage.
Veganske medaljer - opskrift
Arbejdstid: Ca. 45 minutter
Mørdej køletid: ca. 30 min + Bagetid og Køletid efter mørdejen er bagt: ca. 30 min +
Opskriften på veganske medaljer uden æg giver 8-10 hele veganske flødekager (16-20 mørdejstoppe/bunde).
Vegansk mørdej - opskrift/ ingredienser:
200 gram hvedemel (med så lavt proteinindhold som muligt)
100 gram flormelis
110 gram vegansk smør (Naturli’s bloksmør)
2 tsk vaniljesukker
1/4 dl aquafaba (vandet fra kogte kikærter – gerne vandet fra en dåse)
Topping og fyld
Topping: glasur (flormelis og vand)
- evt. friske bær, vegansk kagekrymmel (link til webshop) el. veganske chokoladecrisp-kugler (link til webshop) som på billederne ovenfor.
100 ml vegansk piskefløde + 1 spsk vaniljesukker
(f.eks. Alpro’s eller Schlagfix’ veganske piskefløde – link til webshop)
50 ml vegansk kagecreme / vaniljecreme
Du kan lave en hjemmelavet – opskriften finder du under opskriften på vegansk lagkage her >>
eller brug en færdiglavet vegansk kagecreme (link til webshop her >)
ca. ½ dl marmelade el. syltetøj
(jeg bruger gerne hindbærmarmelade)
Vegansk mørdej fremgangsmåde:
Pisk aquafabaen med en håndmixer, så den bliver skummende (den skal ikke være stiv – bare skumme).
Mix mel, flormelis og vaniljesukker.
Smuldr smørret i.
Tilsæt det let-piskede aquafaba og ælt din veganske mørdej sammen. (Ælt i kort tid, så den ikke overæltes).
Dæk dejen til og sæt den på køl i ca. 30 min.
Imens dejen køler, kan du lave kagecreme. (Opskrift på kagecreme her >>)
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Beklæd 2 bageplader med bagepapir.
Drys hvedemel på køkkenbordet og rul mørdejen ud med en kagerulle. Ca. 3 mm tyk – hellere lidt tynd end for tyk, fordi den ellers kan blive lidt hård.
Stik 16-20 cirkler ud med en form på ca. 7 cm i diameter (jeg bruger et glas som udstikker)
Læg cirklerne på bagepladen, og bag dem i ca. 6-8 minutter. Hold øje med dem, for de skal helst ikke blive mørke.
Lad dem køle af på en bagerist i ca. 20 minutter. (De er lidt bløde lige når de tages ud af ovnen, men de sætter sig og bliver sprøde ved nedkølning).
Pisk flødeskum med vaniljesukker til den er stiv og find en sprøjtepose med stjernetyl frem.
Lav glasuren og find pyntet/toppingen frem sammen med et fad.
Hæld så glasur på halvdelen af mørdejscirklerne (toppene) og sæt pynt på, inden det stivner.
På den anden halvdel (bundene) lægger du en klat kagecreme i midten (1-2 tsk), og så sprøjter du flødeskum rundt om (ikke alt for højt).
Læg så en teskefuld marmelade/syltetøj ovenpå kagecremen i midten, og læg toppene på.
Voila; veganske medaljer