Er der noget som hjemmebagte valnøddeboller med et godt lag smør?! Nej vel? Denne opskrift på veganske boller med valnødder er super nem at lave, og så bliver bollerne fantastisk gode.
De koldhævede veganske boller med valnødder får en fantastisk krumme og skorpe
De veganske boller med valnødder får en skøn sprød skorpe og en herlig struktur indvendig. Det er nemlig lige præcis de karakteristika, du får ud af at koldhæve boller. Og derfor er alle så vilde med dem.
Skal du servere dem til en gang vegansk morgenmad, så bakser du bare dejen sammen aftenen i forvejen.
Det er de nemmeste boller - I kid you not!
Opskriften er super nem, og det tager ingen tid at røre dejen sammen. Og når det så er tid til at sætte dine veganske valnøddeboller i ovnen, tager det kun få minutter at sætte dem på pladen. For du skal ikke til at forme dem. Du bruger bare to spiseskeer, og sætter 10 ‘klumper’ (boller) på en bageplade beklædt med bagepapir. Og så en tur i ovnen og voila.. skønne, sprøde veganske boller med valnødder.
Er du klar?
Veganske koldhævede valnøddeboller - opskrift
Tilberedningstid: 5 min.
Hævning: mindst 8 timer
Bagetid: 15 minutter
- ½ liter koldt vand
- 10 gram gær
- 4 dl. grahamsmel
- 1 dl. havregryn
- 3 dl. hvedemel (jeg bruger gerne Finax' Manitoba hvedemel, der giver en god skorpe. Den er ofte på tilbud i eksempelvis Bilka til ca. 10 kr. for 2 kilo)
- 150-200 gram valnøddekerner
- 2 tsk. salt
Så skal du ellers i gang:
Tilberedning af veganske boller med valnødder:
- Hak valnøddekernerne. (Jeg plejer kun at halvere dem, da vi godt kan lide lidt ekstra bid. Men hvor store stykker du foretrækker.. ja, det ved du nok bedst selv).
- Rør gæren ud i vandet i en skål. (Brug en stor skål, men husk at den ikke skal være større, end at den kan være i køleskabet under hævningen).
- Tilsæt havregryn, de hakkede valnødder og grahamsmel og rør rundt med en grydeske.
- Når det er rørt sammen, tilsætter du hvedemel og salt og rører videre, til dejen er jævn
- Dejen til valnøddebollerne skal være godt klistret, men den må ikke være for flydende. Er den for flydende, tilsætter du bare lidt mere mel.
- Sæt låg på skålen (eller dæk det med et viskestykke), og lad det stå til hævning på køl i mindst 8 timer.
- Tænd ovnen på 275 grader varmluft.
- Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug 2 spiseskeer til at 'forme' bollerne med. (Du skal slet ikke have fingrene i dejen). De må gerne se lidt rustikke ud, så glem alt om ensartede boller. Det er også alt for kedeligt..
- Pensl bollerne med vand - hvis du vil...
- Når ovnen har nået de 275 grader varmluft, sætter du de veganske boller med valnødder i ovnen, og skruer temperaturen ned til 220 grader varmluft.
- Lad dem bage i 15-18 minutter, eller til de er gyldne og sprøde.
FAQ
Veganske boller
Folk spørger tit om:
De kan sagtens holde et par dage ved stuetemperatur, hvis du har dem i en lys- og lufttæt beholder. Eller i køleskabet. Men jeg vil anbefale, at du smider dem i fryseren, efter du har spist hvad du kunne. Og så tager du dem bare op efter behov.
Ja da. Som med alle andre veganske boller og almindelige boller, kan du snildt fryse dem ned. De kan sagtens holde sig i fryseren i nogle måneder, hvis du lægger dem i en frysepose og lukker den til med en knude eller en poselukker.
Du kan reelt set sagtens bytte valnøddekernerne ud med andre nødder og også kerner, hvis du hellere vil det.
Jeg har tidligere brugt denne opskrift fra DR, men idet den jo ikke er på veganske boller, har jeg eksperimenteret lidt. Da vi er super glade for nødder her i huset, så var det oplagt at tilsætte valnøddekerner. Og resultatet er disse sprøde og lækre veganske koldhævede valnøddeboller.
Det er især krummen, der er god. De mange lufthuller, der opstår i forbindelse med koldhævningen, gør bollerne super gode. Skorpen er også et hit, for vi kan godt lide, at der er knas i hvert et bid.
Det er ud fra denne opskrift, at jeg også har lavet ‘almindelige’ koldhævede veganske boller (altså hvor nødder skiftes ud med frø og kerner). Og også de koldhævede veganske burgerboller er vores favorit til burgeraftenerne. Se flere opskrifter på veganske boller her: