Veganske kanelsnegle – nem opskrift der ikke kræver mere end 20 minutters arbejde.
De bliver dejligt luftige, og smager helt som ‘almindelige’ kanelsnegle.
Hvis du er til sprøde kanelsnegle, skal du bare vente med at tage dem ud af ovnen, til de er lysebrune. Er du tilhænger af bløde kanelsnegle, tager du dem bare ud af ovnen, lige når den første snegl begynder at få en brun overflade. Og du behøver ikke at holde øje hele tiden. Først når de har bagt i ca. 12 minutter.
Hævetiden er vigtig
Hvis dine veganske kanelsnegle skal være helt perfekte, er det vigtigt, at du lader dem hæve.
Når du har lavet dejen, og æltet den godt igennem, skal den hæve i minimum 1 time og gerne 2 timer.
Når du så har rullet dejen ud, smurt kanelfyldet /kanelremoncen på, rullet dejen sammen, skåret den ud og lagt de ‘rå’ kanelsnegle på en bageplade, skal de efterhæve. I minimum ½ time og gerne 1 time.
Jo længere de hæver, jo mere luftige bliver de.
Men når det er sagt, er det altså også vigtigt, at du ælter dejen godt igennem første gang. Og at du bruger en hvedemel med et proteinindhold på ca. 12 gram per 100 gram. Et højt proteinindhold giver mere luftige brød, har jeg efterhånden erfaret. Det gælder derfor også for veganske kanelsnegle. Og det er kun 3-4 kroner dyrere for 2 kilo – frem for det aller-billigste hvedemel.
Veganske kanelsnegle - opskrift
Arbejdstid: 20 minutter
Hævetid i alt: Mindst 1½ time – gerne 3 timer i alt
Bagetid: 12-16 min.
Opskriften giver ca. 18-20 mellemstore veganske kanelsnegle.
- 20 gram gær
- 1 dl. vand
- 1 1/4 dl. plantemælk (én og en kvart deciliter)
- 500 gram hvedemel (vælg gerne en mel med mindst 12 gram protein per 100 gram. Så bliver dine veganske kanelsnegle mere luftige)
- 50 gram vegansk smør (evt. fra Naturli) eller vegansk plantemargarine eller flydende plantemargarine
- 50 gram sukker
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 60 gram vegansk smør (evt. fra Naturli) eller vegansk plantemargarine
- 130 gram sukker
- 1½ spsk kanel
- 100 gram flormelis
- 1 spsk kogende vand
Fremgangsmåde:
- Rør gær ud i vandet.
- Rør vegansk smør/plantemargarine, sukker og kardemomme i.
- Tilsæt plantedrik og rør igen.
- Bland mel og salt og rør det sammen med resten.
- Ælt så det hele godt sammen.
- Jo mere og jo længere du ælter, jo luftigere bliver sneglene.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i mindst 1 time - gerne 2 timer.
- Drys lidt mel på køkkenbordet og ælt dejen godt igennem igen.
- Kanelsneglefyldet: smelt smør/plantemargarine, tilsæt så kanel og sukker og rør det godt sammen.
- Rul dejen ud - som på billedet - (ca. 20 x 30 cm og 3-4 mm tyk), og smør kanelremoncen/fyldet på med en kniv eller ske.
- Rul så dejen sammen - fra den lange kant. Rul den så stramt som muligt. Nip/knib hele slutkanten sammen med selve dejrullen, så der ikke er en åbning langs kanten.
- Beklæd 2 bageplader med bagepapir.
- Skær dejrullen ud (på et skærebræt), så hver kanelsnegl bliver ca. 1-1½ cm tyk. Der bliver omkring 18-20 veganske kanelsnegle.
- Sæt dem på bagepladen og lad dem efterhæve i ½-1 time ved stuetemperatur.
- Flyder kanelremoncen lidt ud under de veganske kanelsnegle, sker der ikke noget ved det. Så bliver bunden bare lidt karameliseret. Det oplever jeg, at det gør, når jeg bruger vegansk plantemargarine frem for Naturli's bloksmør.
- Når sneglene har efterhævet, og de måske er gået lidt fra i enderne, kan du nippe dem sammen med små tryk, så enden fastgøres til sneglen igen.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag sneglene i 12-15 min. Hold øje med dem fra 12 minutter, hvis du gerne vil have, at de er sprøde (blive lysebrune), men giv dem max 17-18 minutter i alt - ellers bliver de for tørre.
- Rør flormelis sammen med 1 spsk kogende - og så har du glasuren.
- Vent med at smøre glasur på til kanelsneglene er kølet lidt af (ca. 15 minutter på en bagerist).
- TIP: Hvis du vil sprøjte glasuren på i striber, så brug en sprøjtepose med en tynd tyl. Eller brug en frysepose og klip et lille hul i enden.
FAQ
Folk spørger tit om:
Kanelsneglene kan sagtens fryses ned. Også med glasur – men hvis du kan få dem i fryseren uden glasur, er det bedst. Ellers klistrer glasuren sammen med frysepose eller andre kanelsnegle, og så bliver det endnu mere klistret 😉
Forskellen på vegansk bloksmør fra Naturli’ og plantemargarine
Som jeg nævnte ovenfor, kan plantemargarine have en tendens til at flyde ud, når man bruger det som remonce i veganske kanelsnegle. Men det mener jeg personligt ikke, at der gør nogen reel forskel. Så bliver kanelsneglene bare lidt sticky under bunden. Men er det egentligt ikke hele oplevelsen ved en kanelsnegl!?
Hvis du alligevel vil undgå, at kanelremoncen flyder ud, kan du bruge Naturli’s Smørbar Blok. Den kan du købe i stort set alle supermarkeder og dagligvarebutikker i hele landet.