Forskel på vegetar og vegansk?

Hvad er forskellen så på vegetar og vegansk mad og drikke?

Ja først og fremmest så spiser en veganer hverken æg, fisk eller mælkeprodukter. Men der ligger lidt mere i det end som så.

Nedenfor guides du lidt rundt i den veganske og vegetariske verden. Men som udgangspunkt kan man vidst godt udlede, at mange nuværende veganere startede ud med at være vegetarer.

Det er de færreste, der fra den ene dag til den anden omlægger både kost og livsstil fuldstændigt. Derfor er det for mange en længere udviklingsproces. 

Og så er der det med vegetartyper. For der findes efterhånden en del. Det kommer der snart et lille indlæg om her på siden.

Men generelt er der nogle helt overordnede ting, der udgør den store forskel på vegetarer og veganere:

Vegetarer og veganere og animalske produkter

En vegetar spiser (for det meste) animalske produkter som æg. Nogle ‘vegetarer’ spiser endda fisk.

En veganer spiser hverken æg, fisk eller nogen anden form for animalske produkter. Derfor er der stor forskel på vegetar og vegansk mad.

Forskel på vegetar og vegansk
må en vegetar spise mælkeprodukter - mejeriprodukter

Spiser en vegetar og veganer mælkeprodukter?

En vegetar spiser mælkeprodukter – alle slags. En veganer spiser til gengæld slet ikke mælkeprodukter. Med mindre de stammer fra grøntsager, nødder, korn osv. En vegetar må altså gerne få følgende – men en veganer har valgt det fra:
  • Ost lavet på dyremælk (altså 99% af alle oste)
  • Smør
  • Yoghurt / Skyr osv.
  • Mælk/ kakaomælk/ fløde osv.

Endnu en stor forskel på vegetarer og veganere.

Må en vegetar spise fisk?

Om en vegetar må spise fisk eller ej, er jo i sidste ende op til vedkommende selv.

Meeen.. .når det er sagt, så er definitionen af en vegetar, at man ikke må spise fisk eller noget som helst andet, der har haft en puls. 

En vegetar der spiser fisk, kaldes faktisk en pescetar. 

må en vegetar spise fisk og sushi
må en veganer gå i læder

Må en veganer gå i lædertøj og -sko? Hvad med lædermøbler?

Som med vegetartyperne, så findes der også veganer-typer. Nogle kalder sig kost-veganere, og de går gerne i tøj og sko af læder, uld osv. 

Men en ‘rigtig’ veganer køber ikke beklædningsgenstande, der er produceret af noget, der stammer fra dyr. Hverken uld, læder eller pels. Og det er også et nej til lædermøbler, uldtæpper osv.

Det er endnu en stor forskel på vegetarer og veganere. For vegetarer har ingen kriterier i forhold til tøj og andre brugsgenstande. 

Må en veganer eller vegetar spise vingummi og slik?

Nu hvor bl.a. vingummi og lakrids jo indeholder gelatine (med knogleafkog fra dyr), er det et no-go for en veganer. Men heldigvis er er efterhånden lavet masser af lækkert vegansk slik.

Vegetarer spiser dog i mange tilfælde gerne slik. Igen kommer det an på vegetartyperne.

Er du hverken veganer eller vegetar, og skal du have en vegetar på besøg til filmaften? Så er det nok bedst at spørge vedkommende, inden du giver den gas ved tag-selv-slikket. 

Må en veganer spise vingummi og slik
vegansk slik - slik til veganere

Vegansk slik

Vegansk slik fås i super mange spændende og lækre variationer. Her er den ‘normale’ gelatine i vingummi og lakrids osv., skiftet ud med veganske alternativer.

Er du den helt store lakridselsker eller elsker du skum og vingummi, så kan du med ro i sindet gufle løs af mange af f.eks. Katjes’ slikposer. De fås nemlig som 100% veganske. Blandt andet de ‘Salte fisk’.

Er der alternativer til kød og animalske mælkeprodukter?

Ja da. Der findes efterhånden massevis af 100% plantebaserede fødevarer.

Almindelig komælk kan eksempelvis erstattes af sojamælk, mandelmælk eller rismælk. Der findes også veganske oste, men det er mest på udviklingsstadiet. 

Til gengæld tilbyder alle supermarkeder plantebaseret ‘kød’, der kaldes plantefars. NATURLI har også lanceret deres plantepølser, så en veganer eller vegetar behøver ikke undvære hotdogs og grillpølser. Smagen er dog til debat… Se min anmeldelse af Naturlis plantefars her.

Men du kan til gengæld selv lave alverdens typer vegansk ‘kød’ selv. Og du finder masser af opskrifter her på siden.

Der findes også rigtig mange tørprodukter, der skal koges op, og som så bliver til vegansk ‘kød’. Og det smager ofte ganske godt. Jeg er personligt pjattet med sojagranulat. Se en opskrift på tilberedning af sojagranulat her.

Konklusion: forskel på vegetar og vegansk mad/drikke

Er du blevet klogere på forskellen på vegetarisk og vegansk mad og drikke?

Hvis du kan huske følgende, så er du langt i forhold til din viden.

Veganer:
Vegetar:

Var artiklen interessant?

Så kan du jo dele din nye viden med dine venner på Facebook.

Er du interesseret i en vegansk livsstil?

Følg Veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram.

Her kommer der løbende nye blogindlæg om vegansk livsstil og updates, når nye veganske produkter kommer på markedet i Danmark. Samtidig kan du blive inspireret af de lækre veganske opskrifter, som du også finder her på siden.