Vegansk brun sovs

Vegansk brun sovs - opskrift på en formidabel og helt hjemmelavet brun sovs, der smager fuldt ud lige så godt, som den traditionelle. En skøn cremet konsistens og sødlig og afrundet (jule)-smag. Glæd dig.
vegansk brun sovs opskrift

Vegansk brun sovs opskrift

Det er easy peasy at lave en formidabel og helt hjemmelavet brun sovs uden mælk og smør. Og helt uden kød-bouillon/-saft.

Hvis du har lavet en opbagt sovs før, er der slet ingen ko på isen. Har du ikke, skal du hurtigt få det lært. Man skal bare piske godt til i starten, når olie og mel kombineres med (kartoffel-) vand. 

Skal du servere vegansk brun sovs til julemiddagen, og har du ikke lavet en opbagt sovs før, vil jeg nok alligevel anbefale dig, at du lige laver en test, så du lærer processen ;-). Der kan nemlig godt komme lidt klumper i, hvis man ikke pisker til lige fra starten.

Vegansk brun sovs med masser af smag

Opskriften giver en vegansk brun sovs, der smager fuldt ud ligeså godt som den klassiske.

For at få den til at smage som den skal, skal du bare bruge grøntsagsbouillon, salt, peber og ribsgele som smagsgivere. Det lyder simpelt. Og det er det bestemt også, men smagen er alligevel superb.

Om du skal bruge den til mock duck (opskrift her), vegansk bøfsandwich (som på billedet – opskriften er på vej) eller noget tredje, ja det er jo op til dig.

Hjemmelavet vegansk brun sovs opskrift
vegansk bøfsandwich med vegansk sovs opskrift

En cremet konsistens med plantefløde

For at få en vegansk sovs cremet skal man bare hælde lidt plantefløde i, når den er ved at være klar. Det er heldigvis nemt at finde, for jeg tror faktisk, at stort set alle supermarkeder har det i køledisken med mejeriprodukter.

Men det er ikke et must, hvis du vil have en god, tyk vegansk brun sovs. Vi har flere gange lavet sovsen uden, og den er blevet stort set lige så god og fyldig.

vegansk brun sovs opskrift

Vegansk brun sovs - opskrift

Arbejdstid: ca. 10 min. 

Opskriften giver ca. 650 ml. vegansk brun sovs – rigeligt til 4 personer.

Ingredienser:

5 spsk olie (eller ca. 35 gram vegansk smør)

5 spsk hvedemel

4 dl vand (meget gerne vandet fra kogte kartofler)

1 grøntsagsbouillonterning

1 tsk salt

Ca. 1 tsk peber

2 spsk ribsgele

2 dl plantedrik

½ dl plantefløde (kan udelades)

2-3 tsk madkulør (til du har den ønskede brune farve)

Fremgangsmåde:

I en gryde varmer du olie eller smør op ved middel varme, og pisker melet i med et piskeris.

Tilsæt vandet lidt efter lidt imens du pisker RIGTIG godt til, så du undgår klumper i sovsen. Tag evt. gryden af varmen, imens du pisker de første par deciliter vand i.

Når du har pisket alt vandet i, tilsætter du grøntsagsbouillon og plantedrik og pisker igen.

Tilsæt så kulør og grøntsagsbouillon og lad det koge op under omrøring/piskning. Bouillonterningen skal opløses.

Tilsæt så ribsgele, madkulør og plantefløde og kog det op igen. Er sovsen ikke brun nok, tilsætter du bare lidt mere kulør.

Smag evt. til med salt eller ribsgele, så den rammer den perfekte smag. 

Vegansk brun sovs skal selvfølgelig være godt tyk, så er sovsen ikke tyk nok, kan du røre 1 spsk tapiokamel eller majstivelse ud i 3 spsk vand (el. brug en meljævner) og piske det ind i sovsen, når den er ved at være klar til servering. Lad den lige koge op igen.

Og så er der super lækker hjemmelavet vegansk brun sovs – enjoy…

Var det en god opskrift på hjemmelavet vegansk brun sovs?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:
veganske klejner uden æg

Veganske klejner

Veganske klejner der smager mindst lige så godt som de traditionelle. Skøn julesmag med en snert af citron og en dejlig konsistens. Så bliver det vegansk jul alligevel.

veganske juleboller opskrift

Veganske juleboller

Veganske juleboller – opskrift på bløde, luftige og saftige juleboller med chokolade, appelsin og julekrydderier og toppet med perlesukker.

veganske pebernødder

Veganske pebernødder

Veganske pebernødder – opskrift á la Lagkagehusets. Bare vegansk naturligvis. Super sprøde og perfekt krydrede pebernødder – kryds fingre for, at ‘musen’ er den sidste 😉

Nyt dansk vegansk brand
og ny dansk vegansk webshop

Vores dansk-veganske webshop er lige åbnet

FAQ

Folk spørger tit om:

Du kan sagtens lave sovsen dagen i forvejen, og sætte den i køleskabet. På den måde er man også sikker på, at der ikke er klumper, i det man skal servere ;-). (Det er jo ikke fedt at servere en vegansk julemiddag, så ikke-veganere så kan sige ‘ah det er da fordi at det vegansk‘ til det… Næh tak.. Det gider vi ikke.

På køl bliver den sovsen meget tyk, nærmest geleagtig (som alle andre sovse), men så varmer du den bare op under under omrøring/piskning, og tilsætter lidt plantedrik (el. plantefløde). Så det kan du snildt slippe afsted med.

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter