Her har du en opskrift på veganske grovboller uden mælk og æg.
De smager skønt lige når de kommer ud af ovnen, og de kan snildt smides på brødristeren, så de får den samme gode tekstur.
De veganske grovboller i denne opskrift har en lækker skorpe og et luftigt og fugtigt indre.
De er perfekte til en gang vegansk brunch, til morgenmaden eller i madpakken.
Smager veganske grovboller anderledes end 'almindelige'?
Næh.. slet ikke. Disse veganske grovboller kunne lige så godt bare hedde grovboller – plain and simple. Generelt er der faktisk en del opskrifter på grove boller, hvor der hverken er æg og mælk i. Så du behøver ikke sige det ‘veganske’ til nogen.. Det kan være en hemmelighed 😉
Grove boller med vegansk 'æg'
Selvom æg ikke er strengt nødvendigt, når man bager grove boller eller andre boller – veganske eller ej – så kan man jo godt bruge vegansk ‘æg’ alligevel.
Jeg har valgt en vegansk æggeerstatning i disse – det famøse hørfrø-‘æg’. For det gør dem ekstra gode, og sikrer, at de ikke bliver for tørre.
Nok tjit tjat – du skal jo i gang med bageriet.
God fornøjelse…
Veganske grovboller - opskrift uden æg og mælk
Tilberedningstid: 5 min. + 30 min. hvor hørfrøene står i blød
Hævetid: ca. 1 time
Bagetid: ca. 15 minutter
- 450-500 gr. hvedemel (vælg gerne en mel med et højt proteinindhold - 12 gram per 100 gram. Så bliver de mere luftige).
- 250 gram fuldkornshvedemel
- 1 dl. solsikkekerner
- 400 ml. vand
- 50 gr. gær (1 pakke)
- 1 tsk. sukker
- 2 spsk. olie
- 1 tsk. salt
- Høfrø-æg: ½ dl. hørfrø til 1 dl vand
Så skal du ellers i gang:
Fremgangsmåde:
- Du kan enten vælge at bruge hørfrøene hele eller male dem til mel, inden du sætter i gang. Det giver samme effekt, uanset hvad du vælger. Du kan male dem i en kaffekværn eller bruge en minihakker.
- Hæld hørfrø og 1 dl. vand i en skål og lad det trække i en halv times tid. Til det bliver tykt.
- Opløs gær og sukker i vandet i en stor skål. Rør rundt til gæren er helt opløst.
- Tilsæt olie, hørfrølagen/hørfrø-ægget og solsikkekerner og rør rundt.
- Rør fuldkornshvedemel i.
- Tilsæt hvedemel og salt. Og så skal der ellers æltes. Tilføj lidt mere hvedemel, hvis dejen er for klistret.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 time.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn.
- Form bollerne og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag dine veganske grovboller på midterste rille i ovnen i ca. 15 minutter - eller til de har fået en sprød skorpe og bund.
Veganske grovboller er gode til det hele
Om du vil servere de veganske grovboller til morgenmad, brunch eller bruge dem i madpakken.. ja, det er jo helt op til dig. Jeg er selv glad for bare at spise dem med smør eller smørepålæg. Drengene er mere til pålægschokolade. Men du kan sagtens bruge al muligt andet pålæg.
Opskrifter på andre veganske boller:
FAQ
Grove boller uden mælk og æg
Folk spørger tit om:
De veganske grovboller kan holde sig et par dage oppe i en lufttæt pose eller kasse.
Ja da. De veganske grovboller kan sagtens fryses ned. I en lufttæt/lukket frysepose, kan de snildt holde sig på frost i nogle måneder.
Kan du lide at prøve sjove opskrifter af?
Synes du også, det er spændende, at afprøve nye opskrifter på veganske grovboller og måske bare sjove ting til en vegansk morgenmad eller brunch? Så er der inspiration at hente hos andre veganske madbloggere. Især de amerikanske er vældig opfindsomme. Se eksempelvis disse (engelske) opskrifter på veganske treats til morgenmaden.