Vegansk banankage der er blød og saftig – og selvfølgelig lavet helt uden æg og mælk.
Det tager ikke mange minutter at bakse den sammen, og jeg tør næsten garantere, at du ikke bliver skuffet. Både smag og konsistens opfylder kriterierne for, hvad der udgør en rigtig god banankage.
Æg erstattes af hørfrømel - og selvfølgelig banan
I denne veganske kageopskrift har jeg byttet æg ud med hørfrømel, der koges op med vand. Det fungerer som en ideel æggeerstatning, og så er selve bananerne selvfølgelig også et godt bindingsmiddel i sig selv. Og det er jo en banankage.. så selvfølgelig skal der banan i.
Læs evt. mere om vegansk æggeerstatning her.
Vegansk banankage uden æg - eller måske veganske bananmuffins?
Denne opskrift på vegansk banankage uden æg kan fint bruges som opskrift til veganske bananmuffins. Så skal de bare bages i ovnen i lidt kortere tid.
Der skal bruges lidt ‘ekstraordinære’ ingredienser som sojadrik og peanutbutter (frem for mælk og smør). Men det er heldigvis også nemt at finde i ethvert supermarked. Og det koster ikke spidsen af en jetjager.
Mht. frosting på en vegansk banankage, så kan du lave den selv (opskrift nedenfor) eller bruge en lækker, cremet færdigkøbt vegansk ‘nutella’ – findes i shoppen her.
Lad os gå til opskriften:
Vegansk banankage - opskrift uden æg og mælk
Tilberedningstid: 10 min.
Bagetid: 30-35 min.
Ingredienser til banankagen:
- Til hørfrø'æg': ½ dl. hørfrømel (som du laver af hørfrø) + 1½ dl. vand
- 2 store bananer
- 1½ dl. sukker
- ½ dl. peanutbutter (kan erstattes af vegansk plantemargarine)
- 1 dl. sojadrik (gerne med vanillesmag)
- 3 dl. hvedemel
- 3-4 tsk. bagepulver
- ½ tsk. salt
- 75 gr. vegansk chokolade (tjek at der ikke er mælk i chokoladen - så du er sikker på, at den er vegansk)
Ingredienser til vegansk chokoladefrosting:
- 50 gram vegansk smør eller plantemargarine (Jeg vil personligt anbefale vegansk smør fra Naturli' - den der hedder SMØRBAR BLOK. Men du kan også bruge eks. vegansk plantemargarine fra AMA eller Coop's FRI)
- 150 gram flormelis
- 3 spsk kakao (mere eller mindre alt efter hvor intens chokoladesmag den skal have)
- Du kan også snyde lidt, og bruge vegansk nutella som frosting 😉 Du finder det til en god pris i shoppen her >>
Fremgangsmåde: vegansk banankage:
- Tænd ovnen på 200 gr. alm. ovn
- Mal hørfrøene i en kaffekværn eller en minihakker, så det bliver mel-agtigt.
- Hæld hørfrømel og 1½ dl. vand i en gryde, og kog det op i 1 minuts tid (husk at røre imens).
- Når hørfrømassen er blevet tyk, tilsætter du peanutbutter og sukker og rører igen, til massen er ensartet. Tag gryden af varmen.
- Blend eller mos bananerne ned i hørfrømassen.
- Hæld alt - undtagen det mørke chokolade - i en blender (eller brug en håndmixer), og blend/mix til dejen er ensartet.
- Hak det mørke veganske chokolade og rør det ind i dejen med en grydeske.
- Smør en brødform (ca. 1,5 liter) med plantemargarine/smør (vegansk) - eller beklæd den med bagepapir.
- Sæt din veganske banankage i ovnen - midterste rille - og lad den bage i 30-35 minutter. (Hvis du laver bananmuffins, skal de ikke have så lang tid. Nærmere 20-25 min.).
Fremgangsmåde vegansk chokoladefrosting:
- Hæld alle ingredienser i en skål og pisk med håndmixer, til det er ensartet,
- TIP: vent med at smøre frosting på banankagen til den er kølet af. (Mindst 15-20 minutter) Ellers risikerer du, at frostingen smelter.
- Og så er der serveret - velbekomme 🙂
FAQ
Folk spørger tit om:
Hvis du opbevarer den i en lufttæt beholder, kan den holde sig et par dage ved stuetemperatur. Men det er selvfølgelig bedst at have den i køleskabet – især hvis du har smurt frosting på. Og så kan den holde sig 4-5 dage.
Du kan snildt fryse banankagen. Men så vil jeg undlade at smøre frosting på. Da det kan få en lidt sær konsistens, når det har været frosset ned.
Smager den som en almindelig banankage?
Denne opskrift på vegansk banankage uden æg er lavet ud fra en opskrift på ‘almindelig’ banankage. Så jeg har prøvet mig frem, for at få den helt rigtige smag og konsistens.
Herhjemme er der ingen, der kan smage forskel. Så mon ikke du også vil synes om den.
Jeg finder tit sjove opskrifter på veganske kager via amerikanske madblogs. Og er du på udkig efter en mere festlig og spektakulær vegansk banankage, så er denne måske noget for dig? (engelsk opskrift).