Nem opskrift på hjemmelavet vegansk pizza på grill eller i ovnen, som du får svært ved at finde bedre.
I lige denne opskrift har jeg valgt tofu som pizzatopping, og det har en helt perfekt kyllinge-agtig konsistens. Men se andre muligheder for vegansk pizzatopping nedenfor.
Pizzadejen er selvfølgelig også vegansk – uden æg og mælk. Og jeg skal hilse og sige, at bunden (skorpen) bliver helt perfekt sprød med et godt bid.
Vegansk pizza på grill - eller i ovnen
Hvis du ikke lige havde forestillet dig, at du skulle lave vegansk pizza på grill (på en pizzasten), så bliver den helt ud ligeså god i ovnen.
Bagetiden er akkurat den samme for ovn som for grill.
Vegansk pizzatopping med proteiner
Vegansk pizzatopping hører der jo til en vegansk pizza. Og det må selvfølgelig gerne være en proteinrig topping, så man får dækket det daglige behov. Og hvad udgør så proteinrig vegansk pizzatopping?
I denne opskrift er der brugt tofu som pizzatopping. Og der følger en opskrift på marinade og tilberedning af tofuen nedenfor.
Men.. der er et hav af andre super lækre typer vegansk pizzatopping. Her på siden kan du lige nu finde opskrifter som:
- Vegansk kødsovs (super god til pizzatopping – og så behøver man ikke tomatsaucen nederst. Det er allerede tilsat sovsen)
- Stegt sojagranulat (samme konsistens som kødsovsen, men uden al væden)
- Veganske ‘kyllinge’strimler
Du kan eksempelvis også bruge kogte og herefter ristede kikærter, der selvfølgelig også indeholder alle de gode proteiner. Så egentligt er der masser af muligheder, når man laver hjemmelavet vegansk pizza.
Vegansk pizza med sprød skorpe
Hvis du ruller pizzadejen tynd nok, får pizzaen en fantastisk sprød skorpe. Og bunden bliver ikke for tyk og kedelig, som ellers godt kan være et issue med hjemmelavet pizza. Vegansk eller ej.
Da min kære mor bagte pizza til min søster og jeg som små, lavede hun altid en tyk bund. Den var nok 2-3 cm – så den var meget tyk. Det var selvfølgelig helt bevidst, for så blev vi hurtigere mætte. Men don’t go there, hvis du vil have en sprød pizzabund. Rul i stedet pizzadejen ned til en tykkelse på ca. 3-4 mm, inden du bager den.
Denne opskrift på vegansk pizza på grill eller i ovn er klart den bedste, jeg har lavet indtil nu.
Så du kan godt glæde dig 🙂
Vegansk pizza - opskrift til 2 stk.
Arbejdstid: 30-40 min.
Pizzadej hævetid: 2-3 timer + ½ time
Bagetid på pizzasten på grill: 5 + 5 min.
Der er altså vegansk pizza nok til mindst 2 personer, og spiser I tilbehør til (salat, hvidløgsbrød etc.), så burde der være nok til 3-4 personer.
Vegansk pizzadej ingredienser:
- 2 ½ dl. vand
- 20 gram gær
- 500 gram pizzamel (eller Tipo 00 mel) - plus det løse
- 1 tsk sukker
- ½ tsk. citronsaft
- ½ tsk. salt
Vegansk pizzatopping – marineret og stegt tofu:
Ingredienser til tofumarinaden:
- 250-300 gram fast tofu (mængden kommer selvfølgelig an på, hvor meget proteinrigt vegansk pizzatopping I vil have på 😉 )
- 1½ dl. BBQ-sauce (eller en krydret ketchup eller lignende)
- 2 tsk. soja
- 3 spsk. olie
- 1½ spsk. smoked paprika eller stærk paprika
- ½ tsk. salt
- Når tofuen har trukket i marinaden, plejer jeg at blande resten af marinaden sammen med den tomatpassata/tomatsauce, jeg smører oven på pizzabunden. Se fremgangsmåde med tofuen nedenfor.
Vegansk pizzatopping - ideer til ekstra fyld:
- Ca. 200 ml. tomatpassata/tomatsauce (blandes sammen med den tofumarinade, der bliver til overs)
- 150-200 gram vegansk revet ost (den jeg brugte på billederne er Spir-varianten, der kan købes i Netto. Violifes variant er dog bedre til at smelte).
- 1 løg i skiver
- Evt. et par finthakkede hvidløg
- Mht. grøntsagstoppingen, så brugte vi champignon i skiver og små blomkålsstykker - og strøede lidt frisk spinat henover, da pizzaen var færdig. Men du kan bruge lige det, du ønsker - peberfrugt, tomat osv.
Fremgangsmåde vegansk pizza:
Start med pizzadejen:
- Rør gæren ud i vandet.
- Når gæren er opløst, rører du sukker og citronsaft i.
- Tilsæt så mel og salt og ælt det RIGTIG godt igennem. Jeg plejer at bruge min køkkenmaskine, og lader den banke det sammen i ca. 10 min.
- Lad dejen stå tildækket i skålen på køkkenbordet, og lad den hæve i mindst 2 timer og helst 3 timer. I mellemtiden kan du jo lige gå i gang med tofumarinaden, så tofuen kan trække (se nedenfor).
- Efter 1. hævetid: Del dejen i 2 lige store klumper og ælt det sammen igen. Lad de 2 dejklumper hæve i yderligere ½ time.
- Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud med en kagerulle til 2 pizzaer. De skal være ca. 3 mm tykke.
- Så er pizzabundene klar til at komme på grillen eller i ovnen. (Husk at stege tofuen - se nedenfor - og snit dine grøntsager - inden du sætter dejen til bagning.)
- Læg pizzadejen på en pizzasten eller en bageplade i ovnen. Bag den i en gasgrill i 4-5 min. ved 250 grader (låget skal lukkes, imens den bager). Eller i ovn ved 275 grader - også i 5 min.
- Efter de ca. 5 minutter tager du den ud af grill eller ovn, og tilsætter din veganske pizzatopping. Start med tomatpureen/ tomatsaucen, som du smører ud over bundene. Fortsæt med vegansk revet ost, løgskiver, de grøntsager du ønsker skal på og ikke mindst din allerede stegte tofu eller anden type vegank pizzatopping (se ovenfor). Bag yderligere 5 minutter - og så er den klar til servering.
Tofu som vegansk pizzatopping:
Din tofu skal helst marineres og steges, inden du bruger det som topping på din veganske pizza. Ellers smager det ikke af så meget…
Her er fremgangsmåden til tofumarinade og stegning:
- Find et rent viskestykke, dæk tofublokken og pres så meget væde ud af tofuen, som du kan. (Vel og mærke uden at ødelægge den). Skær den så i slices, som på billedet.
- Pres lidt mere væde ud, nu hvor den er skåret i slices.
- Rør alle ingredienser til tofumarinaden sammen.
- Hæld tofumarinaden i et fad, hvor der er plads til alle slices af tofuen. Læg tofuen i, og dæk det øverste, ved at hælde lidt af tofumarinaden over med en ske.
- Lad tofuen trække imens din veganske pizzadej hæver. Men mindre tid er også helt fint.
- Skær så dine tofu-slices i mindre stykker (som på billedet) (og husk at gemme resten af marinaden, som du kan blande sammen med tomatsaucen til pizzatoppingen) og steg dem ved middel varme på panden i 5-8 minutter. Imens du vender dem lidt indimellem.
- Og så kan du bruge din marinerede og stegte tofu som topping til vegansk pizza. .
- Alle grøntsagerne snitter du selvfølgelig i de former og størrelser, som du ønsker. Og når pizzaen har bagt de første 4-5 minutter, tilsætter du din topping.
- Et lille serveringstip, for at gøre en vegansk pizza endnu mere indbydende er lidt frisk salat (eller spinatblade) altid yndigt 😉
Var det en god opskrift på vegansk pizza?
FAQ
Folk spørger tit om:
Det er 100% op til dig. Jeg synes personligt bare, at det er synd og skam at smide det ud. For det fejler jo intet. Og så giver det tomatsaucen lidt krydderi. Du kan evt. gemme det, så du kan bruge det til vegansk lasagne eller lignende.
Du kan sagtens fryse en vegansk pizza ned. Men den bliver selvfølgelig aldrig helt lige så god, som når den er friskbagt.
Hvis der er en slice tilbage, er det selvfølgelig oplagt at bruge den til madpakken dagen efter 😉
Andre opskrifter på vegansk pizza
Jeg finder snart en opskrift på vegansk pizza bagt i ovn frem til dig. Og her bruger jeg vegansk fars/ vegansk kødsauce som pizzatopping. Så det kan du godt glæde dig til.
Hvis du søger en endnu mere spændende opskrift på vegansk pizzatopping, så tjek denne amerikanske veganske madblog ud. Der er masser af anderledes alternativer til kød på pizza.