Veganske sild

Veganske sild - opskrift på fantastisk lækre veganske sennepssild (el. karrysild) - UDEN aubergine. Konsistensen er fast og smagen perfekt.
veganske sild opskrift veganske sennepssild

Veganske sild opskrift

Hvis du søger en opskrift på veganske sennepssild (eller. karrysild), hvor konsistens og smag er i verdensklasse, så er du rette sted. 

Med en foodprocessor (el. stor blender) og en dampindsats (der bl.a. kan købes til 29 kr. i Ikea) og en pose hvedegluten (seitanmel), så har du de vigtigste ting til opskriften. Det er hvedeglutens egenskaber, der giver den gode, faste konsistens i denne opskrift på veganske sild.

Veganske sild af hvedegluten

Veganske sild får den helt rigtige konsistens, når du laver dem af hvedegluten.

Egenskaberne i hvedegluten (der også kaldes glutenmel, vital wheat gluten og seitanmel), er helt geniale til at give den rette kødagtige konsistens, når man laver hjemmelavet vegansk ‘kød’. Med et proteinindhold på 75 gram pr 100 gram og et indhold af kulhydrater på 9 gram per 100 gram, kan det på ingen måde sammenlignes eller erstattes med almindeligt hvedemel. Det består stort set kun af glutenfibre.

Læs mere om hvedeglutens egenskaber i FAQ’en nederst på siden. Hvedegluten kan du bl.a. finde i vores Nutty Vegan-brand på vores webshop – 250 gram hvedegluten eller 500 gram hvedegluten).

Nogle bruger aubergine som veganske sild, men der synes jeg personligt, at det bliver en tand for smattet. Hvedegluten giver derimod den faste konsistens, som man forbinder med sild. Og smagen tilsætter du via krydderier, og ikke mindst dressingen.  

veganske sild af hvedegluten opskrift
veganske sild opskrift - veganske sennepssild

Veganske sennepssild (eller karrysild)

Denne opskrift er på veganske sennepssild. Jeg har tidligere lagt en opskrift op på veganske karrysild. Men uanset om du foretrækker den ene eller anden dressing, så er grund’sildene’ lavet af stort set de samme ingredienser og helt på samme måde. 

Hvis du ikke har prøvet at lave veganske sild af hvedegluten før, så er det et must. Jeg har aldrig smagt noget, der lægger sig så tæt op ad the real deal. Heller ikke de veganske sild man kan købe på glas i supermarkederne, kan være med. Men sådan er det jo tit med færdigkøbt vs. hjemmelavet 😉

Hvis du godt kan lide smagen af sennep og den syrlige sildesmag, så er denne opskrift på veganske sennepssild noget for dig. (Ellers kan du nuppe opskriften på veganske karrysild, hvor det i stedet er med en klassisk (vegansk) karrydressing). 

Veganske sild til vegansk påskefrokost el. julefrokost

Der hører selvfølgelig veganske sild med til en vegansk påskefokost el. julefrokost. Og så er de veganske sennepssild (el. karrysild) et must. 

Server de veganske sennepssild med lidt dild eller løgringe i tynde skiver.

Hvis du mangler flere opskrifter til en vegansk påskefrokost eller julefrokost, er der flere opskrifter på vegansk pålæg her.

veganske sild opskrift veganske sennepssild

Veganske Sennepssild - opskrift

Arbejdstid: 20 minutter

Dampetid: 40-45 min.

Hviletid: mindst 2 timer

Denne opskrift på veganske sennepssild giver 3-4 veganske sild i fileter og ca. 2,5 dl sennepsdressing.

Ingredienser til vegansk sennepsdressing:

1½ dl vegansk yoghurt

(jeg bruger Alpro Naturel – bemærk at Spirs naturel yoghurt smager af vanilje – vanilje går ikke så godt til veganske sild)

½ dl vegansk mayonnaise

(se evt. opskrift på hjemmelavet vegansk mayo her) (eller brug færdiglavet vegansk mayonnaise – der bl.a. findes på shoppen her>>)

3 spsk grov sennep (eller 2 spsk stærk dijonsennep)

1 spsk sirup (gerne agavesirup el. dadelsirup) Du kan også bruge 1½ spsk sukker. 

1 tsk kapers

½ tsk salt

Lidt frisk dild (smag evt. til)

Ingredienser til veganske sild:

Ca. 100 gram hvedegluten (kaldes også seitanmel, vital wheat gluten og glutenmel)

Her er brugt vores Nutty Vegan Hvedegluten. Varianterne af hvedegluten kan variere, så du skal muligvis bruge lidt mere, når du skal forme ‘sildene’, hvis du bruger en anden slags

½ løg (ca. 40 gram)

½ dl kogte kikærter – eller 1/4 dl kikærtemel 

1½ spsk sojasauce (el. tamari)

1½ spsk grov sennep 

1 spsk olie

1 tsk vand fra kapers (kapersvand/lagen fra glasset med kapers)

1/2 dl vand

2 tsk eddike / æblecidereddike

Fremgangsmåde vegansk sennepsdressing:

Hæld alle ingredienser til vegansk sennepsdressing i en foodprocessor eller blender. Blend til dressingen er helt ensartet. Hæld dressingen i en skål med låg og sæt den på køl, imens du laver de veganske sild. 

Fremgangsmåde veganske sild:

Hæld alle ingredienser til de veganske sild – undtaget hvedegluten – i en foodprocessor. Blend til det bliver ensartet.

Tilsæt hvedegluten og blend til det er blevet en klump, der kører rundt (ca. 20-30 sek.). Blendes det ikke ensartet, kan du bare ælte det sammen. Og uanset, er det en god idé at ælte i et par minutter.

Faktisk er det sådan, at jo mere du ælter, jo mere spændstig bliver dejen. (Pga. egenskaberne i hvedegluten, hvor glutenfibrene aktiveres under æltning).

Form så 3-4 veganske sild’/’sildefileter’. Du skal trække lidt i dejen, fordi den er meget spændstig. Du kan eventuelt bruge en kagerulle for at få fileterne lidt mere flade. (Se videoen ovenfor, hvis du er i tvivl om, hvad der menes).

TIP: Er dejen til de veganske ‘sild’ meget klistret, ælter du lidt mere hvedegluten i. Dejen skal føles spændstig, men hverken for tør eller våd.

veganske sennepssild af hvedegluten - vegansk påskefrokost

Hæld ca. 2-3 cm vand i bunden af en stor gryde. Bring vandet i kog.

Læg de veganske sild i din dampindsats, og hejs den ned i det kogende vand. Læg låget på gryden, og lad det dampe i 35-40 min. (jo tykkere sildefileter, jo længere tid).

(Vandet behøver ikke at bulderkoge – det skal bare simre. Dampen gør arbejdet).

Efter dampning tager du indsats og sildefileter op. Lad dem køle af i mindst en halv times tid.

Skær dem ud i mindre stykker (ca. 2-3 cm brede) og vend dem i sennepsdressingen.

Lad de veganske sennepssild trække i nogle timer (og gerne til dagen efter).

Server evt. med løgringe eller dild på et groft stykke rugbrød.

veganske sild af hvedegluten opskrift

BEMÆRK: hvis du lader de veganske sennepssild trække i flere dage, suger fileterne meget af dressingen. Så jeg vil anbefale, at de spises inden for 3-4 dage.

veganske sennepssild opskrift med hvedegluten uden aubergine

Var det en god opskrift på veganske sild?

Så kan du jo dele den på Facebook.
Følg veganske-opskrifter.dk på Facebook og Instagram, hvis du er interesseret i nye veganske opskrifter:

FAQ

Folk spørger tit om:

Hvedegluten er forholdsvist nyt på det danske marked. Men det har været kendt i bl.a. Asien i mange århundreder (som seitanmel). Meltypen indeholder 75 gram protein per 100 gram (af Nutty Vegans Hvedegluten). Det er egentlig almindeligt hvedemel, der er blevet vasket. Al stivelse, farve mv. er vasket ud af det. Og så står man tilbage med glutendelen (proteinerne). Og det er disse glutenfibre, der giver den spændstige og kødagtige konsistens. Ud over at du kan bruge hvedegluten til veganske sild, så er det også helt genialt til at lave hjemmelavede veganske burgerbøffer, vegansk kylling (pulled seitan), pølser (se opskrift), pålæg som spegepølse (se opskrift) og veganske steaks

Hvedegluten kaldes også glutenmel og selvfølgelig seitanmel, og på engelsk hedder det vital wheat gluten. 

Mere info – og hvor kan man købe det?

Læs meget mere om hvedegluten på nuttyvegan.dk 

Nutty Vegan er vores spritnye veganske brand, og vi bl.a. har specialiseret os i hvedegluten. På Nutty Vegan-shoppen finder du hvedegluten: – 500 gram for 35 kr. eller 250 gram for 19 kroner. Det lyder måske lidt dyrt for mel. Men hvis du omregner, vil en pose på 500 gram give dig et udbytte på 20-22 veganske sild. Så når du anvender det som ingrediens til køderstatning, er det meget drøjt i brug.

Hvis du er glad for luftige, bløde og spændstige boller, så byt ca. 100 gram alm. mel ud med hvedegluten i en opskrift. Det vil du bestemt ikke fortryde. Prøv eksempelvis de geniale veganske gulerodsboller eller jule-chokoladeboller.

Du kan reelt set sagtens lave de veganske sennepssild et par dage i forvejen. Og så lægge dem på køl. Men vent med at blande sildefileterne sammen med dressingen, til dagen før de skal spises. Sildene af hvedegluten suger nemlig en hel del af væden fra dressingen.

Man kan ikke få den samme kødkonsistens med andre meltyper. Så hvis du prøver opskriften af med almindeligt hvedemel, bliver du slemt skuffet.

Er du glad for veganske opskrifter?

Så følg med på Facebook og Instagram
vegansk mad opskrifter til kødfri dag

Det staves GRIS

IKKE SKINKE. IKKE BACON. IKKE PØLSE!

veganske opskrifter og vegetaropskrifter