Hvis du søger en nem og billig opskrift på sunde veganske spinatpandekager – så er du rette sted.
Det er easy peasy at lave madpandekager med spinat uden æg og mælk.
De er helt perfekte som madpandekager til veganske tortillas eller wraps. Og selvfølgelig kan du også bruge dem til madpakken.
Veganske spinatpandekager uden æg og mælk
Når det er veganske spinatpandekager, så skal de selvfølgelig laves uden æg og mælk. Ellers er de jo sjovt nok ikke veganske….
Her har jeg byttet mælk ud med vand. Og æggene er byttet ud med min favorit-æggeerstatning; nemlig hørfrø-mel. Du laver nemt selv hørfrømel ved at kværne hørfrø i en kaffekværn eller en foodprocessor. Mere om vegansk æg og æggeerstatning her.
Madpandekager med spinat og uden hvedemel
Denne opskrift på veganske madpandekager med spinat er også uden hvedemel, der er erstattet af grahamsmel. Nok mest fordi jeg hellere spiser grovere melsorter end lige hvede. Om ikke andet så fordi, at der er flere kostfibre i grahamsmel. Men når det er sagt, så tager det altså en rum tid at stege hver enkelt pandekage. Længere tid med grahamsmel end med hvedemel. Så har du travlt, er det en god idé at bruge hvedemel i stedet.
Vi bruger for det meste de veganske spinatpandekager til veganske tortillas. Og vidste du, at du med sojagranulat, løg og krydderier nemt kan skabe en både oksekødslignende og -smagende vegansk kødsovs? Det er helt genialt… Også for de kødelskende og/eller kræsne børn.
Nu til ingredienslisten – og så skal du ellers i gang med dine madpandekager med spinat:
Veganske spinatpandekager opskrift
Tilberedningstid: 5 min.
Stegetid: ca. 50 min.
I alt: 45 minutter
- ½ dl. hørfrømel (du kværner bare almindelige hørfø i en kaffekværn el. foodprocessor)
- 200 gr. grahamsmel (bruger du hvedemel i stedet, tager det ikke helt så lang tid at stege hver pandekage)
- 5-6 dl. vand (afhængigt af hvor tykke du vil have dem)
- 150-200 gram frossen finthakket spinat
- 3 spsk. olie
- 2 spsk. krydderi - brug den slags, du selv foretrækker (jeg bruger ofte karry, spidskommen eller smoked paprika, men det er op til dig)
- 1½ tsk. salt
Så skal du ellers i gang:
Tilberedning af veganske spinatpandekager
- Kværn dine hørfrø til hørfrømel.
- Hæld spinaten i en blender, hvis det er grofthakket. Blend i ca. 30 sekunder. Tilsæt så ca. halvdelen af vandet og blend i 30 sekunder mere.
- Find en skål med en hældetud og hæld spinatblandingen, hørfrø-mel, olie, krydderi og salt i. Pisk det godt sammen med et piskeris.
- Tilsæt resten af vandet og pisk igen.
- Hæld grahamsmel i og pisk det godt igennem, til det er ensartet.
- Tænd komfuret lidt over middel og find en god teflonbelagt stegepande frem. Har du ikke en stegepande med teflon, får du det bedste resultat, ved at hælde 1 lille sjat olie på panden for hver spinatpandekage.
- Hold den varme stegepande oppe fra komfuret med den ene hånd, imens du hælder dej på med den anden. Dejen skal dække bunden af stegepanden.
- Steg de veganske spinatpandekager ca. 4-5 min. på hver side - afhængigt af hvor tykke du laver dem. Den første du steger, tager lidt længere tid at få stegt igennem - bare så du ikke forsøger at vende den for tidligt.
- Så mangler du bare pandekagefyldet - som du jo helt selv bestemmer.
Vegansk fyld til spinatpandekager
Ud over grøntsagerne foretrækker de fleste selvfølgelig en form for ‘kød’, når der skal gufles veganske spinatpandekager.
Vi er helt pjattede med at bruge sojagranulat som vegansk hakket kød, når vi skal have veganske tortillas. Det smager præcist som almindeligt hakket kød, og så har det samme konsistens. Se opskrift på tilberedning af sojagranulat/soyafars her.
Ellers er tørrede soyastrimler eller soya bites rigtig gode. Og stegt tofu er også rigtig godt – lidt som kylling. Tofu er bare rigtig dyrt. (Med mindre du køber Økolivets tofu fra Aldi, der kun koster 17,95 for 400 gram). Se opskrift på tilberedning af tofu som fyld her (det er en opskrift på vegansk pizza, men tofutilberedningen fra opskriften, kan du med fordel bruge som fyld i de veganske spinatpandekager).
Opskrifter med vegansk og proteinrigt fyld til madpandekager:
FAQ
Veganske spinatpandekager
Folk spørger tit om:
De veganske spinatpandekager kan snildt holde sig 3-4 dage i køleskabet.
Ja da. Vi plejer også at lave en god portion, så der er til en gang eller to mere. Så du kan sagtens fryse dem ned.
Jeg har også prøvet opskriften med hvedemel og havregryn, men jeg foretrækker grahamsmel. Men prøv…
Jeg ville dog ikke bruge en melsort, der er grovere end grahamsmel. For så forestiller jeg mig, at madpandekagerne går for nemt i stykker, når du vender dem.
Selvfølgelig kan du lave madpandekager uden spinat. Det gør vi skam også. Og opskriften på almindelige veganske madpandekager har du her.
Var det en god opskrift på veganske spinatpandekager?
Vi bruger ofte denne påskrift på madpandekager. Men hvis vi ikke har fået købt spinat, bruger vi den anden opskrift på madpandekager. Altså uden spinat.
Ellers er det jo altid skægt at eksperimentere lidt. Også selvom man så nogle gange får lavet noget værre makværk. Men ordsproget hedder jo også learning by doing. Så det holder jeg ved 🙂
Hvis du gerne selv vil inspireres til at lave lidt anderledes veganske madpandekager og wraps, er der inspiration at hente her (dog på engelsk).