Veganske schnitzler
opskrift med hvedegluten
Online den 5/7 2021.
Her har du en super nem opskrift på de lækreste schnitzler lavet af hvedegluten (seitanmel/ vital wheat gluten).
Med paneringen bliver de sprøde udenpå, og så får de en genial kød-agtig konsistens med et saftigt, smagfuldt og godt bid indeni.
Det er rigtig nemt at lave dem, og med bare ca. 20 minutters arbejde (+ kogetid og afkølningstid) har du hurtigt lavet hjemmelavede veganske schnitzler.
Jeg kan anbefale, at du laver grundarbejdet dagen i forvejen (eller om morgenen), så de kan sætte sig ordentligt efter dampningen. Så opbevarer du dem på køl, til du skal bruge dem dagen efter. Så skal de nemlig bare paneres og steges – easy peasy.
Veganske schnitzler af hvedegluten
Veganske schnitzler af hvedegluten – ja tak 🙂
Er du en af dem, der følger med her på opskriftsiden, er det nok ikke en overraskelse, at schnitzlerne er lavet af hvedegluten. Dette er nemlig min absolut favoritingrediens, når det kommer til hjemmelavet vegansk kød.
Hvedegluten kaldes også seitanmel, glutenmel og vital wheat gluten.
Det er sprængfyldt med protein (mit Nutty Vegan Hvedegluten har eksempelvis 75 gram protein per 100 gram), og så giver det den helt rigtige ‘kød’konsistens. Ud over de hjemmelavede veganske schnitzler, kan du f.eks. også bruge hvedegluten til vegansk ‘kylling’ (pulled seitan), veganske nuggets, veganske burgerbøffer, veganske pølser, og rigtig mange andre køderstatningsretter. (Dog ikke vegansk ‘kød’sovs, hvor jeg altid bruger sojagranulat).
Er du interesseret i at vide mere om, hvad det er, hvordan det laves, og hvad det koster, så hop over på min webshop nuttyvegan.dk. Her er der masser af info omkring hvedegluten. Fordi jeg selv er så pjattet med det, fik jeg det naturligvis produceret til mit eget Nutty Vegan-brand, for det er ekstremt svært at finde det i Danmark. (og ofte meget dyrt).
Schnitzlerne skal paneres - men i hvad!?
Schnitzler skal selvfølgelig paneres i rasp. Men hvordan er det nu lige, at man får raspen til at hænge fast!?
Jeg har efterhånden afprøvet mange hjemmelavede typer paneringsdej. Og her er den hjemmelavede tempuradej bedst (opskrift på hjemmelavet vegansk tempuradej her >). Men nu hvor der findes en færdiglavet blanding, hvor der bare skal tilsættes vand, er det den, jeg klart foretrækker.
Da jeg faldt over blandingen, fik jeg det også købt hjem til webshoppen. Og sådan en pose på 500 gram rækker til rigtig mange veganske schnitzler, eller nuggets eller friturestegte grøntsager mv.
Så det er altså den, jeg har brugt – og bruger. Det må jo godt være ekstra nemt.
Veganske schnitzler opskrift
Arbejdstid: 15-20 min.
Kogetid: 2×15 min
Afkølning: mindst 30 minutter
Stegetid på pande el. i frituregryden: til de er gyldne
Opskriften på veganske schnitzler af hvedegluten giver 4 stk (medium-store)
Ingredienser:
100 ml vand
80 gram kogte kikærter
1 mellemstort løg
2-3 fed hvidløg
½ dl (ca. 12,5 gram) gærflager
(gærflager findes i mit eget Nutty Vegan brand på min webshop her >>)
2 spsk soya sauce el tamari
2½ spsk sennep (jeg bruger dijonsennep)
2 spsk olie (+ olie eller vegansk smør til stegning)
3 tsk vegansk kyllingekrydderi – Alternativt: 1 tsk spidskommen + 1 grøntsagsbouillonterning (opløs terningen i vandet)
Jeg bruger Deliciou’s veganske kyllingekrydderi, du finder på shoppen her >>
1 tsk spidskommen
180 gram hvedegluten
(hvedegluten findes i mit eget Nutty Vegan brand på webshoppen her)
Tempuradej opskrift (så raspen vil sidde fast):
- 150 gram hvedemel (alm. mel)
- 220 ml iskoldt danskvand
- 1 tsk salt
- ½ tsk bagepulver
Du kan også købe en færdig vegansk tempuramix, hvor du bare skal tilsætte vand.
Rasp (bland gerne med lidt salt og peber)
Fremgangsmåde:
Alle ingredienser – undtaget hvedegluten (og undtaget paneringsingredienserne) – hældes i en foodprocessor eller blender. Blend til det er ensartet.
Tilsæt så hvedegluten, og ælt det sammen. Dejen bliver hurtigt meget spændstig og sammenhængende. Det er glutenfibrene i hvedegluten, der er blevet aktiveret. ‘Dejen’ skal være ensartet.
Form 4 mellemstore veganske schnitzler, og læg dem i en dampindsats.
(Tip: en dampindsats kan købes billigt i f.eks. Ikea og er genial til mange opskrifter med hvedegluten).
Hæld vand i en stor gryde (2-3 cm fra bunden), og bring det i kog.
Sæt dampindsatsen med schnitzlerne i gryden, læg låg på og lad dem dampe i 30 minutter – vend dem efter 15 minutter.
Tag så dampindsatsen op, og lad schnitzlerne samle sig i mindst 30 minutter.
(De kan med fordel laves dagen i forvejen, og opbevares på køl, inden du panerer og steger dem).
Mix alle ingredienser til tempuradejen, og dyp/vend så schnitzlerne i dejen og herefter i rasp-blandingen.
Steg dem i rigeligt med olie/vegansk smør (f.eks. Naturli bloksmør) på panden.
De er færdige, når de er gyldne på begge sider.
Andre opskrifter med hvedegluten:
Vegansk kylling (pulled seitan)
Hjemmelavet vegansk kylling (á la pulled chicken / pulled seitan). Du kommer aldrig til at spise almindelig kylling igen. Konsistensen er i særklasse, og smagen er perfekt.
Veganske nuggets
Veganske nuggets – opskrift med hvedegluten. Sprøde udenpå og super saftige indeni. God, fast konsistens og en mildt krydret smag. Nem opskrift.
Vegansk burger version 2.0
Vegansk burger opskrift version 2.0 – saftige og smagfulde veganske burgerbøffer af hvedegluten (nu uden dampindsats)
Veganske proteinboller
Veganske proteinboller – nem opskrift på luftige og saftige veganske boller sprængfyldt med protein. Dejen skal koldhæve, så lav dem gerne dagen før du skal bruge dem.
Veganske pølser
Veganske pølser – opskrift på geniale pølser til hotdogs og grill. En krydret smag og en rigtig god, fast konsistens. Og så er de super nemme at lave.
Veganske gulerodsboller
Veganske gulerodsboller – opskrift på GENIALE bløde, luftige og saftige gulerodsboller med den ‘hemmelige’ ingrediens. Bedre end bagerens og med langt bid.
FAQ
Folk spørger tit om:
Jeg startede veganske-opskrifter.dk op i foråret 2019 (da jeg selv lige var gået helt over til vegansk mad – mere om mig/det her).
Idet jeg ofte henter inspiration fra især amerikanske veganske madblogs, fandt jeg hurtigt ud af, at mange af de mest geniale ingredienser til plantebaseret madlavning, enten ikke fandtes i Danmark. Eller også var de alt for dyre. Det var især hvedegluten og gærflager, der var helt umuligt at finde eller alt for dyrt. Og det synes jeg ikke var fair. Det skal jo hverken være besværligt eller dyrt at lave lækker hjemmelavet og plantebaseret mad.
For at gøre en lang historie kort; I december 2019 lancerede jeg mit eget veganske brand med tilhørende webshop; NUTTY VEGAN. Og det hele er blevet taget fantastisk godt imod. Derfor bruger jeg stort set al min tid på at få flere nye veganske ingredienser og også færdigvarer, slik og chokolade hjem til webshoppen. Både i eget Nutty vegan-brand, men det er især andre både danske og internationale veganske brands, der findes på webshoppen nu.
Kig forbi her:
Nutty Vegan – Dansk vegansk webshop med veganske produkter online >>