Veggiedeller opskrift
Det er nemt at lave hjemmelavede veganske frikadeller. Og de smager super godt.
Denne opskrift er baseret på sojagranulat (soya fars), der er rig på protein, og har et lavt fedtindhold.
Oplagt til en god gang vegansk aftensmad. Og er der nogle veggiedeller til overs, er de super som vegansk pålæg i madpakken eller til en ‘frikadelle’sandwich.
Udover at du nu kan finde Veganz’ sojagranulat billigt på min veganske webshop, findes det også i de store supermarkedskæder.
Veggiedeller - frikadeller uden kød og æg
Veggiedeller er frikadeller uden æg og kød.
Normalvis er frikadeller jo lavet af grisekød, men det gælder selvfølgelig ikke veggiedeller. Her er kødet skiftet ud med sojagranulat (tørret soyafars om du vil). Og æg er skiftet ud med tapiokastivelse (Kassavastivelse) blandet med vand. Tapioka er et billigt korn- og glutenfrit stivelsesprodukt (der også kan bruges til bagning). Men du kan godt bruge helt almindelig majsstivelse i stedet, hvis du ikke lige har tapioka ved hånden.
Server evt. med en grov bulgursalat med spidskål og gulerod
Hvis du vil lave de veganske frikadeller til aftensmaden kan du eventuelt servere dem med en gang lun, grov bulgursalat med spidskål, revet gulerod og løg. Og så måske med en hjemmelavet vegansk champignonsovs eller karrysovs til.
Fremgangsmåde og opskrift til den grove bulgursalat er nedenfor.
Veggiedeller af sojagranulat - opskrift
Arbejdstid: 20-25 minutter
Hviletid: mindst 20 min. gerne længere
Denne opskrift på veggiedeller er nok til 4 personer.
125 gram sojagranulat (tørrede soyastykker/ soya fars)
½-1 liter vand til iblødsætning + ½ grøntsagsbouillon
1 finthakket løg
125 gram revet gulerod eller finthakket kål
1 dl havregryn
1 dl rasp
1½ spsk smoked paprika (kan erstattes af et andet krydderi – evt. karry eller BBQ)
2 spsk sennep
3 spsk smagsneutral kokosolie (samler dellerne ekstra godt)
Planteolie til svitsning/stegning (jeg bruger rapsolie)
3 spsk tapiokastivelse/-mel opløses i 4 spsk vand (kan erstattes af majsstivelse)
3 spsk gærflager (det samme som ernæringsgær / nutritional yeast) (kan udelades)
1 tsk salt
Fremgangsmåde:
Brug en skål der kan tåle varme (eller evt. en gryde) og hæld tørret sojagranulat (soya fars) i. Læg ½ grøntsagsbouillonterning på toppen.
Hæld ½-1 liter kogende vand over, og lad det trække i 4-5 minutter.
Hak løg og riv gulerødderne (bruger du kål, skal det finthakkes).
Svits løg og revet gulerod (eller kål) af i et par minutter i det smagsneutrale kokosolie.
Dræn vandet fra sojagranulat i en si, og hæld det drænede granulat i en skål. Tilsæt svitset løg og gulerod/kål, paprika, sennep, salt, havregryn, gærflager og rasp.
Find en lille skål (eller en meljævner) og hæld tapioakstivelse (el. majsstivelse) i sammen med 4 spsk vand. Rør/pisk stivelsen ud, så det er helt jævnt.
Hvis du kan vente lidt længere, til sojagranulatet er kølet lidt ned, kan du ælte farsen til veggiedellerne med hænderne. Men ellers kan du bruge håndmixeren med dejkroge.
Tilsæt stivelsesblandingen til alt det andet, og ælt eller rør det godt sammen.
Stil din veganske fars på køl – mindst 20 min. og gerne længere tid.
Form dine veggiedeller, og steg dem på panden ved middelvarme i ca. 6-8 min. på hver side. Jo tykkere du laver dem, jo længere tid på panden.
Grov bulgursalat med spidskål, gulerødder og løg
FAQ
Folk spørger tit om:
Hvor kan man købe sojagranulat (soya fars)?
Du kan købe 500g sojagranulat for 34,95 kr. på min Nutty Vegan wesbhop
Og du kan også finde det i de større supermarkeder.
Ud over at det er genialt til veggiedeller, er det superbt til vegansk kødsovs, lasagne og hvad med en om gang veganske karbonader.
Kan man lave farsen til veggiedeller dagen før?
Ja, det er super fint at lave farsen til veggiedellerne dagen i forvejen. Så kan den rigtig stå og samle sig, og så bliver dine veggiedeller endnu mere faste i konsistensen, efter de er blevet stegt.
Hvad er sojagranulat lavet af?
Sojagranulat er lavet af sojabønner. Så det er ganske almindelige sojabønner, der er lavet til granulat. Derfor har det også et stort proteinindhold og næsten ingen fedt.
Kan veggiedeller fryses ned?
Du kan sagtens lave en stor portion hjemmelavede veggiedeller og fryse dem ned. Det gør vi også her, for så er der også til madpakker 😉