Vegansk risengrød opskrift
Der er ingen ko på isen, når man laver risengrød af plantedrik. Det smager helt som traditionel risengrød. Julet og cremet – lige som den skal være.
Det hører selvfølgelig under kategorien; vegansk julemad. Og det er rart, at det er så nemt at gøre de traditionelle danske juleopskrifter veganske.
Vegansk risengrød af plantemælk /plantedrik
Byt mælk ud med plantedrik (plantemælk) og så har du vegansk risengrød. Sværere er det altså ikke.
Og hvad falder så naturligt at bruge, når man laver risengrød… jeps, risdrik (rismælk). Det kan du købe i alle supermarkeder nu om dage.
Du kan selvfølgelig også bruge mandeldrik eller måske soyadrik med vanilje (særlig god, hvis du laver risengrød til vegansk risalamande). Jeg har ikke prøvet med havredrik. Nok mest fordi, at havresmagen er så tydelig i havredrik. Men det skal da ikke stoppe dig fra at prøve, hvis du lyster.
Smørklatten – ja det er selvfølgelig vegansk smør (eller vegansk plantemargarine). Easy peasy. Her i huset er Naturli’s smørbar blok en sikker vinder til risengrøden.


Lav risengrøden i sengen
Det gamle husmodertrick, med at lade risengrøden passe sig selv i sengen, er super godt. Også når man laver vegansk risengrød.
Du starter med at koge grøden op på kogepladen. Når det har kogt et par minutter (imens du rører), lægger du låg på, vikler et håndklæde omkring hele gryden, og sætter det ind i sengen. Og så topper du med dyner omkring den indsvøbte gryde. Så står risengrøden, og passer sig selv. Efter en times tid titter du til det, og rører det sammen. Og så dækker du gryden til igen, og efter 1-2 timer mere, er der vegansk risengrød.


Vegansk risengrød - opskrift
Arbejdstid: Ca. 10 min.
Hviletid i sengen: i alt 2-3 timer
Opskriften på vegansk risengrød er rigeligt til 4 personer.
Ingredienser:
3 dl grødris
2 dl vand
Ca. 1 ½ liter plantedrik (jeg bruger risdrik eller mandeldrik)
1 tsk salt
Til topping: vegansk smør, kanel og sukker.
Fremgangsmåde:
Hæld grødris og vand i gryden, og rør rundt imens det koger op. Rør hele tiden, så risene ikke sætter sig fast.
Når det har kogt og næsten suget alt vandet, tilsætter du plantedrik og salt og rører rundt, til det koger.
Tag gryden af varmen. Læg låg på. Svøb gryden ind i et håndklæde. Sæt det ind i sengen og svøb så dyner omkring den håndklædeindsvøbte gryde. Så passer det sig selv.

Efter en times tid, pakker du gryden ud, og rører rundt i risengrøden. Læg låg på, og svøb så gryden ind i håndklæde og dyner igen.

Efter 1-2 timer mere er der risengrød – klar til servering.

Og uanset om det er vegansk risengrd eller ej, så hører det selvfølgelig hjemme, at toppe en portion med en vegansk smørklat og drys med kanel og sukker.
Glædelig jul 😉

FAQ
Folk spørger tit om:
Det smager af helt almindelig risengrød
Jeg har drengenes ord for, at denne risengrød er helt ud lige så god som traditionel risengrød af mælk. Den yngstes livret er risengrød – så enough said.
Her bliver der guflet vegansk risengrød til den store guldmedalje:
Vegansk smør?
Jeg vil anbefale Naturli’s Smørbar Blok til smørklatten. Det er den type af vegansk smør, der smager klart mest af normal smør. Og blokversionen flyder ikke så nemt ud, som den smørbare version i bægeret.