Veganske falafler opskrift
Hvis du gerne vil lave en god gang vegansk fast food, så er det da oplagt at lave sølvkikkerter (aka durum) eller pitabrød med vegansk falafel.
Opskriften er super nem, og du får ca. 20 super sprøde og dejligt krydrede falafler. Perfekte til en god gang vegansk aftensmad, når man rigtig skal smovse.
Falafler uden æg - selvfølgelig
Ud over at du lige nu er på en side med veganske opskrifter, så laver man faktisk for det meste falafler uden æg. Veganer eller ej.
Det er kikærterne i falafelfarsen, der får dem til at hænge sammen. Nogle putter mel i farsen, men det er der slet ikke nogen grund til.
Veganske falafler i sølvkikkert eller pitabrød
Om du vil lave veganske falafler som tilbehør til salaten, til pitabrød eller til veganske sølvkikkerter – ja det er jo helt op til dig. Vi bruger dem mest til veganske pita og i sølvkikkerter. Er du ikke bekendt med betegnelsen sølvkikkert, så er der bare tale om en ganske traditionel durum. En ‘sølvkikkert’ er bare (københavnsk) slang – eller hvad du nu vil kalde det.
Når vi laver veganske falafler, bruger vi opskriften på vegansk pizzadej til at lave hjemmelavede veganske pitabrød eller durumbrød. Du skal bare rulle dejen tyndere – og så kan du evt. bruge en skål som skabelon til pitabrød. Bruger du opskriften på pizzadejen er der til 4 veganske durumbrød – eller 8 pitabrød. De skal bare ikke have ret mange minutter – især hvis du laver durumbrød. Og bemærk, at dejen puffer vældig meget op i ovnen.
Hjemmelavede falafler uden frituregryde - eller med
Man kan sagtens lave hjemmelavede falafler uden frituregryde. Vi bruger bare en ganske normal kasserolle – og så bruger vi helt almindelig rapsolie (der siges at være sundest) til fritering. Og det fungerer helt ud lige så godt, som var det en frituregryde.
Så hvis du søgte en opskrift på veganske falafler uden friturestegning – så er den ikke lige her.
Veganske falafler- opskrift
Arbejdstid: 30 minutter
Hviletid: 30 min.
Opskriften på veganske falafler uden æg giver ca. 20 stk.
Ingredienser:
3/4 liter rapsolie – til fritering
300 gram tørre kikærter – skal iblødsættes i vand i mindst 8 timer – sæt dem evt. i blød om morgenen.
3-4 fed hvidløg – finthakket
1 mellemstort løg – finthakket
1 spsk tahin
1½ spsk citronsaft (evt. fra en flaske)
2-3 tsk spidskommen (brug kun 2 hvis du ikke er så pjattet med spidskommen)
1 tsk stødt koriander
1½ tsk salt
1 knsp chili (mere hvis de veganske falafler godt må være spicy)
2 tsk natron
Persille – eller ej!? Vi bruger ikke persille – men det kan man godt.
Fremgangsmåde:
HUSK: kikærterne skal stå i blød i rigeligt med vand i mindst 8 timer – inden du går i gang. Og de skal ikke koges!
Hak løg og hvidløg – det er bedst at gøre det, selvom det alligevel skal i foodprocessor/ blender. Så er du sikker på, at det bliver jævnt fordelt i falafelfarsen.
Har du en stor foodprocessor eller blender, kan du hælde alle ingredienser i, og blende til det får en ensartet, men stadig grov struktur. (Kikærterne skal selvfølgelig drænes for vand).
Bruger du en knap så stor maskine, er det bedst at blende halvdelen af kikærterne først, og så resten i anden portion.
Ælt farsen sammen i en skål, og stil den på køl ½-1 time.
Form de veganske falafler så store som du vil have dem.
Form dem evt. lidt flade og aflange, så de bedre passer i en durum eller et pitabrød.
Og så til friteringen af falaflerne:
Hæld ca. 3/4 liter rapsolie (eller anden olie) i en kasserolle eller lille, høj gryde, og skru op for varmen. Og pas på – olien bliver crazy varm!
Tjek evt. om det er varmt nok, ved at stikke et træspyd/trægrillspyd ned i olien. Begynder det at boble op, rundt om spyddet, er olien klar til fritering.
Brug en pasta-ske af metal med huller i (se billedet) og sænk 3-4 falafler ned i olien ad gangen. Til nøds kan du bruge en almindelig spiseske af metal, men pas på – for olien er ekstremt varm.
Rør lidt i olien, så falaflerne ikke lægger sig i bunden.
Det tager ikke meget mere end 2 minutter pr portion, du sænker ned i olien. Hvor mørke/sprøde du vil have dem, er helt op til dig.
Fisk falaflerne op med metalskeen, og læg dem på en tallerken med køkkenrulle, så det kan tage lidt af den overskydende olie.
Tænd evt. ovnen på 90 grader, og læg dem i et fad, hvis du ikke skal servere dem lige med det samme.
Velbekomme 😉
FAQ
Folk spørger tit om:
Historien bag falafler
Hvis du vil vide lidt mere om hvor falafler stammer fra oprindeligt, er der lidt info på wikipedia. (Ikke at det er verdens mest troværdige kilde, men her tror jeg nu, de har ret).